Setmana de la Mobilitat als barris de Sants-Montjuïc

13/09/2018 - 17:57

Mobilitat. Del 16 al 22 de setembre, marxes a peu i en bicicleta, cinema ciclista, un conte per aprendre a circular i diverses activitats en set places d'aparcament alliberades pel Park(ing) Day.

Del 16 al 22 de setembre, Barcelona celebra la Setmana Europea de la Mobilitat 2018 (abans Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura) sota el lema "Combina i mou-te". Durant aquests dies, la capital catalana acull un ampli programa d’activitats organitzades per l'Ajuntament de Barcelona, equipaments i associacions que es duran a terme amb l'objectiu de millorar la qualitat de l’aire de la ciutat i de visualitzar els efectes dels canvis en l'ús de l'espai públic i de la reducció de la contaminació. Aquestes són les activitats que es duen a terme als barris de Sants-Montjuïc.

• 4t Festival Internacional de Cinema Ciclista
L’associació sociocultural Rueda Barcelona organitza quatre dies de cinema al Zumzeig, del 13 al 16 de setembre de 10 a 22 h, en què la bicicleta i el món que l’envolta esdevenen protagonistes absoluts. Durant el cap de setmana es fan activitats paral·leles al festival, com un campionat internacional de bike polo, curses cargo bikes i un concurs popular de mecànics de bicicletes. Hi participen: Bici-Hub, Massa Crítica Barcelona, Bike Polo Barcelona.

• Caminada de Sants
Diumenge, 16 de setembre, amb sortida des del Parc de l’Espanya Industrial de 9 a 9.30 hores. Caminada urbana de 12,5 km, gratuïta i apta per a totes les edats. Forma part del programa anual de caminades Barnatresc. Possibilitat de practicar marxa nòrdica amb bastons de préstec i supervisió d’un monitor especialitzat.

• Taller de lectura Accidentux aprèn a circular
Dilluns, 17 de setembre, a les 17.30 h la Biblioteca Francesc Candel acull la representació d’aquest conte relacionat amb un extraterrestre que visita la Terra i aprèn les normes de circulació i de convivència de la ciutat.

• Park(ing) Day
El 21 de setembre de 9 a 21 h trobareu places públiques d’aparcament en què ja no hi ha cotxes, sinó que aquests nous espais recuperats esdevenen per un dia parcs i jardins amb usos alternatius. La iniciativa va sorgir a la ciutat de San Francisco l’any 2005, on el col·lectiu d’arquitectes Rebar va proposar una nova manera de reivindicar aquest model de ciutat centrat en les persones i el medi ambient. Avui es fa a 200 ciutats d’arreu del món i, des del 2014, a Barcelona, on ja hi han participat més de 50 entitats.

Enguany es proposa com a tema transversal l’urbanisme feminista i l’homenatge a Jane Jacobs. S’ha organitzat un concurs fotogràfic a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #parkingdaybcn18. Per participar-hi, cal penjar com a mínim tres fotografies de tres instal·lacions diferents del mapa Park(ing) Day.

Als barris de Sants-Montjuïc en trobareu set, dinamitzades per les següents entitats:
La Raposa del Poble-sec: dues places d’aparcament ocupades a Tapioles, 47.
Tata Inti: tres places d’àrea blava a Vilardell, 25 (a l’encreuament amb el carrer de l’Àliga).
EnClau d’Espais Integrals SCCL: dues places d’àrea blava a Vilardell, 25 (davant la cantonada amb el carrer de l’Àliga).
El Tinglado: una plaça d’àrea blava a Joan Güell, 60 (al costat del pàrquing).
Fundació Joia: dues places d’àrea verda a Josep Tarradellas, 13-17.
IDIBELL: una plaça d’àrea verda al carrer del Consell de Cent, 12.
• Espaigosbcn
: dues places al carrer de Viriat, 23.

També hi ha activitats del Park(ing) Day el 21/09 de 10 a 20 h a l’avinguda del Paral·lel, 122:
• Vine a treure suc a la bicicleta! (10-13 h): bicicleta estàtica que fa smothies, a càrrec d’Espai EGG.
• En forma de rodes (11 h): exercici físic en grup de persones grans amb mobilitat reduïda. A càrrec de Baixem al Carrer.
• Taller d’il·lustració amb infants (16-18.30 h): a càrrec de Dibuja y Pedalea.
• Taller d’escacs (18.30 h): vols participar en una de les modalitats més frenètiques dels escacs? A càrrec d’Escacs Comtal Club.

• Jocs sostenibles per preservar el medi ambient
Del 22 al 24 de setembre
d’11 a 20 h, durant les festes de la Mercè, als jardins del Palauet Albèniz trobareu un espai de jocs infantils i participatius, que no només destaquen per la seva originalitat, sinó que al mateix temps remarquen el seu compromís amb el medi ambient. Les atraccions funcionen amb la força que generen les mateixes persones. L’activitat farà gaudir tota la família.
A càrrec de Crema Espectacles, dins del MAC Festival.

• Ruta Activa: marxes a peu i en bicicleta
Diumenge, 30
de setembre, de 10 a 20 h, CCOO organitza diverses marxes a peu i en bicicleta amb sortida a la carretera d’Esplugues (Cornellà de Llobregat) i a la plaça de Maria Cristina (Pedralbes) per reivindicar l’ecomobilitat per als desplaçaments laborals urbans, a Barcelona i al Baix Llobregat. L’arribada és al Parc de Can Sabaté, a la Marina de Port.

• Campanya de sensibilització sobre el soroll per a conductors de motos
L’objectiu és que els conductors de motocicletes i ciclomotors prenguin consciència del soroll del seu vehicle mitjançant mesuraments sonomètrics voluntaris. Del 17 al 21 de setembre en diferents punts de la ciutat, amb la col·laboració de Strengths Business Engineering.

La revolució del ruc
Donkey Republic t’ofereix viatges gratuïts i il·limitats amb les seves bicicletes si portes la teva moto a desballestar durant aquest 2018 i no en compres cap altra de nova. Volen convertir els motoristes en ciclistes i col·laborar perquè a Barcelona hi hagi menys soroll, menys fum i més espai.

Web de la Setmana Europea de la Mobilitat a Barcelona