Radars contra la solitud de les persones grans

26/05/2022 - 17:08

Radars és un projecte comunitari impulsat des dels Serveis Socials municipals per detectar, prevenir i pal·liar els efectes de la solitud no desitjada de les persones grans. Aquestes persones tenen contacte telefònic setmanal amb voluntaris i voluntàries que hi parlen i els vinculen amb la xarxa veïnal. La força d'aquest voluntariat és la clau del projecte, el que fa possible totes les iniciatives que sorgeixen del barri. Vols formar-ne part?

Amb l’acció del voluntariat aconseguim afavorir la millora de l’autoestima, les habilitats socials de les persones grans, crear rutines, motivar per sortir de casa i conèixer i relacionar-se més amb altres persones grans i joves del barri. S’intenten restablir les relacions amb la comunitat i prevenir possibles situacions de risc o emergència entre les persones grans amb les que estem en contacte.

“Donar i rebre” és un intercanvi fonamental present en totes les societats i relacions humanes. Així doncs, en algunes etapes de la vida sentirem la voluntat –alhora que disposarem dels recursos– de dedicar el nostre temps a contribuir a millorar l’entorn. En canvi, en d’altres moments ens trobarem amb la necessitat de rebre suport. En qualsevol cas, estarem aportant i nodrint aquest intercanvi circular, bé perquè ens obrim a rebre la companyia i el caliu d’una persona voluntària, o bé perquè oferim el nostre temps als altres. Per llegir els comentaris i impressions d’algunes de les persones que ja contribueixen a que la gent gran de Sants, Hostafrancs i la Bordeta se senti més acompanyada, mitjançant el contacte setmanal o quinzenal, fes clic aquí.

Vols ajudar les persones grans del barri?

Primer de tot, tu mateix/a pots esdevenir un radar. Només has d’estar atent/a a la dinàmica de les persones grans que tens a prop, amb una mirada sensible i respectuosa. Si detectes algun canvi en el seu comportament o aspecte o creus que estan en situació de soledat, posa’t en contacte amb Radars.

Més enllà d’això, per participar activament com a persona voluntària del projecte Radars, contacta-hi i podràs vincular-te de diverses maneres:

  • Plataforma de seguiment telefònic: es realitzen trucades a les persones ateses per Radars, amb l’objectiu de saber de la seva situació i vincular-los al barri. S’hi estableix una relació de suport i amistat, motivant les persones grans per recuperar els contactes i sortir de casa, conèixer-se i trobar punts d’interès als diferents serveis i recursos.
  • Taula Radars: és l’espai de trobada i intercanvi entre veïns i veïnes, persones voluntàries, serveis i entitats del barri, on es planifiquen les estratègies i accions que es duran a terme.
  • Sensibilització i difusió: per motivar un procés de transformació al barri és important la tasca de donar a conèixer Radars a través de diverses accions. El projecte s’explica en petites trobades amb grups reduïts de persones que visquin a la vora.
  • Acollides i acompanyaments: accions puntuals per facilitar la participació de les persones grans en les activitats i esdeveniments del barri.

Si vols col·laborar-hi de forma activa, pots trucar al telèfon 93 291 58 84 o escriure al correu radarsgentgran@bcn.cat. Horari: de dilluns a divendres, de 8.30 a 14.30 h, i dimarts i dijous també de 15 a 18.30 h. Et posaran en contacte amb el Centre de Serveis Socials que correspongui. Actualment hi ha equips del programa Radars a tots els barris de Sants-Montjuïc: Sants, Badal, Hostafrancs i la Bordeta; la Font de la Guatlla; la Marina; el Poble-sec.