Radars contra la solitud de les persones grans

26/05/2022 - 17:08

Gent gran. Fes voluntariat amb el projecte Radars als barris de Sants-Montjuïc i ajuda a pal·liar els efectes de la solitud en les persones grans. Una trucada de suport ja pot ser una gran companyia!

Radars és un projecte comunitari impulsat des dels Serveis Socials municipals per detectar, prevenir i pal·liar els efectes de la solitud no desitjada de les persones grans. Aquestes persones tenen contacte telefònic setmanal amb voluntaris i voluntàries que hi parlen i els vinculen amb la xarxa veïnal. La força d'aquest voluntariat és la clau del projecte, el que fa possible totes les iniciatives que sorgeixen del barri. Vols formar-ne part?

Amb l’acció del voluntariat aconseguim afavorir la millora de l’autoestima, les habilitats socials de les persones grans, crear rutines, motivar per sortir de casa i conèixer i relacionar-se més amb altres persones grans i joves del barri. S’intenten restablir les relacions amb la comunitat i prevenir possibles situacions de risc o emergència entre les persones grans amb les que estem en contacte.

“Donar i rebre” és un intercanvi fonamental present en totes les societats i relacions humanes. Així doncs, en algunes etapes de la vida sentirem la voluntat –alhora que disposarem dels recursos– de dedicar el nostre temps a contribuir a millorar l’entorn. En canvi, en d’altres moments ens trobarem amb la necessitat de rebre suport. En qualsevol cas, estarem aportant i nodrint aquest intercanvi circular, bé perquè ens obrim a rebre la companyia i el caliu d’una persona voluntària, o bé perquè oferim el nostre temps als altres. Per llegir els comentaris i impressions d’algunes de les persones que ja contribueixen a que la gent gran de Sants, Hostafrancs i la Bordeta se senti més acompanyada, mitjançant el contacte setmanal o quinzenal, fes clic aquí.

Vols ajudar les persones grans del barri?

Primer de tot, tu mateix/a pots esdevenir un radar. Només has d’estar atent/a a la dinàmica de les persones grans que tens a prop, amb una mirada sensible i respectuosa. Si detectes algun canvi en el seu comportament o aspecte o creus que estan en situació de soledat, posa’t en contacte amb Radars.

Més enllà d’això, per participar activament com a persona voluntària del projecte Radars, contacta-hi i podràs vincular-te de diverses maneres:

  • Plataforma de seguiment telefònic: es realitzen trucades a les persones ateses per Radars, amb l’objectiu de saber de la seva situació i vincular-los al barri. S’hi estableix una relació de suport i amistat, motivant les persones grans per recuperar els contactes i sortir de casa, conèixer-se i trobar punts d’interès als diferents serveis i recursos.
  • Taula Radars: és l’espai de trobada i intercanvi entre veïns i veïnes, persones voluntàries, serveis i entitats del barri, on es planifiquen les estratègies i accions que es duran a terme.
  • Sensibilització i difusió: per motivar un procés de transformació al barri és important la tasca de donar a conèixer Radars a través de diverses accions. El projecte s’explica en petites trobades amb grups reduïts de persones que visquin a la vora.
  • Acollides i acompanyaments: accions puntuals per facilitar la participació de les persones grans en les activitats i esdeveniments del barri.

Si vols col·laborar-hi de forma activa, pots trucar al telèfon 93 291 58 84 o escriure al correu radarsgentgran@bcn.cat. Horari: de dilluns a divendres, de 8.30 a 14.30 h, i dimarts i dijous també de 15 a 18.30 h. Et posaran en contacte amb el Centre de Serveis Socials que correspongui. Actualment hi ha equips del programa Radars a tots els barris de Sants-Montjuïc: Sants, Badal, Hostafrancs i la Bordeta; la Font de la Guatlla; la Marina; el Poble-sec.