Estiu al Parc Natural, Respectem Collserola!

16/05/2022 - 09:54

Fins al 15 d’octubre, cap foc al bosc! No es pot encendre cap foc (sigui quina en sigui la finalitat) en cap terreny forestal, poblat d’espècies arbòries o no, ni en la franja de 500 metres que els envolta.

Amb l’arribada de les altes temperatures i l’increment de les visites, com cada any, es fa necessari extremar les precaucions i evitar qualsevol actuació que pugui augmentar el risc d’incendis. Entre tots, hem de protegir Collserola.

Les característiques que fan únic el Parc Natural de la Serra de Collserola requereixen preparar, posar a punt i mantenir mecanismes per poder fer front als possibles inconvenients propis de l’estiu.

Seguretat

El cos de Bombers i la Guàrdia Urbana reforcen l’actuació durant aquesta època per millorar les condicions i vetllar perquè la muntanya es mantingui amb les condicions òptimes. Els camins i accessos al parc, així com l’estat dels hidrants, han estat revisats i el parc de Bombers de Vallvidrera, estacional, també és obert per garantir una ràpida actuació en cas d’emergència. Juntament amb els parcs de la Vall d’Hebron, l’Eixample i Sant Andreu, recorren les zones de cobertura bàsiques de l’entorn forestal de la Serra de Collserola.

En aquestes àrees d’actuació, Bombers de Barcelona engega un dispositiu permanent on s’estableixen:

  • Reconeixements i recorreguts diaris programats: per fer tasques de prevenció i com a element dissuasiu.
  • Reguardes preventives: en funció dels valors de la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana, ja que es compta amb un protocol d’actuació que es nodreix d’informació permanent sobre la climatologia.

Drons per prevenir incendis forestals

La campanya forestal ha començat al juny i estarà activa fins a mitjan setembre. S’ha incrementat el nombre de vehicles i d’efectius del Parc de Bombers de Vallvidrera, que s’obre cada any per a la temporada d’estiu, per reduir el temps de resposta en cas d’incendi forestal.

Enguany tant el SPCPEIS com la Guàrdia Urbana tindran la possibilitat de fer servir drons per obtenir imatges zenitals i facilitar els serveis de prevenció i actuació davant els incendis al bosc. Es faran tres tipus de vols no tripulats:

  • Vols programats: es regeixen per la normativa EASA i es programen amb un mínim de 25 dies hàbils quan es vol operar dins d’un simulacre o activitat formativa.
  • Vols urgents: es programen amb un mínim de 24 hores quan es té constància d’un fet que pot esdevenir una emergència.
  • Vols d’emergència: es fan immediatament en el cas que hi hagi una emergència, com poden ser els incendis forestals.

Els drons disposen de visió nocturna, visió tèrmica i altaveu. El visionament de les imatges es farà en temps real i els vols es faran sempre sota la supervisió d’una persona del cos del SPCPEIS o de la Guàrdia Urbana.

El telèfon al qual s’ha de trucar si hi ha una incidència és el 112; els professionals són els únics preparats i amb mitjans per resoldre-ho i ningú altre ha d’intentar actuar per extingir un hipotètic foc.

Els darrers anys s’ha intensificat la campanya que du a terme cada any el Districte i que s’estén a tota la franja propera a la muntanya de la ciutat. A més, la Guàrdia Urbana també augmenta el patrullatge en els barris de muntanya.

El Districte de Sarrià – Sant Gervasi també du a terme una campanya a través de flyers i cartelleria per tal de sensibilitzar el veïnat sobre les mesures preventives que s’han d’adoptar.

Com coneixeu, en període d’alt risc d’incendi resten prohibides activitats com:

  • Encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat (cremar rostolls, marges i restes, focs d’esbarjo, etc.).
  • Llençar burilles i objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l’inici d’un foc.
  • Llençar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

La col·laboració veïnal a les propietats és igualment primordial. És molt important que les finques estiguin en condicions de poda i neteja òptimes. La prevenció és bàsica per tal de minimitzar el risc i, entre tots, aconseguirem uns millors resultats.

Recordeu que l’Oficina de Collserola està a la vostra disposició per a qualsevol informació que necessiteu (els telèfons són els següents: 93 205 78 76 – 93 205 74 13 – 93 205 83 23).   En cas d’emergència truqueu al 112.

Recomanacions per evitar incendis

 

Què fer en cas d’incendi o foc a casa

Civisme

Cal tenir en compte que no està permès acostar-se ni donar menjar als animals que poden trobar-s’hi com els porcs senglars. Els senglars poden arribar a mostrar actituds molt agressives i resultar un perill per a les persones. En cas de trobar-ne un, s’aconsella fer soroll i gesticular per allunyar-lo, i el telèfon d’incidència per a complicacions relacionades amb aquest aspecte és el 112.  Recordem que donar menjar als porcs senglars pot comportar denúncia i sanció econòmica.

També es important no fer malbé la natura, fent ús de corriols i tenint cura de conservar la flora. S’ha d’intentar deixar la naturalesa tal i com estava en el moment d’arribar-hi i respectar les altres persones que comparteixen l’espai. En aquest sentit, cal que els ciclistes circulin per les vies i camins permesos. Els itineraris estan assenyalats segons la seva dificultat.

En cas de dubtes relatius al comportament, es poden consultar les bones pràctiques al web del parc.

Telèfons dels serveis d’emergència 

  • Bombers de Barcelona / Guardia Urbana / Emergències: 112
  • Informació general: 010
  • Oficina de Collserola: 93 205 78 76 – 93 205 74 13 – 93 205 83 23

A més, en cas d’incidències, podeu seguir tota l’actualitat a través de l’etiqueta #ConsellsCollserola.