Stolpersteine a casa de Sabatia Morand

16/06/2022 - 12:56

Alumnes de l'Institut Quatre Cantons (el Poblenou) han col·locat dijous 16 de juny, a les 12 h, una llamborda de memòria al número 64 del carrer de la Creu dels Molers (el Poble-sec), on va viure Sabatia Morand. Aquesta poblesequina de família jueva va emigrar a París i va acabar morint als 23 anys d'edat al camp nazi de concentració i extermini d'Auschwitz.

La primera experiència del projecte Stolpersteine Barcelona, coordinat per la regidoria de Memòria Democràtica amb les amicals de Mauthausen i de Ravensbrück, ha implicat estudiants de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat de l’Institut XXV Olimpíada de la Font de la Guatlla, Quatre Cantons del Poblenou i Francisco de Goya del Guinardó. Durant els últims mesos, han treballat amb aquestes entitats i amb els familiars dels deportats i deportades per recuperar-ne les biografies.

L’alumnat de l’Institut XXV Olimpíada de la Font de la Guatlla va col·locar la darrera setmana de maig llambordes de memòria davant les cases de Sants i del Poble-sec on van viure Francesc Boix Campo, Carme Boatell Teixidó i José Alcubierre Pérez, abans de ser deportats pel règim nazi a camps de concentració i d’extermini.

Sabatia Morand va néixer a Barcelona el 25 de desembre de 1920. Va marxar a París, on va ser internada a Drancy el 26 de febrer de 1944, i després la van deportar en el comboi número 69, el 7 de març de 1944, a Auschwitz, on va morir cinc dies després.

La iniciativa Stolpersteine Barcelona s’ha realitzat aquest any com a prova pilot. A partir d’ara, entrarà a formar part de la Convocatòria Unificada de Programes Educatius del Consorci d’Educació a través de la qual els instituts podran sol·licitar treballar en el programa a partir del curs vinent. Per això s’ha dissenyat una metodologia pròpia per a abordar aquesta temàtica, que es podrà desenvolupar des de diferents assignatures del programa educatiu de 4rt d’ESO i 1er de Batxillerat.

Stolpersteine és el nom de les llambordes de memòria ideades per l’artista alemany Gunter Demnig als anys noranta per retre homenatge a les persones deportades als camps de concentració i extermini nazis. El projecte ja ha arribat a una vintena de països i s’han col·locat més de setanta mil llambordes.