L'hort al terrat, nominat als premis europeus EPSA

15/10/2019 - 17:38

BCN Accessible. El projecte dels horts urbans conreats per persones amb discapacitats al terrats de cinc edificis públics de Barcelona és finalista als European Public Sector Awards (EPSA) que es lliuraran al novembre a Maastricht.

El projecte dels horts urbans conreats per persones amb discapacitats al terrats de cinc edificis públics de Barcelona, entre els quals hi ha la seu del Districte de Sants-Montjuïc, és finalista als European Public Sector Awards (EPSA) que es lliuraran al novembre. L'hort del terrat de l'antiga Tinença d'Alcaldia d'Hostafrancs és gestionat per persones amb diversitat funcional que treballen al Pretaller Sant Josep, la Fundació Joia o Asproseat, amb l'assessorament tècnic de l'IRTA. La collita es destina al menjador social de la Fundació Canpedró.

El projecte “L’hort al terrat” es duu a terme als terrats de cinc edificis públics de l’Ajuntament de Barcelona: la seu de l’Àrea de Drets socials, la de la Gerència de Recursos i Relacions Internacionals al carrer d’Avinyó, la del Districte de Sants-Montjuïc i la de l’Espai Jove Fontana. En tots aquests horts, la metodologia de treball és la mateixa: els tècnics de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) col·laboren amb entitats que treballen amb persones amb diversitat funcional als diversos territoris, que n’assumeixen la gestió.

Les persones que participen directament en el manteniment dels horts tenen discapacitats físiques, intel·lectuals o de salut mental. Treballen amb el suport de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que s’encarrega de la part agronòmica i tècnica dels conreus. L’excedent de productes de l’hort es porta a menjadors socials i al Banc d’Aliments. Entre els objectius del projecte hi ha l’empoderament de les persones amb discapacitat, mostrant a la societat les seves capacitats i fortaleses, així com llur aprenentatge en el conreu d’hortalisses i plantes, alhora que es contribueix al desenvolupament d’una ciutat més verda.

Els European Public Sector Awards (EPSA) són uns premis que es lliuren cada dos anys per reconèixer les millors pràctiques en polítiques públiques d’institucions europees innovadores i eficients. Enguany s’hi han presentat 160 projectes, dels quals 40 ja han estat reconeguts com a bones pràctiques. El projecte “L’hort al terrat” de l’Ajuntament de Barcelona és a més un dels tres nominats a endur-se el premi en la categoria d’administracions locals i supralocals, que es lliurarà a la cerimònia final dels EPSA Awards 2019 que tindrà lloc del 4 al 6 de novembre a la localitat neerlandesa de Maastricht.