Una ciutat de pau, oberta i solidària

17/08/2018 - 13:07

Ajuntament. Es commemora un any dels atemptats de Barcelona i Cambrils amb un acte que en recorda i n’homenatja les víctimes i els seus familiars.

L’atemptat del 17 d’agost del 2017 a la Rambla va ser un cop molt dur per a la ciutat. La resposta de pau de la ciutadania i les persones visitants va demostrar, un cop més, que Barcelona és una ciutat oberta, plural i inclusiva. Un any després, les persones afectades i els familiars de les víctimes han estat acompanyats de tota una ciutat en els actes de record i d’homenatge.

La jornada ha començat amb una ofrena floral al mosaic de Joan Miró situat al pla de l’Os, emplaçament de la Rambla que es va convertir en el símbol del clam espontani i solidari de la ciutadania just l’endemà de l’atemptat. Les famílies de les víctimes i persones afectades han encapçalat la comitiva des de la plaça de Sant Jaume, seguides de les autoritats, i hi han dipositat flors blanques, roses i blaves.

A continuació, a la plaça de Catalunya ha tingut lloc l’acte “Barcelona, ciutat de pau”, en record de les víctimes dels atemptats terroristes del 17 d’agost, un homenatge auster, senzill i emotiu en què el protagonisme ha recaigut en els familiars de les víctimes i els ferits, sense parlaments oficials.

L’homenatge s’ha iniciat amb la interpretació del Cant dels ocells. Posteriorment, joves de diferents religions i creences han recitat un fragment d’un poema de John Donne, corresponent al llibre Devotions upon Emergent Occasions (“Devocions sobre ocasions emergents”) en les set llengües de les setze víctimes mortals: català, castellà, anglès, francès, portuguès, italià i alemany. Els joves ja van participar l’agost de l’any passat en l’acte interconviccional d’homenatge que es va dur a terme amb motiu de l’atemptat.

Una cinquantena d’alumnes de les cinc escoles municipals de música i el Conservatori Municipal de Música de Barcelona han ofert un concert en què han sonat quatre cançons, símbols de pau. El concert s’ha obert amb Imagine, de John Lennon, i ha continuat amb la interpretació de Somewhere over de Rainbow, Hallelujah i Qualsevol nit pot sortir el sol, que ha tancat el concert.

Preservar la memòria col·lectiva

Després dels atemptats, una onada espontània de solidaritat va vestir la Rambla d’objectes i de documents d’homenatge a les víctimes i de suport a les famílies afectades. En total es van recollir, inventariar i arxivar més de dotze mil elements, que, un any després, es poden consultar a través del web Memorial la Rambla 17A.

Es tracta d’un arxiu digital que pretén preservar la memòria col·lectiva, una recopilació navegable en què es poden veure i llegir totes les ofrenes dipositades al carrer i escrites al llibre de condol. La pàgina es pot consultar en català, castellà i anglès.

El Centre de Col·leccions del MUHBA ha documentat entorn de vuit mil objectes, després de recollir i d’ordenar el material dipositat en els diferents punts de la Rambla. Tècnics del Museu d’Història han estat els encarregats d’identificar, registrar, fotografiar i recollir la informació bàsica dels objectes per incloure’ls al web del memorial.

D’altra banda, l’inventari, la preservació i la difusió dels documents recollits a la Rambla s’ha dut a terme des de l’Arxiu Municipal Contemporani. Tècnics de restauració i conservació han fet el tractament de tots els documents perquè no es deteriorin. En total, s’hi han identificat 4.654 documents.