Premis Sants-Montjuïc per a Alícia Bernadas, Canpedró i la Lleialtat

28/02/2020 - 11:48

Societat. La botiguera i activista veïnal Alícia Bernadas, la fundació solidària Canpedró i el projecte de programari lliure de la Lleialtat Santsenca han estat reconeguts amb els Premis Sants-Montjuïc 2019.

La botiguera hostafranquina i activista veïnal Alícia Bernadas, la fundació social i solidària Canpedró i el projecte de programari lliure de la Lleialtat Santsenca han estat reconeguts amb els Premis Sants-Montjuïc 2019. Els guardons es van lliurar ahir en un acte institucional al Saló de Plens farcit de moments emotius i també de celebració de la tasca social que duen a terme totes les persones i entitats premiades (i candidates presentades).

El reconeixement personal dels XXVIII Premis Sants-Montjuïc ha estat per a Alícia Bernadas, una botiguera hostafranquina que, tot i viure a Sants, sempre ha estat molt activa a les entitats de la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs (FAECH), de la que actualment és tresorera. Visiblement emocionada per l’homenatge, Bernadas va recordar ahir els anys en què organitzava activitats extraescolars amb els seus tres fills a l’Associació de Famílies de l’Escola Joan Pelegrí i el Centre Montserrat-Xavier. “Tothom hauria de fer coses pel barri i la gent que ho necessita”, proclamava al vídeo de presentació.

L’entitat reconeguda amb el Premi Sants-Montjuïc 2019 ha estat la Fundació Canpedró, que fa més de 25 anys que atén persones en situació de vulnerabilitat i en risc d’exclusió social al barri de Sants, donant resposta a les noves dimensions de la pobresa. Així, cada dia hi ofereixen serveis de menjador social, bugaderia, higiene personal, suport d’infermeria i cures, dinamització sociocultural, acompanyament per a la reinserció laboral, suport escolar infantil i juvenil i activitats de lleure. La directora de la fundació, Teresa Viloro, va recollir el premi acompanyada de tot l’equip de voluntaris i voluntàries.

El premi a la innovació ha estat per al projecte Equipaments Lliures, de La Lleialtat Santsenca, el primer equipament de la ciutat que funciona íntegrament amb programari lliure. Amb metàfores i gestos eloqüents, en Chris Fanning, de LleialTec, la comissió tecnològica de la Lleialtat, va explicar els avantatges socials, econòmics i tècnics de la sobirania tecnològica que garanteix el programari lliure, en un entorn en què el progrés de la informàtica i l’electrònica tendeix a fer-nos cada cop més consumidors, tant a les persones com a les entitats i empreses.

Neus Munté, presidenta del Districte, va donar la benvinguda a l’acte de lliurament dels XXVIII Premis Sants-Montjuïc tot subratllant la importància d’aquests premis fets pel veïnat i des dels barris. El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, va donar l’enhorabona a totes les persones i entitats premiades, i les gràcies també a totes les candidates per tot el que fan contra les desigualtats socials i la millora dels barris. La gala es va tancar amb l’actuació de la jove cantant local Èlia Riudavets.