El Poble-sec fa 150 anys

27/06/2019 - 10:56

Poble-sec. El carrer d'Elkano, entre Poeta Cabanyes i Roser, acull aquest dissabte l'acte central de commemoració del 150è aniversari del barri del Poble-sec.

El 28 de juny de 1869 van deixar d'estar en vigor les ordenances que limitaven les construccions al voltant de Montjuïc per garantir l'efectivitat militar del castell. Llavors es van començar a construir sobretot habitatges a l'Eixample de Santa Madrona i fàbriques a les Hortes de Sant Bertran, més a prop del port. Així va néixer el Poble-sec.

Fins a la desmilitarització del 1869, al voltant del castell de Montjuïc, en un radi d’uns 625 metres (l’abast eficaç del tret d’un mosquetó) estava prohibit construir, conrear o plantar arbres. En l’abast d’un tret d’artilleria (prop d’un quilòmetre, que arribaria fins a l’actual passeig de Montjuïc), hi havia restriccions específiques per a cada permís d’edificació. A partir d’aquí, i en un principi fins a la muralla de la ciutat, les edificacions no podien tenir més de cinc metres d’alçària, per no entorpir un possible bombardeig de la ciutat des del castell. Aquesta limitació és la que va desaparèixer el 28 de juny de 1869.

El primer bloc de pisos es va construir al carrer de Salvà, 58. Allà es col·loca la placa commemorativa del 150è aniversari del barri. I al voltant de la cruïlla del carrer de Salvà amb el d’Elkano, que estarà tallat des de Poeta Cabanyes fins a Roser, té lloc tot el programa de l’acte central d’aquest dissabte:

• 10 h. Activitats infantils.
• 12 h. Parlaments.
• 13 h. Col·locació de la placa commemorativa al carrer de Salvà, 58.
• 14 h. Dinar popular: 8 € adults i 4 € nens fins a 10 anys.
• 16 h. Activitats familiars i musicals fins a les 21 h.

Organitza: Coordinadora d’Entitats del Poble-sec.