Un ple sobre la crisi, la seguretat i la millora dels barris

16/10/2020 - 17:16

Plenari. Per evitar contagis de covid-19, la sessió ordinària del 15 d'octubre s'ha fet a porta tancada al Saló de Plens i amb diversos consellers i conselleres intervenint-hi per videoconferència.

Sants-Montjuïc segueix gestionant, amb el reforç de tots els recursos i serveis municipals disponibles, la situació de crisi econòmica i sanitària mundial que es viu també als seus barris. El regidor, Marc Serra, n'ha informat al plenari del Consell de Districte, en la sessió semipresencial i a porta tancada que s'ha fet aquest dijous 15/10 al Saló de Plens, retransmesa per internet i amb consellers i conselleres intervenint-hi per videoconferència, tot precisament per evitar contagis de covid-19.

El govern de Sants-Montjuïc ha presentat un pla de xoc amb 14 accions per ajudar el comerç, els mercats i la restauració d’aquests barris, basades en quatre línies estratègiques: l’adaptació als nous reptes sanitaris i econòmics; la innovació i la formació com a element de canvi; la transversalitat del comerç en polítiques territorials; la sostenibilitat social i ambiental.

L’informe del regidor ha destacat tots els esforços que segueix fent el Districte per atendre les necessitats sorgides o incrementades amb l’emergència de la covid-19, cedint –per exemple– 38 espais municipals a escoles i instituts, facilitant els cribratges massius amb proves PCR o ara quatre punts per a la vacunació contra la grip. Per fer front a les conseqüències econòmiques de la pandèmia, s’ha doblat el nombre d’ajudes socials en termes absoluts. I se segueix apostant per les polítiques d’habitatge, ara amb l’aportació extraordinària de l’Estat per finançar promocions en marxa. Marc Serra ha anunciat la construcció d’un edifici de 40 habitatges de construcció ràpida (Aprop) al carrer de Quetzal i l’adjudicació a la cooperativa Sotrac d’un solar en cessió d’ús a Can Batlló. Pel que fa a seguretat, a l’agost i al setembre els fets delictius s’han reduït un 38% respecte a un any abans. El Pla de Barris ha invertit més de 12 milions d’euros a la Marina durant els darrers quatre anys i, a partir de l’any vinent, es desplegarà de forma integral al Poble-sec. Aquesta tardor es reforça el manteniment ecològic del verd urbà al districte. El regidor ha acabat destacant que tant els barris com l’Ajuntament s’estan esforçant per garantir que la cultura és segura, per La Mercè o la Biennal de pensament però també a totes les festes majors i activitats d’arrel comunitària.

A la part decisòria del ple, la reordenació volumètrica de dues illes d’habitatges a construir al sector 10 de la Marina del Prat Vermell ha tirat endavant amb el suport de tots els grups. També s’ha donat llum verda a un nou equipament sanitari assistencial de promoció privada a l’edifici de l’antic cinema Capri, a la Marina de Port, en aquest cas amb l’abstenció de Ciutadans i Junts per Catalunya.

La proposició d’ERC per ampliar la capacitat dels serveis d’atenció ciutadana al districte, amb més personal i la simplificació de tràmits burocràtics, s’ha aprovat amb l’abstenció dels grups de govern. La de JxCat per desenvolupar un nou sistema d’informació sobre l’espai públic, amb dades de l’estat de les voreres, calçada, clavegueres, arbres i enllumenat a cada carrer, ha estat rebutjada per BComú i PSC (amb l’abstenció d’ERC). El pla d’actuació contra l’ocupació il·legal d’habitatges proposat per Cs només ha sumat el suport de BxCanvi i ha estat rebutjat. El plenari ha aprovat per unanimitat la proposició de BxCanvi per exigir a la Generalitat que faci accessibles a persones amb mobilitat reduïda les estacions de metro d’Espanya (obres en marxa) i també Plaça de Sants.

El govern ha acceptat el prec d’ERC per recuperar el ritme de les sessions de participació política i cívica al Districte, fent servir els recursos telemàtics que calgui. Però ha rebutjat el pla de xoc en prevenció, seguretat i neteja que demanaven els republicans per resoldre conflictes al carrer i “incrementar la sensació de seguretat”. JxCat ha demanat que s’ajudi l’Esbart Ciutat Comtal a trobar un local on poder continuar realitzant la seva activitat al barri i el govern ha explicat que fins al desembre assajaran a Cotxeres-Casinet i que per l’any vinent estan buscant solucions més definitives. Cs ha demanat actuacions de manteniment, seguretat i neteja al Mirador del Poble-sec, a Montjuïc, i la poda i revisió dels arbres del carrer de Sant Eloi, a la Marina. I BxCanvi ha demanat informació sobre el punts de venda de droga en pisos a Sants-Montjuïc, per impulsar actuacions de cara a reduir-los: el regidor ha respost que l’Ajuntament no disposa ni podria difondre informació d’investigacions policials.