Repensem la ciutat d'avui, de demà i del futur

06/11/2019 - 18:20

Tecnologia. Visita a unes antigues naus convertides en espai cooperatiu, el simposi Responsive Cities i un debat sobre el model públic-privat de Barcelona: és la Smart City Week a Sants-Montjuïc.

De l'11 al 17 de novembre, arriba una nova edició de la Smart City Week. A través de més de 50 activitats distribuïdes per tot Barcelona, volem reflexionar sobre com les tecnologies modifiquen la nostra ciutat, com ho interpretem i ens hi relacionem. Tot apostant per la noció de ciutat que fa servir les tecnologies juntament amb la intel·ligència col·lectiva de les veïnes i els veïns per aconseguir un entorn urbà més sostenible, just i inclusiu a llarg i curt termini.

La Smart City Week és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona coordinada i dirigida per la fundació BIT Habitat, que té per objectiu reflexionar i experimentar sobre la relació entre les persones, la tecnologia i les ciutats. Es vol anar més enllà del concepte de smart city i aprofitar plenament les oportunitats que ens ofereixen els avenços tecnològics per aconseguir ciutats més sostenibles, justes i inclusives. Aquestes són les activitats de la Smart City Week a Sants-Montjuïc:

• Ruta per edificis recents amb criteris de sostenibilitat
Sants (metro Plaça de Sants, sortida Joan Güell), dimecres 13 de 17 a 18 h
Itinerari per diverses obres recents, tant de rehabilitació com d’obra nova, que s’han fet seguint criteris de màxima sostenibilitat i eficiència energètica. Organitza: Lacol Arquitectura Cooperativa. Accessibilitat: TBC

• Responsive Cities Symposium
CaixaForum (av. Ferrer i Guàrdia, 6-8), divendres 15 de 8 a 15 h i dissabte 16 de 9 a 18 h
Simposi internacional bianual que tracta sobre el futur de les ciutats, organitzat pel Grup d’Arquitectura Avançada de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC). Idioma: l’anglès. L’edició d’aquest any es titula “Disrupting Through Circular Design” i s’emmarca dins del projecte Creative Food Cycles, cofinançat pel programa d’Europa Creativa de la UE. L’objectiu d’aquest simpòsium és generar un debat constructiu i investigar com les noves tecnologies en el camp del disseny poden ajudar a desenvolupar i enfortir els processos circulars dins de l’àmbit urbà.

• El poder urbà en l’ombra
La Lleialtat Santsenca (Olzinelles, 31), divendres 15 de 19 a 20.30 h
A partir dels 80, el govern de Barcelona va començar a adoptar un model empresarial per guanyar posicions en l’economia global. Aquest model es basa en la integració del capital privat en l’arquitectura institucional amb partenariats públic-privats i en macroprojectes, a vegades amb risc assumit pel sector públic. Les grans infraestructures i els sectors econòmics clau de la ciutat funcionen sota entitats que subordinen la titularitat pública a la gestió empresarial. Ens preguntarem quin paper exerceixen actors privats, quins principis de transparència podrien millorar aquestes entitats i quines alternatives tenim per assegurar-ne el funcionament democràtic.
Ponents:
• Laura Aznar. Periodista. Treballadora i sòcia de Crític.
• David Bravo. Arquitecte dedicat a la reflexió i el debat sobre el dret a la ciutat.
• Agustí Colom. Professor d’Economia de la UB i ex-regidor de Turisme, Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona.
• Nicola Scherer. Investigadora de l’Observatori del Deute en la Globalització.

* Si tens alguna necessitat específica, si us plau adreça’t a info@smartcityweek.e-bcn.cat