Un edifici d'habitatges de Sarrià figura entre els projectes guanyadors del segon concurs de cobertes verdes

19/04/2021 - 12:57

A Sarrià – Sant Gervasi el projecte guanyador es troba a un edifici d'habitatges del carrer de Manuel de Falla, 34 i inclou 155 metres quadrats de verd. Les obres s’iniciaran durant aquest 2021 i finalitzaran l’any vinent.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà, ha donat a conèixer els 10 projectes guanyadors del segon concurs de cobertes verdes de Barcelona, una iniciativa que promou la implantació de nous terrats verds, amb impuls de la ciutadania i afavorir que la ciutat sigui més habitable, saludable, sostenible i autosuficient. En total, s’hi han presentat un total de 47 propostes, 33 de les quals van passar a la segona fase del concurs. D’ aquestes propostes n’ han sortit els 10 projectes guanyadors i els 10 accèssits.

Projecte carrer de Manuel de Falla, 34

A Sarrià – Sant Gervasi, la coberta seleccionada es troba al carrer de Manuel de Falla, 34. Es tracta del terrat d’una finca de 12 habitatges amb una superfície de coberta de 236 metres quadrats i una superfície verda de 155 metres quadrats.

L’espai comptarà amb un hort urbà, un espai de biodiversitat i energies renovables, a més a més de llocs de reunió per gaudir del verd al terrat.

Els projectes rebran una subvenció del 75% del cost, amb un límit de 100.000 euros per coberta. Les obres començaran al llarg de l’any 2021 i finalitzaran durant l’any 2022. Els deu projectes guanyadors han suposat un increment de 5.500 metres quadrats de verd a la ciutat.

Enverdir la ciutat amb cobertes verdes

 Les cobertes verdes són un dels elements clau per aconseguir una ciutat més verda i sostenible, i per contribuir a l’adaptació dels efectes provocats pel canvi climàtic.

A partir de mesures com la Declaració d’Emergència Climàtica, el pla Clima o el Programa d’impuls a la infraestructura verda urbana l’Ajuntament de Barcelona pretén incrementar la superfície de cobertes verdes, tant públiques com privades.

Però, en què consisteixen les cobertes verdes? Una coberta verda pot incloure espais verds, horts urbans d’autoabastament, espais d’ús social o de captació d’aigua de la pluja, i és compatible amb la instal·lació d’energies renovables. D’aquesta manera s’aporten múltiples beneficis: en les relacions socials, en els efectes que té en el confort tèrmic i la qualitat de l’aire, en la creació de nous espais verds, en el paisatge urbà, i afavoreix la biodiversitat en el cicle de l’aigua de la ciutat i en l’estalvi energètic.

A més de contribuir a fer de Barcelona una ciutat resilient davant la crisi climàtica, les cobertes verdes aporten un benefici col·lectiu i social per als veïns i les veïnes, que guanyen espais d’estada i oci als seus edificis i desenvolupen una activitat que fomenta la cohesió social.

El 2017 l’Ajuntament de Barcelona va obrir el primer concurs de cobertes verdes, en el qual es van presentar un total de 45 propostes.

Un dels 10 projectes guanyadors de l’anterior edició a l’any 2017, va ser la proposta de l’escola Salesians de Sarrià, al carrer de Sant Joan Bosco, del districte de Sarrià – Sant Gervasi. La coberta verda està situada a una pèrgola al mig del pati de l’escola, amb gran impacte a les edificacions del voltant, on se situen les aules.

El projecte, que va tenir un cost total de 70.874 €, va incloure 191 m2 de superfície verda, una coberta extensiva amb plantes entapissant i arbustives a la barana, un sistema de generació d’energia mitjançant plaques fotovoltaiques, un hotel d’insectes i un sistema de reg per degoteig amb sensors d’humitat.

Més informació