Escoles en obres per començar el curs renovades

09/07/2019 - 13:12

Educació. A Sants-Montjuïc, el curs 2019-2020 s'estrenen l'Institut Escola Arts i l'Escola de Mitjans Audiovisuals.

Durant les vacances escolars d’aquest estiu, una tercera part dels centres educatius de la ciutat estan immersos en obres de millora i nova construcció: un total de 77 equipaments han posat en marxa obres de rehabilitació i ampliació, mentre que 15 centres aprofiten aquestes setmanes per continuar amb les obres d’ampliació i millora que ja havien començat. A Sants-Montjuïc, les intervencions més importants es duen a terme al nou Institut Escola Arts (Hostafrancs), l'Escola Bàrkeno (la Marina) i les noves instal·lacions de l'Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV) a Can Batlló (la Bordeta).

Aquest estiu, aprofitant les vacances escolars, s’han posat en marxa obres de rehabilitació i ampliació a 77 equipaments educatius de la ciutat, amb un pressupost total de 7,25 milions d’euros. A través del Consorci d’Educació, l’Ajuntament aporta el 80% d’aquesta inversió, mentre que la resta va a càrrec del Departament d’Educació de la Generalitat.

Una inversió de 350.000 euros permetrà recondicionar l’edifici de l’antiga Escola Sant Vicenç de Paül, al carrer de Leiva (Hostafrancs), per acollir el curs 2019-2020 els primers grups del nou Institut Escola Arts, que neix de la fusió de l’Escola Miquel Bleach i l’Institut Joan Coromines. Aquest és un dels 18 centres de la ciutat on es fan obres per redistribuir-ne o ampliar-ne la superfície i poder assumir així les noves necessitats d’escolarització, amb un import total de 2,7 milions d’euros.

En el marc del Pla de Barris també es treballa en reformes a sis escoles més, amb una dotació pressupostària d’11,5 milions d’euros. Pel que fa als barris de la Marina, això inclou la millora de la sala d’actes de l’Escola Bàrkeno (amb un pressupost de 40.000 €) i la reforma interior de l’Escola Enric Granados per fer-ne un centre de dues línies (1,6 milions d’euros). Aquesta escola haurà de compatibilitzar l’activitat lectiva amb les obres durant uns dies a l’inici del curs escolar.

D’altra banda, al setembre s’omplirà d’estudiants la nova Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV). El bloc 7 de l’antic recinte industrial de Can Batlló s’ha transformat amb una inversió municipal que supera els 13 milions d’euros. Aquests mesos d’estiu s’aprofiten per instal·lar de nou o bé traslladar-hi els equipaments tècnics des de l’antiga seu de la via Laietana.

Mesures per a l’estalvi energètic

En una seixantena d’escoles de Barcelona, aquest estiu es duen a terme actuacions per rehabilitar-ne la pintura, les cuines, els patis, els accessos, l’eficiència energètica, els lavabos, les cobertes, les instal·lacions elèctriques, els paviments o les aules, amb un pressupost total de 4,6 milions d’euros.

El Consorci d’Educació ha implantat un pla estratègic d’estalvi energètic i gestió remota de les instal·lacions de la xarxa de les escoles públiques del municipi per fer-les més eficients i confortables. Aquest pla se centra en la gestió dels àmbits següents:

  • Bons hàbits dels usuaris en la gestió diària dels centres: gestionar la ventilació dels edificis, les proteccions solars, l’ús de ventiladors, etc.
  • Disseny i execució eficient dels embolcalls dels edificis, com proteccions solars, aïllaments adients i vinils protectors.
  • Disseny i execució d’instal·lacions eficients als edificis: instal·lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum.
  • Gestió diària eficient de les instal·lacions: sistemes de telecontrol i automatització de les instal·lacions per gestionar-ne la potència a distància, segons les necessitats.

Durant l’estiu s’impulsaran totes aquestes mesures per millorar l’eficiència energètica en un total de 17 centres. És el cas de la Biblioteca Artur Martorell, situada a l’edifici de l’IMEB de la plaça d’Espanya.