El Poble-sec és el barri dels contrastos. Hi conviu l’herència de l’oci de la Barcelona dels anys seixanta, representada per El Molino, amb l’obertura de nous negocis d’alimentació d’arreu del món. També és un barri representatiu de la reconeguda acollida barcelonina: les persones que hi viuen i hi passegen diàriament són igualment molt diverses, vingudes d’arreu del món per aprofitar les oportunitats que ofereix la ciutat. Totes aquestes persones, però, tenen un objectiu comú: mantenir el barri i la seva identitat cultural per als veïns i veïnes que hi viuen.

Panoramica del barri del Poble-secFes clic per ampliar la imatge

El Poble-sec és el barri que hi ha entre el Paral•lel i Montjuïc.

Lloc de trobada de persones i tradicions diverses

Aquest espai de la ciutat, inicialment agrícola, ha estat valorat històricament per la seva proximitat al mar i durant segles ha estat una zona dinàmica i representada per l’acollida de persones d’orígens diversos. Des del 1750, ha estat dominat pel castell de Montjuïc, situat al capdamunt de la muntanya que configura la forma de viure dels habitants de la zona i que actualment és la zona d’esbarjo més gran de la ciutat, si tenim en compte l’àmplia oferta cultural i d’esport que s’hi ofereix.

Aquests avantatges van possibilitar que fos una de les primeres zones urbanitzades de la ciutat, aprofitant l’impuls del pla Cerdà pel que fa a l’Eixample, a mitjan segle XIX. Això va donar lloc als quatre veïnats que integren el barri: la França Xica, Satalia, Santa Madrona i les Hortes de Sant Bertran. El canvi urbanístic va afavorir l’arribada de treballadors per a les indústries del Poble-sec —unes indústries que van assecar els pous de la zona, fet que va donar nom al barri—, com la Canadenca, que convivien amb les anades i vingudes dels mariners i els treballadors del port.

La tradició comercial centenària lluita per ser present al Poble-sec, tot i el boom que han suposat el turisme i el sector terciari. En aquest sentit, Lídia López, representant de l’Associació de Comerciants Poble-sec Paral·lel, destaca que “tot i que s’han viscut millors moments, el comerç del barri es troba en bon estat de salut”.

Prego festa major del Poble-secFes clic per ampliar la imatge

La societat coral Els Moderns del Poble-sec, els Grallers i els gegants Quimet del Poble-sec, Armand de Montjuïc i Rosa del Paral•lel animen el pregó de la Festa Major.

Plaça del SortidorFes clic per ampliar la imatge

La plaça del Sortidor és un dels centres de la vida del barri. Hi ha el centre cívic amb una àmplia programació d’activitats.

Personalitat i set de cultura

La personalitat del barri es conserva actualment en un dels carrers principals del barri, el carrer de Blai, proper a l’avinguda del Paral·lel. Aquest carreró representa el cor del barri, el lloc on els veïns i les veïnes es relacionen, on es creen les entitats del barri. Els veïnat està fent un esforç per recuperar aquest eix a través de l’activitat cultural, amb iniciatives com la Biblioteca Poble-sec - Francesc Boix o la llibreria La Carbonera, i de l’activitat econòmica, com CooperaSec, que fa palès el passat cooperatiu del districte.

Es tracta d’unes qualitats que volen aprofitar la Mar Redondo i la Carlota Freixenet, les sòcies de la llibreria La Carbonera, un comerç obert recentment al carrer de Blai. “Si estem aquí és per la gent del barri, i hem construït la llibreria per al veïnat de la zona”, explica la Mar Redondo. “També tenim llibres en altres llengües, atenent la diversitat del barri: hi ha gent de diferents orígens i volem que això també es plasmi dins de la llibreria”, continua. L’objectiu d’iniciatives com la seva és mantenir la tranquil·litat que suposa ser al peu de Montjuïc i protegir el nucli del barri d’una activitat hostalera de baixa qualitat.

Un barri unit en el terreny esportiu

El Poble-sec ofereix moltes oportunitats en el terreny esportiu. Un bon exemple n’és el club de futbol sala Terra Negra, que prioritza l’educació dels infants que hi participen, o l’equip de criquet Ali Youngster Cricket Club, gestionat pel Shahbaz Shaukat. Al seu equip participen una trentena de joves espanyols, indis, pakistanesos i de Bangladesh per practicar un esport poc conegut a Espanya, però amb moltes oportunitats pel que fa als valors que transmet. “Hem col·laborat amb els instituts de la zona per tal de fomentar l’esport entre els més petits”, explica el Shahbaz.

La tasca del club de futbol sala Terra Negra és destacable, especialment en el terreny de l’educació i la inclusió a través de l’esport, si tenim en compte els tres equips formats per persones amb discapacitat psíquica. “Sempre ho hem tingut molt clar: volem que el club esportiu tingui un vessant social, que sigui un punt de trobada entre la ciutadania”, explica la Marisol Duque, presidenta del Terra Negra Club Esportiu. La seva ubicació a l’IES Consell de Cent del barri suposa un pol d’atracció per a la joventut durant tota la setmana fora de l’horari escolar.

El Paral·lel, l’eix en què cal treballar

La qüestió pendent del veïnat del Poble-sec és la reapropiació de zones que encara veuen molt llunyanes, com l’avinguda del Paral·lel, punt d’unió del barri amb Sant Antoni i el Raval i que en el passat constituïa un dels components més importants de la seva personalitat, amb El Molino. Tant és així que aquesta zona bohèmia de la ciutat ha vist néixer cantautors com Joan Manuel Serrat, conegut com “el noi del Poble-sec”, Peret o Jaume Sisa i actualment beu de la influència de l’Institut del Teatre, també situat al barri.

“Amb el pas dels anys, s’ha perdut una part del sentiment cultural del barri i hem oblidat aquesta zona com a barri”, explica la Mar Redondo. Actualment es tracta d’una zona dedicada a l’oci, amb teatres tan importants com el Teatre Victòria, el Teatre Apolo o el Teatre Condal, establiments momentàniament llunyans per a la ciutadania del barri. “Ens hem de reapropiar de la identitat cultural del barri una altra vegada: no volem vendre el Poble-sec com una postal sinó com una identitat”, conclou Redondo.

Paral.lel Fes clic per ampliar la imatge

El Pla d’Usos del Paral•lel preserva la diversitat comercial i cultural que és patrimoni històric d’aquesta avinguda.

Mostra d'entitats al Paral•lel Fes clic per ampliar la imatge

La Mostra d’Entitats del Poble-sec treu al Paral•lel tota la riquesa associativa i cooperativa del barri.