Els horts municipals i comunitaris reobren amb precaucions

28/05/2020 - 13:19

Medi ambient. Els horts urbans de Can Mestres i els gestionats per entitats s'obren per torns a les persones que els conreen, amb mascaretes i distàncies de seguretat contra el contagi de la covid-19.

Els horts urbans de Can Mestres, a la Marina, així com els gestionats per entitats com l'Associació de l'Hort de la Font Trobada (el Poble-sec) o l'Hort d'en Queni (Apsocecat, a Sants) s'han reobert per a les persones que els conreen, amb noves normes sanitàries com l'ús de mascaretes i distàncies de seguretat contra el contagi de la covid-19. Els horts comunitaris ja es van començar a reactivar el 6 de maig, però per permetre l'accés limitat als horts municipals com els de la Masia de Can Mestres s'ha esperat fins a la fase 1 de desconfinament, atès que qui els conrea són sempre població de risc, major de 65 anys.

Als 15 horts municipals que hi ha a la ciutat, com els de la Masia de Can Mestres a la Marina, les persones titulars, de més de 65 anys, amb parcel·la de conreu individual, poden accedir-hi dos dies a la setmana en horaris establerts de 2,5 h i per torn de parcel·la parell o senar. Els horaris s’aniran ampliant progressivament. Hi ha una persona responsable de Parcs i Jardins que explica el funcionament de seguretat i vetlla perquè s’hi apliqui la normativa d’higiene:

  • Accedir a l’hort només els dies i torns indicats, i evitar-hi el contacte social.
  • No es pot anar a l’hort si es tenen símptomes compatibles amb covid-19: febre, malestar general, tos o altres símptomes respiratoris, diarrea, etc.
  • Ús obligatori de mascareta i distanciament físic (2 metres mínim).
  • Cada usuari portarà el seu sabó i eixugamans, i gel hidroalcohòlic si ho creu convenient.
  • Ús de guants i rentat de mans abans de posar-se’ls i després de treure’ls. Tenir cura de portar els guants especialment en tocar eines comuns com les claus de reg, mànegues, panys o cadenats d’accés.

Els horts comunitaris com els gestionats per l’Associació de l’Hort de la Font Trobada (el Poble-sec) o l’Hort d’en Queni (Apsocecat, a Sants), a més de les normes anteriors, compten amb els seus propis plans de contingència. Cal evitar que hi vagin els col·lectius de risc fins que oficialment se’ls autoritzi a fer-ho i, en tot cas, prioritzar l’accés de les persones que hi visquin a prop i no hagin d’agafar transport públic per arribar a l’hort. Només s’hi pot accedir per fer-hi un control de l’estat general i possibles incidències, alimentació dels compostadors, regar en cas que sigui necessari, neteja general d’herbes i brossa, fer la collita i iniciar la plantació d’hortalisses d’estiu que no es pugui aplaçar. Si l’hort té una tanca perimetral amb accés restringit, cal mantenir-lo tancat per dins mentre s’hi treballa.