La volta a Barcelona en nou establiments emblemàtics

06/08/2019 - 11:19

Redescobreix Barcelona fent una volta pels deu districtes de la ciutat, tot visitant establiments emblemàtics!

El catàleg d’establiments emblemàtics

El 2016 va ser un any clau per als establiments històrics de la ciutat. L’Ajuntament de Barcelona va aprovar el Pla Especial de protecció de la qualitat urbana, i va tancar definitivament la llista d’establiments emblemàtics de la ciutat. En aquest procés, iniciat el 2014, 228 establiments comercials van ser catalogats com a emblemàtics. L’objectiu d’aquesta protecció és preservar i potenciar els comerços emblemàtics de la ciutat, ja que aporten valor i identitat, generen pertinença i cohesió de la ciutat, i asseguren la diversitat comercial dels barris on s’ubiquen. 

Avui us proposem un viatge per la història de Barcelona a través d’alguns d’aquests establiments de la ciutat, tot recorrent-la de punta a punta en menys de sis hores. Som-hi?

Punt de sortida: la Lleteria del Poble-sec

La volta comença al bell mig de Sants-Montjuïc. Al carrer Salva, 42, entre les parades de metro de Poble-sec i Paral·lel, s’ubica la Lleteria del Poble-sec. Fundat el 1910 com a —ves per on— lleteria, disposava de vaques a l’interior i d’una sala de vendes de decoració modernista. Reconeixereu ràpidament la botiga pel mosaic de la façana amb les figures de dos joves lleters. Actualment, ja no s’hi serveix llet, però gairebé: és una botiga que ven menjar ecològic on, si sortim de bon matí, podem comprar-hi l’esmorzar.

Del segle XVII als nostres dies: la Farmàcia de la Llana

Seguint pel carrer Nou de la Rambla i passant de llarg la plaça Sant Jaume, arribarem a la bonica plaça de la Llana, del Barri Gòtic. En una de les cantonades, s’ubica la Farmàcia de la Llana. Aquest establiment està catalogat “de gran interès”, la qual cosa no és gens sorprenent atès que des de l’any 1600 ha mantingut la mateixa activitat de la mà de diferents famílies de farmacèutics. La façana n’és, sens dubte, una gran prova: deixeu-vos endur per la seva bellesa.

El doble plaer per a la vista: l’Òptica Ruiz Ortega

Carrer Girona amunt, poc després de travessar el carrer de València, trobarem Ruiz Ortega Ópticos. La primera referència comercial data de l’any 1919, tot i que no va ser fins al 1980 quan es va condicionar com a òptica. Us sorprendreu pel seu pòrtic exterior, així com per l’interior, que, a més, conserva un mostrador petit amb sobre de marbre i nombrosos mobles. És tot un paradís per a la vista, mai millor dit.

El merescut descans: arribem al Tío Che

Del cor de l’Eixample ens allunyem per visitar el cor del Poblenou. Allà, a cavall entre Glòries i la platja de la Mar Bella, trobem una de les orxateries més antigues de la ciutat, la reconeguda Tío Che. Aquest negoci, fundat el 1912 a la Barceloneta, es traslladà l’any 1940 a la rambla del Poble Nou, on actualment el regenten la quarta i cinquena generació de la família. No cal dir que si hi ha un bon espai per descansar fent una orxata és aquest. 

Cent trenta anys fabricant matalassos: la Matalasseria Lázaro 

Al catàleg hi ha establiments únics: un dels més destacables és segurament la Matalasseria Lázaro de Sant Andreu. Tot pujant pel carrer Gran de la Sagrera, trobem aquest establiment del 1892, que impressiona tant per l’exterior com pel seu treballat interior. No és estrany, doncs, que el puguem trobar també a la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona. 

Quimet d’Horta o el Bar del Lloro

Deixem enrere Horta per arribar, tot seguint el carrer de Fabra i Puig, fins a la plaça Eivissa, on trobem el popular bar Quimet d’Horta. Fundat el 1927 per Quimet Carlús i Rosita Not, també era conegut com el Bar del Lloro, en honor al popular lloro Juanito a qui un client va ensenyar a parlar i s’ha convertit en el logotip del bar. És un espai ideal per aturar-nos a fer el cafè de mitja tarda.

L’Herboristeria Llobet: la més antiga de Gràcia

Arribant fins a Lesseps i baixant pel carrer Torrent de l’Olla, encarem la recta final de la volta visitant l’herbolari més antic de Gràcia, fundat el 1855 per la família Llobet. Actualment, el regenta Álvaro Palacios, que continua amb passió l’ofici en aquest establiment catalogat del qual es conserva la decoració original i tot el mobiliari interior. Si hi entreu, notareu que s’hi respira una atmosfera especial.

Anar a fer punyetes voluntàriament: Can Punyetes

Tota volta ha de tenir un espai reservat per menjar, i per això anirem fins a la braseria Can Punyetes de Sarrià. Al carrer de la Ciutat de Balaguer, 50, ben a prop de ronda del General Mitre, va obrir el 1875 la bodega de la família Salvà, que es va rebatejar el 1981 amb el nom de Can Punyetes. Dels seus inicis es conserven molts elements d’interès, com ara les dues característiques portes d’entrada o la barra de marbre.

Tancant el cercle: la Farmàcia Oller i Dolcet de les Corts

Darrer establiment: travessem l’avinguda Diagonal i arribem fins a la bonica plaça de la Concòrdia de Les Corts. Allà, al número 3 d’un edifici del 1860, s’estableix des que es va construir la Farmàcia Oller i Dolcet, on actualment treballa la quarta generació.

I ara podem tornar a la Lleteria del Poble-sec creuant Sants, on donarem per acabada aquesta llarga volta per Barcelona a través de 9 establiments emblemàtics en menys de sis hores. No cal fer-la tota de cop: a la Ruta dels Emblemàtics trobareu comerços emblemàtics per cada un dels districtes i visitar-los poc a poc. 

Molt a prop de casa vostra, segur que n’hi ha algun. Descobriu-los i visiteu-los: estaran encantats d’explicar-vos com és ser comerciant en un comerç històric.