Sant Gervasi - Galvany és el barri de la zona alta situat més a prop del centre de Barcelona, i per això té tanta vida. A tocar del barri de la Vila de Gràcia, la ronda del Mig i l’avinguda de la Diagonal, ofereix mil i un establiments gastronòmics, un gran nombre de comerços i una important zona d’oci nocturn. S’hi poden distingir zones diferents, com el Turó Park o Sant Gervasi sud.

Plaça de Molina, un dels punts neuràlgics del barri. Fes clic per ampliar la imatge

Plaça de Molina, un dels punts neuràlgics del barri

El primer que es va construir va ser el mercat i al seu voltant, s’hi van bastir habitatges. L’arribada del tren de Sarrià, que creuava el barri, va acabar d’impulsar el procés d’urbanització.

Malgrat tenir aquesta gran activitat en algunes parts, també disposa de diversos indrets per relaxar-se i, en general, el veïnat el defineix com un barri agradable per viure-hi. “És un nucli molt tranquil i tenim la sort de tenir parcs magnífics per passejar”, explica Bartolomé Criado, president de l’Associació de Veïns i Comerciants del Turó Park.

Bartolomé Criado, president de l’Associació de Veïns i Comerciants del Turó Park: Fes clic per ampliar la imatge

“La vida de barri s’ha mantingut amb el pas del temps. Aquí, els veïns de tota la vida ens coneixem tots.”

Bartolomé Criado, president de l’Associació de Veïns i Comerciants del Turó Park

Salvador Albuixech, a la dreta amb polo blau, president de l’Associació de Comerciants de Sant Gervasi BarnavasiFes clic per ampliar la imatge

“Els comerços del barri són petits, però hi ha un comerç de proximitat prou gran per abastir perfectament el veïnat.”

Salvador Albuixech, a la dreta amb polo blau, president de l’Associació de Comerciants de Sant Gervasi Barnavasi

El mercat, l’inici de tot

Sant Gervasi - Galvany era l’antic barri de Lledó, que pertanyia al municipi de Sant Gervasi de Cassoles. Quan es va començar a urbanitzar, a mitjans del segle XIX, el primer que es va construir va ser el mercat. Al seu voltant s’hi van bastir habitatges, i l’arribada del tren de Sarrià, que creuava el barri per l’actual Via Augusta, va acabar d’impulsar aquest procés d’urbanització. Ja al segle XX es va construir l’històric Turó Park, amb un parc d’atraccions freqüentat per la burgesia. Les atraccions van desaparèixer fa molts anys, però la recent rehabilitació d’aquests jardins històrics ha recuperat l’antic teatret, on es fan activitats familiars.

A diferència d’altres barris de Barcelona, aquí el caliu d’anys enrere no s’ha perdut. “Visc al barri des dels anys en què el vell tramvia pujava els carrers i puc dir que l’ambient gairebé no ha canviat; tots els veïns ens coneixem”, assegura Maria Pia, membre de l’Associació de Veïns de Sant Gervasi Sud. Salvador Albuixech, president de l’Associació de Comerciants de Sant Gervasi Barnavasi hi coincideix: “A mesura que la població del barri va anar augmentant, es va crear un ambient de proximitat que encara es manté.”

La vida de barri es veu reflectida en un teixit associatiu fort, especialment pel que fa al comerç.

Vista aèria de la plaça de Francesc Macià.Fes clic per ampliar la imatge

Vista aèria de la plaça de Francesc Macià

El parc de Monterols és un dels pulmons del barri.Fes clic per ampliar la imatge

El parc de Monterols és un dels pulmons del barri

Un caliu que mou el barri

Aquest caliu, que ha perdurat amb el pas del temps, es tradueix en un teixit associatiu fort, especialment pel que fa al comerç. “En els darrers anys, hem aconseguit crear un teixit comercial consistent, en què el comerç de proximitat hi juga un paper molt important”, explica Criado. Així doncs, aquí és fàcil anar a comprar i ser atès per un veí o una veïna de tota la vida amb qui pots petar la xerrada.

