Els veïns i veïnes de Sants-Montjuïc decidiran com invertir-hi nou milions d'euros

04/02/2020 - 14:30

Participació. Comença el procés per decidir els pressupostos participatius i els programes d'actuació municipal i de districte. Es farà a través del decidim.barcelona, debats presencials i estands al carrer.

Comença el procés per decidir els pressupostos participatius i els programes d'actuació municipal i de districte. Es farà a través del decidim.barcelona, debats presencials i estands al carrer. Els pressupostos participatius permeten a Barcelona avançar en el model de democràcia directa: la ciutadania és qui fa les propostes, les debat, les prioritza i decideix. Hi podran votar totes les persones empadronades a la ciutat majors de 14 anys.

Des del 3 de febrer fins al 7 de juny, els veïns i veïnes de Sants-Montjuïc podran presentar i votar propostes d’inversió al districte per un valor màxim de nou milions d’euros. Són els pressupostos participatius, que per primer cop es fan així a Barcelona, i que permetran que els veïns i veïnes decideixin 75 milions d’euros d’inversions a tots els barris de la ciutat, el 5% del total d’inversió ordinària prevista a la ciutat fins al 2023. Es tracta d’un avanç en el model de democràcia directa, en què la ciutadania fa les propostes, les debat, les prioritza i decideix.

El calendari del procés participatiu

 • Del 3 de febrer al 17 d’abril, fase de debat i recollida de projectes i propostes, i valoració tècnica.
 • Del 20 d’abril al 7 de juny es faran les fases de suports, concreció i votació dels projectes.

S’hi podran presentar propostes, principalment, en els següents àmbits de treball:

 • La rehabilitació, reforma, ampliació o millora o dotació tecnològica d’equipaments públics i infraestructures, com centres cívics, casals de barri, centres educatius, biblioteques, ludoteques o instal·lacions esportives, entre altres.
 • Construcció d’equipaments de dimensions reduïdes, com per exemple pistes esportives, punts verds o espais de joc infantils.
 • La reurbanització i millora dels espais públics.
 • Infraestructures i mobiliari urbà.
 • Aplicacions o infraestructura tecnològica.

Canals d’entrada de propostes

Qualsevol persona, encara que no estigui empadronada al districte o a la ciutat, pot presentar la seva proposta o projecte d’inversió, que podrà costar entre 50.000 i dos milions d’euros. Es podrà fer a través de quatre canals:

 • la plataforma decidim.barcelona,
 • els punts de participació itinerants al carrer, amb el suport de persones dinamitzadores,
 • els debats presencials temàtics o de col·lectius,
 • els òrgans ordinaris de participació.

Valoració tècnica dels projectes

Entre el 10 de febrer i el 17 d’abril, paral·lelament a la fase de presentació de projectes, s’iniciarà la valoració de les propostes amb l’objectiu de garantir que:

 • compleixin els requisits establerts en el procés,
 • no siguin incompatibles amb els projectes de la proposta del PAM,
 • siguin viables,
 • no contradiguin la normativa municipal.

Suport, concreció i votació de les propostes

En les fases de priorització i votació de les propostes poden participar totes les persones empadronades a Barcelona majors de 14 anys. Es vol afavorir la participació de joves a la presa de decisions de la ciutat. En la priorització dels projectes, els veïns i veïnes podran fer un màxim de 10 suports a diferents projectes del conjunt de la ciutat.

Un cop prioritzades les propostes per a cada districte, també es concretaran els projectes. Els promotors i els equips municipals treballaran en aquest procés de cocreació per tal de definir tots els aspectes tècnics, pressupost, costos i calendari d’execució. Només passaran a la fase de concreció els 30 projectes amb més suports de cada districte.

La fase de votació permetrà tenir el llistat de projectes a desenvolupar fins al 2023 al  districte. Els veïns i les veïnes podran votar per les propostes del districte de residència i d’un altre districte de la ciutat. Acabat el procés participatiu es farà un retorn de totes les propostes i s’establirà una comissió de seguiment a cada districte.

El PAM-PAD

En paral·lel, aquest dilluns 3 de febrer ha començat també el termini perquè la ciutadania presenti propostes a incloure al Programa d’Actuació Municipal i de Districte (PAM-PAD).

El PAM és el document que planifica l’activitat municipal per als propers anys i fixa les actuacions i projectes més significatius que es duran a terme durant el mandat. A diferència dels pressupostos participatius, aquest és un document acordat entre els grups municipals i la ciutadania, que pot presentar tantes propostes com vulgui (i no només d’inversions, sinó també de serveis i despesa corrent).

Per a aquest mandat, el procés participatiu reforça les aportacions de diferents col·lectius que han tingut poca representació a la vida pública i als processos de presa de decisions de la ciutat. Per això, es millora l’accessibilitat i la inclusió en les sessions. També hi haurà sessions amb 3.100 estudiants de quart i cinquè de primària i tercer d’ESO d’una trentena de centres educatius de diferents barris dels deu districtes, i es faran debats amb persones amb diversitat funcional.