La Marina dedica una plaça al Moviment Obrer

18/10/2018 - 13:33

Memòria. La placa s'ha descobert avui, 18 d'octubre, 47 anys després de l’enfrontament entre policia i sindicalistes que va acabar amb la mort d’Antonio Ruiz Villalba.

Una placa de marbre indica des d'avui que el gran espai que hi ha a la cantonada del passeig de la Zona Franca amb el carrer del Foc és la plaça del Moviment Obrer. El nom es va aprovar fa dos anys, junt amb el del passatge d’Antonio Ruiz Villalba, rere l’Escola Seat. Tant el nom de la plaça com el del passatge tenen molt a veure amb les lluites i sacrificis dels treballadors i treballadores de Seat, que han conformat la història i el caràcter d’aquesta part de la Marina.

El 18 d’octubre de 1971, els treballadors de Seat van ocupar la fàbrica en protesta per l’acomiadament d’uns companys. La brigada politicosocial de la policia franquista s’havia introduït als tallers de Seat i el nivell de conflictivitat era molt greu. Aquell dilluns, la policia va entrar a la fàbrica i va carregar amb duresa contra treballadores i treballadors. Un d’ells, Antonio Ruiz Villalba, va caure abatut pels trets dels agents del règim.

Des de l’any 2004, en què va ser fundada, l’associació Memorial Democràtic dels Treballadors de Seat treballa per rescatar de l’oblit totes aquestes lluites i transmetre a les generacions més joves els valors que impulsaren el seu compromís personal i col·lectiu en aquells temps de repressió i manca de llibertats. Una de les primeres actuacions del Memorial va ser declarar el 18 d’octubre diada dels treballadors i treballadores de la Seat, en record d’aquells fets. Cada any, en aquest dia, acudeixen a la fàbrica de Seat al polígon de la Zona Franca i es troben amb els empleats que encara hi treballen. Des del 2016 visiten també el passatge d’Antonio Ruiz Villalba, situat darrere l’Escola Seat i molt a prop d’on es van produir els tràgics fets.

El Memorial Democràtic dels Treballadors de Seat sempre havia reclamat dedicar almenys un carrer del barri de la Marina a Antonio Ruiz Villalba, víctima mortal de la repressió a les seves lluites, que van marcar el barri i tota una època. La Ponència del Nomenclàtor va recollir la petició, que va arribar acompanyada de moltes signatures, i va preferir donar el nom de Ruiz Villalba a un passatge més proper al lloc dels fets, mentre que per a l’espai obert a la cantonada del passeig de la Zona Franca amb el carrer del Foc es va triar el nom de plaça del Moviment Obrer. D’aquesta manera, i d’acord també amb la Taula de Memòria Històrica del Districte, la ciutat de Barcelona ret homenatge a tothom que des de fa més de dos segles s’ha implicat en la defensa i conquesta dels drets dels treballadors i treballadores. I ho fa en un entorn, el del barri i l’antiga fàbrica de Seat, que va ser referent per a aquesta lluita de la classe obrera.

El 18 d’octubre de 2016, en el marc de la commemoració anual del Memorial Democràtic dels Treballadors de Seat, el tinent d’alcalde Jaume Asens va descobrir la placa del passatge d’Antonio Ruiz Villalba amb els treballadors i treballadores de Seat, actuals i ja jubilats. Enguany, la regidora Laura Pérez ha descobert la placa a la plaça del Moviment Obrer, un gran espai en transformació que mira alhora al passat i al futur. Ja hi ha una escultura, l’Al·legoria de la Marina, obra de Benito Maín, artista del barri, que recorda el passat pescador i el treball a les fàbriques del barri. En uns mesos s’hi construirà l’skate park dissenyat amb la participació del veïnat en el marc del Pla de Barris. La placa de la plaça del Moviment Obrer recordarà que en aquest espai ara envoltat d’edificis nous, empreses tecnològiques i recintes firals hi va haver una barriada obrera amb fàbriques on també es lluitava solidàriament pels drets i la millora de les condicions de vida dels treballadors i treballadores.