Reforç d’agents cívics durant l’estiu

10/07/2019 - 11:12

Espai públic. A més dels entorns de la Font Màgica de Montjuïc, els agents addicionals actuaran a la Rambla de Sants, el Parc de l’Espanya Industrial i les places del Poble-sec.

Durant els mesos d'estiu, l'ús més intensiu de determinats espais públics i les finestres obertes que deixen entrar més soroll del carrer a casa fan més difícil la convivència en alguns d'aquests espais. És per això que l'Ajuntament de Barcelona reforça els diversos dispositius que actuen als carrers i places per impulsar-ne un ús cívic mitjançant la conscienciació, la informació, l’advertència i, quan cal, el requeriment.

Aquest estiu, una parella d’agents cívics treballarà de 14 a 20 h als barris de Sants i el Poble-sec, preferentment als jardins de la Rambla de Sants, al Parc de l’Espanya Industrial i a les places de la Bella Dorita, de Navas i dels Ocellets. Formen part del reforç especial d’agents cívics durant aquesta temporada, que va destinat també als districtes d’Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Martí, Ciutat Vella i Gràcia. Les principals funcions dels agents cívics són:

  • Promoure el civisme.
  • Prevenir conflictes.
  • Afavorir l’ús cívic dels espais públics.
  • Fer complir les normes de convivència.

Els agents cívics que vetllen per la mobilitat i el civisme al voltant de la Font Màgica de Montjuïc també s’incrementen durant els mesos d’estiu, fins arribar a 14 persones, que hi treballen en diferents torns de dilluns a diumenge millorant sobretot el flux de visitants a les passarel·les i als accessos a les fonts. Voltant per altres espais de Montjuïc també trobem durant tot l’any cinc agents cívics més, tres al matí i dos a la tarda. I de 13 a 20 h, als parcs i jardins de la muntanya, les dues informadores que expliquen les normes d’ús dels espais a les persones que visiten els jardins de Joan Brossa, de Mossèn Cinto Verdaguer, del Teatre Grec / Laribal i de Mossèn Costa i Llobera.

D’altra banda, el Districte disposa d’un equip de civisme desplegat tot l’any als carrers i places dels barris de Sants-Montjuïc on es detecten conflictes de convivència o es considera que cal dur a terme una tasca de prevenció. A l’estiu, amb l’objectiu concret d’evitar el soroll nocturn que molesta especialment al veïnat, també hi ha un parell d’informadors de la campanya d’Ecologia Urbana treballant dijous, divendres i dissabtes de 23 a 4 h a la plaça d’Osca, el passeig de Sant Antoni i els jardins de la Rambla de Sants.

Quatre anys al servei de la ciutadania

La Unitat d’Agents Cívics va néixer l’abril del 2015 i actualment actua tot l’any als entorns de la Sagrada Família i del Mercat de Sant Antoni i als barris de la Barceloneta, la Trinitat Vella, el Gòtic, el Bon Pastor i Baró de Viver. A més, els agents cívics són presents a la muntanya de Montjuïc i a les nou oficines d’atenció ciutadana.

Bona part d’aquest servei es finança amb els diners provinents de l’impost turístic que percep Barcelona. L’aportació per a aquest any és de 2,5 milions d’euros.