Trobada de l'alcaldessa amb 300 persones a les Cotxeres de Sants

18/02/2019 - 10:02

Sants | Sants-Badal. Ada Colau va respondre 34 intervencions del veïnat sobre qüestions relacionades amb la mobilitat, la seguretat, la neteja i l'espai públic.

L'Auditori de les Cotxeres de Sants es va omplir divendres al vespre de veïns i veïnes interessades a explicar-li a Ada Colau allò que els preocupa o voldrien millorar del barri on viuen. Era la 37a edició del cicle quinzenal de Trobades amb l'Alcaldessa als barris i la quarta que es fa al Districte de Sants-Montjuïc, després de la Marina i la Bordeta, al 2016, i el Poble-sec, l'any passat. En aquestes trobades informals i sense ordre del dia, cadascú decideix de què vol parlar. Finalment hi van poder intervenir 34 persones, que van plantejar qüestions diverses relacionades amb la mobilitat, la seguretat, la neteja i l'espai públic.

Els cotxes, les bicicletes, els autobusos, el metro i els espais per a vianants van ser protagonistes en quasi la meitat de les intervencions. La majoria va aplaudir la reducció de la preeminència del cotxe a la ciutat, però una veïna de Sants va demanar seguir aparcant al seu carrer ara pacificat i una altra va dir que, per molt que contaminin, ella té un vehicle Dièsel i no té diners per canviar-lo. L’alcaldessa els va recordar les morts que provoca la contaminació i també va argumentar que el mitjà del 20% dels desplaçaments no pot ocupar el 60% de l’espai de la ciutat. Els ciclistes van agrair la renovació del Bicing i el creixement de la xarxa de carrils bici, però en van demanar més. Concretament a la plaça d’Espanya i a tot l’eix del carrer de Sants i Creu Coberta, a més de millorar el del carrer de Tarragona i connectar la xarxa amb l’Hospitalet. Diverses persones van reclamar més multes de la Guàrdia Urbana als ciclistes que van per les voreres que no toca. Usuàries de l’autobús van demanar més freqüències en general i que l’H10 torni a arribar fins a les Corts. Colau va dir que es tindrà en compte aquesta demanda. També va respondre la petició d’ascensors a l’estació de metro de Plaça de Sants informant que la Generalitat no té previst fer-hi un nou intercanviador almenys fins al 2021.

Diverses víctimes de violència o de problemes de convivència amb transcendència penal van exposar-hi els seus casos. L’alcaldessa els va recordar que els Mossos d’Esquadra són la policia competent per denunciar-hi qüestions relacionades amb la seguretat ciutadana i va lamentar que no se n’incrementin els efectius, com sí s’ha fet amb fins a 400 noves places d’agents de la Guàrdia Urbana. Colau es va comprometre a fer seguiment de casos particularment greus que es van sentir a la sala, com el d’una mare amb un fill tetraplègic després de ser apallissat per uns delinqüents. O la denúncia que hi van fer les Dones del Grup d’Habitatge de Sants d’una víctima de violència masclista que ha de continuar vivint al mateix barri que el seu maltractador.

Representants d’altres entitats van intervenir en aquesta Trobada amb l’Alcaldessa per demanar suport per tirar endavant les seves activitats: la Taula d’Esports de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, defensant el projecte d’equipaments esportius a Magòria; el Club Gimnàstic Barcelona, reclamant un espai propi; i La Troca demanant ajuda perquè el seu projecte d’escola comunitària de formació permanent pugui continuar. Ada Colau els va agrair la implicació i va proclamar que “hi ha coses que quan les fan els veïns i les veïnes amb el suport municipal que calgui surten molt millor que si les fa l’administració”.

“Barcelona és un cendrer”, es va queixar una veïna pels milions de burilles, altament contaminants, que cada any es llencen als seus carrers. Sobre la neteja al barri, un veí va aprofitar per demanar que li treiessin els contenidors de davant la porta i un altre es va mostrar preocupat per la brutícia que hi deixen persones que dormen al carrer. Però el residu més polèmic van tornar a ser les caques de gos, en què l’alcaldessa i diverses veïnes van coincidir que calia seguir millorant l’educació de les persones que els treuen a passejar, a més d’oferir-los àrees d’esbarjo específiques més àmplies que els pipicans.