La comunitat ‘maker’ fa front a la Covid-19

24/03/2020 - 21:27

Covid-19. El Punt Multimèdia se suma als ateneus de fabricació de la ciutat en la producció de material sanitari i de prevenció amb impressores en 3D.

Professionals de la salut, la ciència, el disseny i l’enginyeria de la comunitat ‘maker’ han posat en marxa una iniciativa per fabricar equips de protecció individual contra el contagi de la Covid-19 amb impressores en 3D. El Punt Multimèdia de la Casa del Mig, el servei de prototipatge de Barcelona Activa i els cinc ateneus de fabricació digital de la ciutat volen contrarrestar així la manca d’abastament d’aquests recursos.

Davant l’emergència sanitària provocada per la Covid-19, els equipaments, la maquinària i el personal municipal dels ateneus de fabricació s’han posat a disposició de la comunitat maker per produir i distribuir dispositius indispensables per evitar el contagi i la propagació del virus entre els professionals sanitaris i els sectors més exposats, com el personal de seguretat, de serveis socials, de les residències de gent gran i dels comerços que es mantenen oberts.

S’han començat a fabricar viseres per a pantalles de protecció facial, amb una producció diària d’aproximadament 80 unitats, i es preveu que els propers dies s’iniciï la confecció d’obridors de portes, mascaretes i protectors oculars, un cop els prototips siguin validats per tècnics sanitaris i sempre que els recursos d’aquests centres ho permetin.

El Punt Multimèdia, amb la comunitat maker

L’organització dels diferents professionals de la comunitat maker va començar amb una coordinació a escala estatal, que s’ha concretat en subgrups per províncies i zones de manera completament altruista i sense afany de lucre. A Barcelona i l’àrea metropolitana, la producció es coordina des dels ateneus de fabricació digital i l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja.

A Sants-Montjuïc, sis impressores en 3D del Punt Multimèdia han produït ja una quarantena de viseres per lliurar-les directament al personal de les ONG Gra de Blat i Fundació Canpedró que aquests dies segueix treballant per alimentar les persones més vulnerables. Les viseres del Punt Multimèdia se sumen a la producció dels cinc ateneus de fabricació digital (Parc Tecnològic, Ciutat Meridiana, Fàbrica del Sol, les Corts i Gràcia) i el Servei de Prototipatge de Barcelona Activa. En total, als set equipaments municipals s’han posat en marxa 23 impressores en 3D, amb un equip de 20 persones que les gestionen, tant presencialment com telemàtica, i fan funcions de producció, emmagatzematge i distribució.

En aquesta iniciativa de la comunitat maker també participen moltes altres persones amb les seves pròpies impressores en 3D, que es coordinen tant des de l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja com des del magatzem municipal. El material que es rep es desinfecta i s’empaqueta per enviar-lo a centres sanitaris i altres equipaments amb necessitats d’abastament. Tant la comunitat maker com els particulars que donen el material que produeixen són un clar exemple dels avantatges de l’humanisme tecnològic, que prioritza l’ús de la tecnologia per millorar la qualitat de vida de les persones.