Cinc equipaments de Sants-Montjuïc a la Marató per l’Emergència Climàtica

29/01/2020 - 19:18

Ecologia. La seu del Districte, la biblioteca Candel, les piscines Picornell, els CEM l'Espanya Industrial i la Bordeta participen durant el mes de febrer a la campanya de reducció del consum d’energia, aigua i residus.

La seu del Districte de Sants-Montjuïc, la Biblioteca Francesc Candel, les Piscines Bernat Picornell, els CEM l'Espanya Industrial i la Bordeta participen durant el mes de febrer a la Marató per l'Emergència Climàtica, reduint el consum d’energia, aigua i residus. L’estalvi econòmic aconseguit aquest mes en 72 edificis i equipaments municipals de tots els districtes de Barcelona es destinarà al projecte de l'Hort al Terrat.

La tercera edició de la Marató no només s’adreça a l’estalvi d’energia i aigua, sinó que s’alinea amb la Declaració d’Emergència Climàtica que l’Ajuntament va fer el passat 15 de gener i també s’hi afegeix la gestió de residus. Les persones que treballin en les oficines municipals participants, així com les usuàries dels equipaments, hauran de fixar-se molt bé en com consumeixen energia, gas i aigua, així com intentar reduir al màxim tots els residus que generin i fer-ne la recollida selectiva correctament. Setmanalment es farà un control dels consums d’aigua, electricitat, gas i emissions de CO2 per mirar si s’ha aconseguit reduir el consum i les conseqüències ambientals respecte anys anteriors. L’estalvi econòmic resultant es tradueix en una quantitat de diners que es destina a projectes que donin resposta a l’emergència climàtica.

Enguany s’utilitzaran per impulsar el projecte de creació d’horts socials en cobertes d’edificis municipals, com la seu del Districte de Sants-Montjuïc. Es tracta d’una iniciativa en què participen diferents entitats sense ànim de lucre i que consisteix a aprofitar els terrats d’edificis municipals en desús per fer-hi horts cultivats per persones amb discapacitat. El projecte utilitza noves tecnologies de cultiu menys contaminants, i després de repartir les hortalisses recollides entre les entitats participants, dóna els excedents del cultiu a menjadors socials i banc d’aliments.

La Marató 2019 i el projecte E3

En l’edició anterior, els 62 edificis participants de l’Ajuntament de Barcelona van aconseguir reduir la despesa energètica dels equipaments públics fins a gairebé un 13,46% en electricitat; un 9,6% en consum d’aigua i un 15,33% en gas. En total, es va deixar de consumir 407.377 kWh d’electricitat; 5.779 m3 d’aigua i 815.978 kWh de gas en les diferents oficines municipals.                                                                                                                       

L’any passat, els fons recaptats amb la Marató es van destinar íntegrament a la implantació de mesures d’estalvi energètic als instituts Barri Besòs, Doctor Puigverd i Rambla Prim. El projecte, anomenat E3, és una iniciativa educativa entorn els drets energètics. Per exemple, a l’institut Doctor Puigverd, s’han substituït les lluminàries per tecnologia LED i s’instal·larà un sistema de control de l’enllumenat dels passadissos, els lavabos i altres dependències mitjançant detectors de moviment. Amb aquestes mesures s’està contribuint a una constant reducció del consum energètic i d’emissions de CO2,