Lluïsa Puigardeu i el BAM reben la Medalla d’Honor

29/11/2018 - 08:25

Medalla. L'activista bordetenca rep la medalla per la seva feina al grup de la Parròquia de Sant Medir i l'entitat hostafranquina en reconeixement als 90 anys d'història.

El Bàsquet Ateneu Montserrat i la veïna i activista de la Bordeta, Lluïsa Puigardeu, van rebre ahir la Medalla d’Honor de Barcelona en un acte celebrat al Saló de Cent de l'Ajuntament i presidit per l'Alcaldessa, Ada Colau Ballano.

Cada any, 25 persones o entitats reben el guardó a proposta dels diferents Consells de Districte i del Plenari del Consell Municipal. La Medalla d’Honor és un guardó creat el 1997 i serveix per reconèixer la labor professional o social de persones i entitats que amb la pràctica de la seva labor professional o social han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana, virtuts i valors cívics.

Amb la solidaritat i la Bordeta al cap

Nascuda l’any 1944 al barri de Sants,  Lluïsa Puigardeu ha estat des de sempre una persona molt vinculada a la vida del barri de Sants i a la Bordeta.

El 1960  va començar a col·laborar amb el Servei d’Orientació Social, el SOS, un centre d’inspiració cristiana, situat al carrer d’Olzinelles, 30.  En aquest local, l’any 1964 participà en la creació de l’Agrupament Escolta Jana Szenes vinculat a la Germanor de Noies Guies.

A través del contacte amb infants i adolescents va comprovar la precarietat del sistema educatiu de l’època, més interessat en el control ideològic que en l’educació; un sistema que, a més, contribuïa molt poc o gens al coneixement de la llengua i de la cultura catalana.

La manca de llibertat i el control ideològic per part de l’Estat va ser un del elements que la va impulsar a participar amb altres persones del barri en la creació, el 1968, del Parvulari Barrufet, l’actual Escola Pública Barrufet; un equipament educatiu que va participar del Moviment de Renovació Pedagògica de Rosa Sensat i del Col·lectiu d’Escoles per l’Escola Pública Catalana (CEPEPC).

Aquell mateix any s’incorporà també en les activitats de la Parròquia de Sant Medir en el Grup de Drets Humans,  una tasca que no només no ha abandonat mai sinó que posteriorment ha reafirmat amb la contribució al capdavant del Grup de Solidaritat de la Parròquia, participant en la  creació l’any 2009 de l’Espai Solidari Sant Medir, que atén persones en situació de precarietat independentment del seu origen i treballa a favor de la cohesió social i contra l’atur i la marginació a la Bordeta.

La Lluïsa Puigardeu és, doncs, una dona compromesa amb el benestar dels membres de la seva comunitat; una comunitat a la qual considera part de la seva pròpia família. Un vincle que demostra a la vegada el model de país integrador i les conviccions morals i ètiques que defensa.

90 anys fent barri a través del bàsquet

Fundat l’any 1928, el Bàsquet Ateneu Montserrat o BAM és un dels clubs esportius amb més tradició del barri d’Hostafrancs i de tota la ciutat de Barcelona.

En base a valors com el treball en equip o la perseverança, el BAM ha contribuït al llarg dels seus 90 anys d’història a la difusió i consolidació d’un esport com el bàsquet en una ciutat on l’esport rei era el futbol.

El club compta actualment amb més de 20 equips de bàsquet de diferents categories que juguen els seus partits com a locals al Poliesportiu Municipal l’Espanya Industrial.

Més enllà de la seva activitat competitiva, el Bàsquet Ateneu Montserrat ha entès sempre el bàsquet com una eina més de formació integral dels seus jugadors i jugadores; una formació en la qual hi tenen un paper important no només els entrenadors i entrenadores sinó també els pares i mares i els mateixos jugadors i jugadores. I és que formar part del BAM és formar part d’una gran família. Una família per on han passat centenars de jugadors i jugadores al llarg dels seus 90 anys d’història…

La resta de persones i entitats que han rebut la Medalla d’honor de la Ciutat són:

Plenari del Consell Municipal
– Mercè Tatjer Mir
– Susanna Griso
– Rosa Maria Sardà
– Ander Mirambell
– Ass. Catalana pels Drets Civils

Districte de Ciutat Vella
– Maria Casas
– Organització d’Estibadors Portuaris de Barcelona

Districte de l’Eixample
– Joan Bordetas i Castell
– Ass. Fal·lera Gegantera Sagrada Familia

Districte de Les Corts
– AMPAS Unides de Les Corts
– Ass. De Veïns de Pedralbes

Districte de Sarrià-Sant Gervasi
– Josep Mentruit Gerotina
– Ass. De Veïns i Comissió de Festes del Barri del Farró

Districte de Gràcia
– Sònia Klamburg
– Federació de Colles de San Medir

Districte d’Horta-Guinardó
– Ass. De Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya – AFANOC
– Anna Mª González Iglesias

Districte de Nou Barris
– Institut Escola Antaviana
– Centre d’Esplai Druida

Districte de Sant Andreu
– Escola Pegaso
– Prosper Puig

Districte de Sant Martí
– Pere Guarro i Palau
– Ass. Sant Martí Esport – ASME