La vida de barri, com no podia ser d’altra manera, també es veu reflectida amb la celebració d’activitats culturals. El Turo Park té festa major pròpia, que se celebra el 9 de juny per commemorar la inauguració de l’antic parc d’atraccions. El tret de sortida d’aquesta celebració és la cantada d’havaneres a la plaça de Wagner, mentre que el punt i final és el concert d’homenatge a Pau Casals que es duu a terme al mateix Turó Park. A Sant Gervasi sud també tenen la seva festa major, amb les places de Molina i de Cardona com a punts neuràlgics. A la primera és tradicional la cantada de gòspel, i a la segona, les activitats infantils.

La recuperació dels jardins de Can Ferrer, una finca vuitcentista situada al carrer d’Alfons XII, davant del carrer d’Oliana, els converteix alhora en pulmó verd i espai per als veïns i veïnes.

Jardins de Can FerrerFes clic per ampliar la imatge

Jardins de Can Ferrer, que van obrir les portes el mes de juny del 2018

Can Ferrer, un petit triomf per al veïnat

Un dels principals problemes del barri era la manca d’espais veïnals, cosa que s’ha solucionat amb la recuperació dels jardins de Can Ferrer, una finca vuitcentista que ara serveix alhora de pulmó verd i d’espai per als veïns i veïnes. El veïnat es mostra molt content amb l’assoliment d’aquesta reivindicació històrica i valora també el fet que es mantingui part de la casa: “És important conservar part de la façana d’aquesta antiga finca, perquè la tenim integrada al paisatge.”

La recuperació de Can Ferrer no és l’única millora que ha experimentat el barri en els darrers anys: “Els carrers han millorat moltíssim, especialment pel que fa a l’ampliació de les voreres”, explica Pia. També s’ha vist una evolució en els sistemes de seguretat. Sant Gervasi - Galvany és un barri amb una renda per capita força alta, i per aquest motiu els robatoris són un dels problemes principals. Avui dia, però, això es comença a solucionar en algunes zones com la del Turó Park mitjançant un sistema de cooperació entre veïnat, conserges i policia.

Tanmateix, el nucli encara té alguns problemes per encarar, com els casos d’incivisme que sovint es presenten al Turó Park o la millora de les comunicacions. Tal com explica Criado: “Sant Gervasi - Galvany és una zona molt ben connectada amb el centre de Barcelona, però un pèl aïllada de la resta de barris del districte, i és per això que el veïnat reclama la implantació d’un bus de barri.”

Com la resta de barris del districte, Sant Gervasi - Galvany disposa d’un gran patrimoni arquitectònic. En són bons exemples les cases Sagnier, avui casal de joves, i Muñoz Ramonet.

Jardins de Muñoz Ramonet i palau del Marquès d’Alella.Fes clic per ampliar la imatge

Jardins de Muñoz Ramonet i palau del Marquès d’Alella

Jardins i finca de can CastellóFes clic per ampliar la imatge

Jardins i finca de can Castelló

Mil i un tresors arquitectònics i naturals

Com la resta de barris del districte de Sarrià - Sant Gervasi, inclou un gran patrimoni arquitectònic. Dos bons exemples són la casa Sagnier, un edifici d’aire rural on avui dia hi ha un casal de joves, i la casa Muñoz Ramonet, una magnífica torre enjardinada que ha de servir com a biblioteca pública.

Però el que els veïns valoren més és el gran nombre de zones verdes. No només el Turó Park serveix per sortir a passejar i gaudir de l’aire lliure, també espais com els Jardins del Dr. Samuel Hahnemann, els de Can Castelló o el Parc de Monterols. I és que Sant Gervasi - Galvany és la combinació perfecta entre l’harmonia de la natura i la vitalitat de la vida de barri. Un lloc on és difícil avorrir-se, però que ofereix una tranquil·litat assegurada.

Edifici Alhambra, al carrer de Berlinès.Fes clic per ampliar la imatge

Edifici Alhambra, al carrer de Berlinès

Entrada al Turó ParkFes clic per ampliar la imatge

Entrada al Turó Park