La reacció a la Covid-19 centra el ple no presencial de Sants-Montjuïc

08/05/2020 - 18:50

Plenari. El Consell de Districte es va reunir dijous per primer cop per videoconferència. El regidor va explicar les actuacions per la crisi de la Covid-19 i l'oposició va presentar propostes per sortir-nos-en.

El Consell de Districte es va reunir dijous per primer cop per videoconferència. El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, va informar de les actuacions dutes a terme des del Districte arran de la crisi sanitària, social i econòmica per la Covid-19. L'oposició va presentar propostes per sortir-nos-en, sobretot, a partir d'ara, amb la recuperació del teixit comercial i econòmic dels barris. També s'hi van presentar mesures de govern sobre l'emergència climàtica i el Pla d'Equipaments de la Zona Centre de Sants-Montjuïc.

L’informe del regidor va començar repassant les actuacions de l’Ajuntament i el Districte per evitar el col·lapse del sistema sanitari davant l’emergència de la Covid-19: “posem tots els recursos de la ciutat al servei de la cura de les persones afectades”, va dir Marc Serra. Després va subratllar el seguiment i suport a les 12 residències de gent gran que hi ha al districte, i la posada en marxa d’una més al Paral·lel. La resposta dels Serveis Socials a la situació de les persones més vulnerables ha estat prioritària, amb l’ampliació de places d’allotjament per a persones sense llar, el reforç i activació de serveis extraordinaris d’alimentació, la distribució de les beques menjador… els Serveis Socials de Sants-Montjuïc han atès més d’11.500 persones des de l’inici d’aquesta crisi. Per no empitjorar les malmeses economies domèstiques, l’Ajuntament ha aturat el cobrament de taxes i quotes d’escoles bressol, poliesportius o habitatges de lloguer. I per a la reactivació econòmica s’ha posat en marxa un pla de ciutat al que es destinaran 25 milions d’euros.

El plenari va aprovar la proposició d’ERC per reforçar i descentralitzar els Serveis Socials a tots els barris del districte. El govern va acceptar els precs de Ciutadans per millorar la neteja dels carrers i parcs de la Marina i per oferir allotjament a persones sense sostre de la muntanya de Montjuïc, però no el de JxCat per adaptar el transport públic al desconfinament progressiu de la població, en entendre que ultrapassava les competències del Districte. Acord, això sí, a petició de JxCat i de BxCanvi, per homenatjar tots els veïns i veïnes de Sants-Montjuïc que han perdut la vida per la Covid-19, i agrair la tasca dels professionals sanitaris i de tots els serveis essencials, així com la de voluntaris i xarxes de suport mutu.

La proposició de Ciutadans transaccionada amb el govern per impulsar la reactivació social i econòmica dels barris de Sants-Montjuïc després de la crisi de la Covid-19, en el marc del Pacte per Barcelona i del Pla de Desenvolupament Econòmic, va tirar endavant amb el suport de tots els grups llevat d’ERC, que s’hi va abstenir i més tard va presentar un prec demanant concretament ajuts per a activitats extraescolars i formació ocupacional. Els republicans també es van abstenir en la proposició de BxCanvi demanant formació i el suport de Barcelona Activa per a la digitalització de pimes i autònoms del districte, que sí van votar la resta de consellers i conselleres. Per unanimitat es va aprovar la proposició de JxCat per impulsar el comerç electrònic de les botigues i els serveis locals, a qui també es facilitarà la compra d’equips i instal·lacions d’higiene contra la Covid-19. El prec d’ERC acceptat pel govern fa extensiu aquest suport a les associacions de comerciants i a la mediació amb propietaris de locals per assegurar la continuïtat dels comerços.

A banda de la crisi per la Covid-19, el govern va presentar el Pla d’Equipaments de Sants, Sants-Badal, Hostafrancs, la Bordeta i la Font de la Guatlla, elaborat després d’un ampli procés participatiu amb les entitats i el veïnat d’aquests barris. I la mesura de govern contra l’emergència climàtica, amb projectes com la millora de la xarxa ciclista, dels entorns escolars, la implantació en un barri de la recollida de residus porta a porta… i la creació d’una Taula d’Emergència Climàtica.

En la part decisòria, el ple va donar tràmit a l’aprovació inicial del pla especial urbanístic d’una funerària privada al carrer dels Comtes de Bell-lloc, 76-78, amb el vot en contra d’ERC i l’abstenció de la resta de grups. El termini per presentar-hi al·legacions s’allarga 15 dies més. ERC també va votar en contra del pla de millora urbana que permetrà ampliar les instal·lacions de TMB a l’estació superior del Funicular de Montjuïc, mentre que Ciutadans es va abstenir al pla urbanístic d’ordenació dels equipaments de l’Església de Santa Maria de Sants. La resta de grups van votar a favor de l’aprovació inicial d’aquests dos expedients urbanístics. On hi va haver unanimitat va ser per proposar l’atorgament aquest any de Medalles d’Honor de Barcelona a la mestra i escriptora poblesequina Júlia Costa i al Cros Popular de Sants.