El Funicular del Tibidabo es modernitza i es transforma en la 'Cuca de Llum'

02/11/2018 - 09:55

Oci. El trajecte del Funicular té una longitud de 1.124 metres i un desnivell de 272 metres entre l'estació inferior i la superior.

Al setembre de 2019 començaran les tasques de remodelació del Funicular, que passarà a anomenar-se “Cuca de Llum” i s’integrarà al Parc com una experiència més.

El Funicular del Parc d’Atraccions Tibidabo, amb gairebé 120 anys d’història, s’aturarà a finals de l’any vinent amb motiu d’una remodelació que ha de permetre la seva modernització per adequar-se a les necessitat actuals. L’objectiu és millorar-ne l’operativa, incorporar actualitzacions al sistema de seguretat, fes més fàcil el manteniment i millorar el confort dels usuaris. La velocitat del Funicular augmentarà fins als 10m/s, el que permetrà fer més viatges per hora, i també hi haurà més capacitat per passatgers, passant de les 120 places actuals a 252. El trajecte del Funicular té una longitud de 1.124 metres i un desnivell de 272 metres entre l’estació inferior i la superior. La durada del trajecte serà de 3 minuts aproximadament a velocitat màxima.

La Cuca de Llum, una nova atracció del Parc

Amb la remodelació, el Funicular passarà a anomenar-se “Cuca de Llum”, i quedarà integrat al Parc com si fos una atracció més. En aquest sentit, el disseny del Funicular serà totalment renovat i personalitzat, i es millorarà substancialment l’experiència de l’usuari que, a més, podrà interactuar amb l’atracció.

L’interior del Funicular quedarà liberalitzat, habilitant una major superfície disponible i convertint-se en un espai diàfan que oferirà una major permeabilitat visual interior. Així, l’atracció permetrà que els viatgers puguin gaudir encara més i millor de la vista panoràmica durant el trajecte a través dels grans finestrals que hi haurà.

La vista panoràmica serà una de les maneres de poder gaudir de la nova atracció mentre duri el viatge, però no la única. S’instal·laran diverses pantalles interactives i tauletes electròniques que permetran la interacció dels viatges amb l’atracció, i que tindran una funció didàctica i d’entreteniment. Els viatgers podran conèixer com és el funcionament d’un funicular, la seva història, així com la del Parc en general, veure vídeos interactius i jugar a través de les tauletes tàctils, gaudint d’una completa experiència educativa voltant del Funicular i del propi Parc d’Atraccions Tibidabo.

Millores tècniques

Els condicionament tècnics que s’hi efectuaran augmentaran la seguretat del Funicular, que quedarà totalment adaptat a les normatives vigents de transport per cable. Entre les mesures que s’aplicaran per fer més fiable la seguretat està la inclusió d’elements antiincendi, la instal·lació d’il·luminació d’emergència i de passamans, així com una millora en el sistema d’obertura i tancament de portes. A més, s’implantarà un renovat sistema de vídeo i àudio i vigilància per mitja d’un sistema de CCTV.

 Primer Funicular de l’estat

El Funicular del Tibidabo va començar a construir-se al juny del 1900 per iniciativa del doctor Salvador Andreu, fundador del Parc d’Atraccions del Tibidabo. Al juliol del 1901, el Funicular ja va fer la seva primera ascensió a la muntanya, sota la supervisió de l’enginyer Bonaventura Roig i, una vegada enllestides les obres i els últims ajustament, es va poder inaugurar a l’octubre del mateix any.

Des de llavors, el Funicular ha estat remodelat en diverses ocasions. La última remodelació es va realitzar al 2007, millorant la maquinària de tracció.