El Centre Excursionista Els Blaus fa 100 anys

23/01/2020 - 10:17

Commemoració. Creat l’11 d’octubre de 1920, el seu nom té l’origen en el color de la roba dels seus fundadors, propi dels oficis de l’època. Per commemorar l’efemèride el Centre ha preparat un seguit d’activitats durant tot l’any.

Creat l’11 d’octubre de 1920, el seu nom té l’origen en el color de la roba dels seus fundadors, propi dels oficis de l’època. Per commemorar l’efemèride el Centre ha preparat un seguit d’activitats durant tot l’any.

Tot va començar fa 100 anys quan un grup de joves amb il·lusions i nous projectes innovadors a l’època van pensar en la creació del Centre Excursionista Els Blaus. Un dels primers socis i president fundador va ser Antoni Balasch i Torrell.

La idea de crear el Centre va sorgir perquè els joves eren membres de l’Orfeó Sarrianenc, i volien fer coses noves i més lliberals, i l’ambient conservador de l’Orfeó no els hi ho permetia. Una de les quals era fer muntanya, i en l’època dels anys 20, l’excursionisme era vist com una pràctica extravagant, però ells van creure en el projecte, i avui dia, ja són centenaris.

Recentment, se li va retre homenatge al soci número 1, Jacint Noya Colet, que va néixer l’any 1923, i amb onze anys va entrar com a soci minyó. Actualment és l’únic que té la medalla d’argent, d’or i platí de l’entitat.

L’acte de presentació oficial i inauguració de la programació de les festes del centenari de l’entitat va tenir lloc el passat 15 de gener al Teatre de Sarrià.

Entre els actes previstos, destaca  l’Exposició Fotogràfica dels 100 anys del Centre, que es pot veure fins al 31 de gener a la seu de l’entitat, al carrer de Cornet i Mas,15, en horari de dilluns a divendres, de 19 a 21 hores.

També durant el mes de febrer, tindrà lloc la 51a renovació de la Flama de la Llengua Catalana, que arribarà al Districte, dimecres, 5 de febrer, a la tarda, i serà rebuda pel regidor del Districte Albert Batlle.

Durant el mes d’abril, destaca l’Aplec de Sardanes, diumenge, 19 d’abril, i la presentació del llibre commemoratiu del Centenari per la Diada de Sant Jordi.

El mes de maig, hi haurà l’exposició de 42 cims, del 4 al 15 de maig, i la VIII Marxa dels Monestirs, diumenge, 17 de maig.

El mes de juny donarà la benvinguda a la 55a edició de la Festa de Cançó de Muntanya i de la Flama del Canigó, dimarts, 23 de juny.

Podeu consultar la resta de la programació al web de l’entitat

Petita història del Centre Excursionista Els Blaus