S'incrementen els equips municipals de neteja i reobren els punts verds

11/05/2020 - 14:07

Neteja. El servei municipal de neteja passa de treballar amb del 33% dels efectius a fer-ho amb el 66%. S'incrementa el baldeig amb aigua, la recollida selectiva i reobren els punts verds en horari de matí.

Els serveis municipals de neteja han començat a incrementar de nou els efectius al carrer. Fins ara, durant l'emergència per Covid-19, només hi actuaven el 33%. Des d'avui, els barris de Sants-Montjuïc i bona part de Barcelona es netejaran amb el 66%, per la reincorporació d'un miler de treballadores i treballadors (150 equips més a tota la ciutat) respecte al que es va establir a l'inici del confinament. La ciutat guanya capacitat de neteja i flexibilitat per donar una resposta més ràpida a les necessitats, sempre en consonància amb els usos de l'espai públic, que encara no són els habituals.

Els equips d’escombrat mecànic dels carrers s’amplien i es completen amb el personal que acompanya la màquina, per poder actuar damunt de les voreres i ser més efectius en la retirada de fulles i borrissol dels arbres. Tots els barris de Sants-Montjuïc s’escombraran un o dos dies a la setmana. A més, també s’incrementa a dos cops per setmana la neteja amb equips d’aigua de les zones amb més acumulació de pol·len a terra i la desinfecció dels entorns de centres sanitaris, residències, mercats, supermercats i farmàcies. I es reforcen els equips de neteja de les zones verdes, en consonància amb la major utilització d’aquests espais (a Sants-Montjuïc ja n’hi ha 15 d’obertes).

Pel que fa a la recollida de residus, que s’ha mantingut al 100% durant totes les setmanes de confinament, es reforça la selectiva a causa de l’augment d’algunes fraccions, especialment el paper i els envasos, per evitar que els contenidors estiguin plens. Durant les pròximes setmanes i fins que la situació sanitària ho requereixi, es mantenen els serveis específics posats en marxa durant l’emergència per la covid-19: la desinfecció de contenidors i la recollida diferenciada de residus en residències i centres sanitaris.

Reobren els punts verds

Avui tornen a funcionar els punts verds de recollida de residus, tant els de barri (la Bordeta i el Poble-sec) com els de zona (Deixalleria de Montjuïc), en horari de 9 a 14 h de dilluns a divendres. Els de zona, com la deixalleria del carrer del Foc, obriran també els caps de setmana de 9.15 a 12.45 h. Pel que fa als punts verds mòbils, només s’instal·laran de 9 a 14 h els que habitualment ho fan en horari de matí: Numància-Viriat (dilluns), Rambla de Badal-Sants (dimecres) i Mercat de la Marina (divendres).

També es reprèn el servei de neteja de pintades, que funcionarà amb el 50% dels equips respecte al que és habitual. Però el servei setmanal de recollida de mobles i trastos vells continua suspès. Continua sent necessària la màxima col·laboració de tota la ciutadania per mantenir els barris nets:

  • Baixa les escombraries de 20 a 22 h i llença les bosses dins dels contenidors, no en deixis res fora ni a les papereres.
  • Cada cosa, al contenidor del seu color: cal augmentar la recollida selectiva per reduir la fracció de rebuig, i evitar els plàstics d’un sol ús.
  • No dipositis ni mobles ni trastos vells al carrer. Cal mantenir-los a casa fins que es restableixi el servei setmanal de recollida.
  • No deixis residus a la porta dels punts verds, fes-ne ús durant el seu horari d’obertura de 9 a 14 hores.
  • Genera menys residus amb estratègies com la compra responsable, la planificació acurada dels àpats per no haver de llençar menjar i la reutilització de productes i materials diversos.

Si treus el gos a passejar:

  • Agafa bosses per als excrements i recull-los.
  • Porta-hi també una ampolla d’aigua amb detergent per netejar-ne els pipins.
  • Recorda que les àrees d’esbarjo de gossos estan obertes: l’has de dur lligat fins arribar-hi.
  • En tornar a casa, és important netejar els coixinets i la cua del gos amb aigua i un sabó adequat per a animals, per prevenció.