Oberta la convocatòria d’ajuts per a obres de millora en establiments comercials

12/02/2021 - 09:18

L’Institut Municipal del Paisatge Urbà i Qualitat de Vida de l’Ajuntament de Barcelona (IMPUQV) ha obert la convocatòria d’ajudes per al foment de la protecció i millora del paisatge urbà. Amb una dotació d’1,3 milions d’euros, els ajuts busquen promoure la recuperació patrimonial, tot tenint cura de la sostenibilitat ambiental i apostant pel petit comerç. En aquest sentit, la convocatòria inclou ajudes dirigides als establiments comercials que facin obres als seus negocis, que són clau per a la configuració del paisatge urbà de Barcelona. Alhora, les ajudes també inclouen apartats específics dirigits als locals històrics protegits i als locals històrics no protegits.

Lactivitat comercial als edificis de Barcelona és un dels agents principals en la configuració de la imatge de la ciutat, tant des del punt de vista estètic i pel que fa al confort dels ciutadans a lespai públic, com pels valors simbòlics i de dinamització de lespai públic. És per aquest motiu que, per ajudar a millorar-la i valorar-la, l’IMPUQV ha obert un any més la convocatòria d’ajudes econòmiques per a obres en establiments comercials.

Quines actuacions són subvencionables?

Concretament, l’Institut ha activat quatre programes d’ajuts disponibles de manera específica per al comerç de proximitat:

  • Rehabilitació, restauració i millora de la imatge exterior. Aquest programa inclou la renovació de fusteries exteriors, la identificació, la retirada d’instal·lacions visibles des de la via pública, l’endreçament d’elements afegits o obsolets i la recuperació de la composició arquitectònica exterior, materials i colors, en l’àmbit del local. Pel que fa als percentatges i límits dels ajuts, els locals comercials podran optar a una subvenció del 20% aplicable sobre el pressupost protegible, amb un límit de 8.000 euros; els locals històrics protegits a una subvenció del 40% i un límit de 15.000 euros, i els locals històrics no protegits a una subvenció del 35% i fins a un màxim de 8.000 euros.
  • Millora de l’accessibilitat en locals. Aquest programa inclou com a actuació subvencionable la millora de l’accés als establiments des de la via pública. Els establiments que s’hi presentin podran optar a una subvenció del 20% aplicable sobre el pressupost protegible, amb un límit de 8.000 euros.
  • Millora de la sostenibilitat en locals. S’hi inclouen les obres dirigides a la producció d’energia solar i les actuacions dirigides a millorar l’aïllament tèrmic de fusteries i vidres dels establiments. Els establiments que s’hi presentin podran optar a una subvenció del 20% aplicable sobre el pressupost protegible, amb un límit de 8.000 euros.
  • Actuacions col·lectives. El programa inclou la rehabilitació, restauració i millora de la imatge exterior i la millora de l’accessibilitat dels locals, específicament per als establiments ubicats a la plaça del Mercadal. Pel que fa als percentatges i límits dels ajuts, els locals comercials que emprenguin actuacions per millorar la imatge exterior podran optar a una subvenció del 50% aplicable sobre el pressupost protegible, amb un límit de 15.000 euros. Aquells establiments que millorin l’accessibilitat als locals podran rebre un ajut de fins al 75% amb un límit de 2.000 euros.

Qui s’hi pot presentar i quins requisits cal complir?

Les ajudes s’adrecen a propietaris o llogaters de locals comercials de fins a 500 metres quadrats, així com a propietaris o llogaters dels locals emblemàtics inclosos al Pla especial urbanístic de protecció de la qualitat urbana. Per poder optar a les subvencions, s’han de complir dues condicions generals: no haver canviat l’activitat, l’ús o la titularitat de l’establiment durant els dos anys anteriors a la sol·licitud de l’informe previ i que l’actuació comporti una inversió mínima de 750 euros. Caldrà, a més, no haver iniciat les obres, però sí haver-ne sol·licitat el permís.

Terminis i més informació

El termini de presentació de sol·licituds d’informe tècnic previ s’obrirà l’endemà de la publicació en el BOP d’aquesta convocatòria i acabarà el 30 de novembre de 2021. Es podrà tancar l’admissió de sol·licituds amb una data anterior mitjançant la publicació al BOP.

Pel que fa al termini de presentació de comunicacions d’inici d’obres i de sol·licituds d’ajuts, s’obrirà l’endemà de la publicació en el BOP d’aquesta convocatòria i acabarà el 31 de desembre de 2021. Es podrà tancar l’admissió de sol·licituds amb una data anterior mitjançant la publicació al BOP.

Per a més informació i assessorament sobre les ajudes, us podeu dirigir a les oficines de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà per correu electrònic a paisatgeurba@bcn.cat o bé consultar la pàgina web, on podreu descarregar els impresos. També teniu disponibles les bases.