Història de Sants-Badal Un barri amb passat, present i futur

Entre els carrers de la riera Blanca, la rambla del Brasil-Badal i l’avinguda de Madrid, es desplega el barri de Sants-Badal, un barri de creació recent pel que fa a les divisions administratives, però amb molta vida i encara més història lligada al barri de Sants.

Rambla de Badal Fes clic per ampliar la imatge

La rambla de Brasil i de Badal és el passeig que delimita els barris de Sants i Sants-Badal.

Si hi ha un transport que ha marcat la forma de vida dels habitants d’aquesta zona és el tren, a causa de la proximitat amb l’estació de Sants, construïda el 1855. Des de llavors, aquesta infraestructura ha definit el territori de Sants-Badal, amb l’anomenat “calaix” de les vies del tren sense soterrar. Aquesta infraestructura ha forçat la separació d’aquesta zona dels barris de Sants —un territori històricament separat per la ronda del Mig— i la Bordeta, i ha forjat tres personalitats de barri paral·leles. D’aquesta manera, però, Sants-Badal ha pogut gaudir d’una forma de vida diferenciada de la del districte gràcies al contacte amb la resta de Barcelona a través de l’eix comercial del carrer de Sants, però també amb el barri veí de Collblanc, pertanyent a l’Hospitalet de Llobregat, a través de la riera Blanca.

A les acaballes del segle passat es va eliminar una de les barreres principals entre Sants i Sants-Badal amb la cobertura de la ronda del Mig, la rambla del Brasil-Badal, mitjançant un procés de participació ciutadana. No va ser fins al 2016, però, que es va eliminar l’última barrera, la del “calaix” de les vies, amb el corredor verd, tan esperat, dels jardins de la rambla de Sants. Gràcies a aquest darrer canvi, ara el veïnat gaudeix d’una zona recreativa de més de 20.000 metres quadrats en uns barris de carrers estrets i edificis alts.

Entitats centrades en l’atenció a la infància

L’educació de la infància és una de les prioritats del barri. Un bon exemple n’és l’Institut Lluís Vives, que treballa per l’èxit de l’alumnat, per tal que cadascú trobi el seu encaix al veïnat i a la ciutat. El centre fa un esforç per integrar-se en l’entorn cedint espais a altres entitats del barri i participant en tot allò que ofereix el districte. “Hi ha molta diversitat, però la vivim de forma que sigui enriquidora per a tothom”, explica la Núria Prunés, directora de l’institut.

“El contacte amb l’Hospitalet enriqueix l’educació en el lleure que fem, les experiències que viu la infància”, explica la Laura Toledo, monitora de l’Esplai Xiroia, en relació amb la proximitat de Sants-Badal amb l’Hospitalet de Llobregat. A banda de l’educació primària i secundària, els infants del barri poden complementar la seva educació amb l’educació en valors i la gestió de les emocions que ofereixen esplais com l’Esplai Xiroia, pertanyent a la parròquia de la Mare de Déu dels Dolors, o l’Agrupament Escolta Skues. Entitats, escoles i esplais treballen en xarxa per evitar l’exclusió social i fomentar el sentiment de pertinença dels nens i nenes del barri: “Volem que els nens facin servir els carrers de Sants-Badal i se’ls facin seus”, comenta la Laura Toledo.

A banda de l’educació primària i secundària, els infants del barri poden complementar la seva educació amb l’educació en valors i la gestió de les emocions.

Juntament amb els avantatges que ofereix el sector educatiu, grans i petits poden gaudir de l’esport en el seu temps lliure. Una de les entitats més arrelades al barri és el Club Esportiu Mediterrani, fundat el 1931, situat a la històrica fàbrica tèxtil Manufactures Serra i Balet i amb èxits importants en les disciplines aquàtiques, com ara la natació o el waterpolo.

Les entitats treballen en la festa major per crear un punt de trobada entre els habitants del barri. De moment, però, han iniciat una “festa de la primavera” que aplega diverses entitats, com el Club Esportiu Mediterrani o l’Agrupament Escolta Skues, i institucions com l’Institut Lluís Vives i l’Escola Raquel Alonso per donar vida a la rambla de Badal i proposar activitats per a petits i grans durant un cap de setmana de maig.

Qüestions pendents: la reurbanització dels espais

L’Institut Lluís Vives està situat al costat d’un dels focus de vida del barri, la plaça de l’Olivereta, un espai central amb remodelacions pendents que han de permetre aprofitar millor l’entorn.

La preocupació principal de l’Associació de Veïns Badal, Brasil i la Bordeta és la creació d’una zona verda al carrer de Juan de Sada, just al costat del nou CAP Sants-Badal, perquè actuï com a punt de trobada del veïnat. “Portem molts anys treballant en aquesta zona verda, però sembla que arribarem a un acord en els propers mesos”, explica en Pepo Mediavilla, portaveu d’aquesta associació.

“Tenim l’oportunitat de fer créixer el barri: amb la divisió administrativa, les entitats tenim encara més incidència directa sobre Sants-Badal”, conclou la Laura Toledo, monitora de l’Esplai Xiroia, en relació amb els canvis que necessita el barri.

Jardins de la Rambla de Sants Badal Fes clic per ampliar la imatge

En cobrir les vies, els jardins de la Rambla de Sants han connectat Sants-Badal amb la Bordeta.

Plaça de l’OliveretaFes clic per ampliar la imatge

La plaça de l’Olivereta és un focus d’activitat al barri, amb l’Escola i l’Institut Lluís Vives a una banda i les instal•lacions del Club Esportiu Mediterrani a l’altra.