Stolpersteine a casa de Roberto Llaneza

18/06/2024 - 11:45

Alumnes de l'Institut Martí Pous de Sant Andreu han col·locat una llamborda de memòria davant de la casa de la Bordeta on va viure Roberto Llaneza, al número 83 del carrer de Gavà. Amb aquest ja són més de 30 els homenatges a persones deportades a camps de concentració nazis duts a terme dins del projecte educatiu Stolpersteine Barcelona.

Roberto Llaneza va néixer el 28 de juny de 1902 a Oviedo (Astúries), des d’on la família es va traslladar a Barcelona, concretament al barri de la Bordeta. El 1939 va emprendre el camí de l’exili cap a França. Va estar internat en un camp de refugiats i es va allistar a les Companyies de Treballadors Estrangers. Amb la derrota de l’exèrcit francès va ser capturat per les tropes alemanyes i empresonat a l’Stalag VIII-C, a la localitat polonesa de Zagan. El novembre de 1941 el van traslladar a l’Stalag XII-D, prop de Trèveris, des d’on l’any 1941 va ser deportat primer a Mauthasen a Gusen. En aquest camp de concentració i extermini va ser assassinat el 26 de gener de 1942.

Alumnes de l’Institut Martí Pous, de Sant Andreu, han estudiat aquest curs la història d’aquesta víctima dels camps de concentració nazis. Aquest dimarts han estat, junt amb els descendents de Llaneza, els protagonistes d’aquest acte de recuperació de la memòria i homenatge. L’acte ha tingut lloc a les 11 h a la plaça de Cal Muns, on s’han pogut veure algunes de les cartes recuperades de l’arxiu per la recerca duta a terme amb aquests i aquestes alumnes, i s’ha llegit un poema amb la música de fons d”El cant dels ocells’. L’acte ha acabat amb la col·locació de la llamborda de memòria a la vorera de l’altra banda del carrer de Gavà, davant del número 83 on va viure la família de Roberto Llaneza, on avui s’han dipositat algunes espelmes i clavells.

Les stolpersteine són una proposta de l’artista alemany Günter Denmig, sorgida als anys 90 en el marc de la reunificació alemanya, que pren un enfocament micro sobre el fet memorial, en contraposició amb els grans complexos memorials característics de bona part d’Europa. Una mostra de petites pedres amb les que ensopeguem en el dia a dia i ens recorden les vides trencades pel règim nazi. Actualment hi ha més de 70.000 stolpersteine en una vintena de països.

El projecte pedagògic Stolpersteine Barcelona forma part de la Convocatòria Unificada de Programes Educatius del Consorci d’Educació. Això vol dir que els instituts el poden sol·licitar per treballar-hi també a partir del proper curs. És un programa impulsat per la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona i les Amicals de Mauthausen i Ravensbrück, per a la recuperació de la memòria i l’homenatge a les moltes persones de la ciutat de Barcelona que van ser deportades a camps de concentració nazi.