Setmana d'Arquitectura des de casa a Sants-Montjuïc

08/05/2020 - 13:10

L’emergència sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha obligat a repensar la quarta edició de la Setmana d’Arquitectura de Barcelona, que enguany se celebra amb una edició virtual des de casa. Del 7 al 17 de maig, la ciutadania pot gaudir d’una programació a distància amb més de cent activitats vinculades a l'arquitectura i al patrimoni de Barcelona. Entitats i equipaments de Sants-Montjuïc com la Fundació Mies van der Rohe, la Fundació Joan Miró i la cooperativa Lacol hi participen organitzant xerrades, debats, tallers, exposicions i concursos.

Una de les activitats destacades que es duran a terme al districte és la Festa d’Arquitectura de Sants-Montjuïc, una iniciativa del Grup d’Arquitectes de Sants-Montjuïc que convida el públic a dibuixar una botiga de l’eix comercial de Creu Coberta amb l’objectiu de fer valdre el comerç de proximitat i l’artesania. Les imatges recollides es mostraran als aparadors quan la festa es pugui celebrar presencialment.

Una altra activitat destacada és el Concurs de fotografia d’arquitectura de l’Anella Olímpica. Del 7 al 17 de maig, podeu penjar a Instagram imatges que tingueu del Palau Sant Jordi, l’Estadi Olímpic i Esplanada Olímpica amb l’etiqueta #ArquitecturaAnella. El guanyador/a obtindrà una entrada doble per a qualsevol dels espectacles que se celebrin al Palau Sant Jordi o al Sant Jordi Club durant el 2021.

La Fundació Mies van der Rohe organitza la segona Conferència Europea Architecture & the Media per compartir experiències sobre divulgació de l’arquitectura. Es tracta de vuit xerrades, dues taules rodones, dues converses i un taller adreçats a periodistes, institucions culturals, arquitectes i amants de l’arquitectura en general, que es poden veure en directe de l’11 al 14 de miag a través de YouTube i del web architectureandthemedia.com.

Fins al 16 de maig, la Fundació Mies van der Rohe també organitza una sèrie de concursos de dibuix, tant per a adults i joves com per als més petits: #EUMiesAwardDrawing, el #miesbcnDrawing! i el #miesbcnDrawing per a estudiants de primària i secundària.

A més de les activitats esmentades, la fundació també organitza les xerrades “El valor de l’arquitectura, el valor de la ciutat” i “Artists in Architecture. Casa Vilaró: A Caress and Blow“; les exposicions “Mies Missing Materiality” i “Re-enactment: l’obra de Lilly Reich ocupa el Pavelló de Barcelona”. Així mateix, el 14 de maig s’anunciaran les obres nominades als premis YTAA 2020 i a l’edició asiàtica del YTAA 2020, que es podran consultar a www.ytaaward.com. Al llarg de tota la setmana se sortegen llibres d’arquitectura.

Per la seva banda, la Fundació Joan Miró acull les presentacions “La creació de la Fundació Joan Miró” i “Pantalles: Fundació Joan Miró – Un edifici per a una col·lecció”, i el plànol-guia  “Arquitectura d’avantguarda a Barcelona. Josep Lluís Sert i el GATCPAC“, en col·laboració amb El Globus Vermell i el Museu del Disseny de Barcelona.

La Cooperativa Lacol oferirà una visita virtual a la cooperativa d’habitatges La Borda i torn de preguntes, que es podrà a seguir a través de YouTube.

El litoral, convidat de la Setmana d’Arquitectura 2020

Enguany, la Setmana d’Arquitectura vol reflexionar de manera col·lectiva sobre el litoral i la ciutat arran d’aigua; per aquest motiu, s’ofereixen una sèrie d’activitats vinculades a la confluència entre ciutat i aigua. La Fundació Mies van der Rohe reflexionarà sobre el tema amb una recreació virtual de l’exposició física “Arquitectures arran d’aigua”, que recentment va tenir lloc al Museu Marítim de Barcelona. Aquesta anirà acompanyada d’una conferència inaugural i taula rodona i d’una sèrie de conversacions en format petxakutxa sobre el present i el futur del litoral de Barcelona.

Per tal de seguir coneixent l’arquitectura del litoral barcelonès, junt amb Bici Cultura BCN, la Setmana de l’Arquitectura proposa una bicicletada en línia des de la Ricarda (al Prat de Llobregat) fins a les Tres Xemeneies (Sant Adrià de Besòs) per descobrir l’arquitectura dels 36 quilòmetres que conformen aquest recorregut pel litoral.

La Setmana d’Arquitectura és una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i Arquin-FAD. Té per objectiu contribuir a reforçar el valor que té l’entorn urbà construït per a la ciutadania a través de la difusió de l’activitat arquitectònica i el coneixement.