L’Ajuntament i La Vanguardia signen un acord per publicar els articles que Antonio Machado va escriure al diari

10/06/2021 - 14:25

Cultura. Les col·laboracions del poeta van tenir lloc l’any 1938 quan Machado va arribar a la ciutat. Instal·lat al barri de Sant Gervasi abans de l’exili va escriure 29 articles per a La Vanguardia.

Les col·laboracions del poeta van tenir lloc l’any 1938 quan Machado va arribar a la ciutat. Instal·lat al barri de Sant Gervasi abans de l’exili va escriure 29 articles per a La Vanguardia.

L’Ajuntament de Barcelona i La Vanguardia han signat un acord per tal d’editar i difondre una publicació monogràfica amb els articles que Antonio Machado va escriure a La Vanguardia durant la seva estada a la ciutat (abril 1938-gener 1939). El consistori editarà aquesta publicació, que anirà acompanyada de textos complementaris com notes crítiques, cronologies o informacions de context.

L’acord l’han el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, i el director de La Vanguardia, Jordi Juan.

Machado i Barcelona, i la seva vida a Sant Gervasi abans de l’exili

Antonio Machado va arribar a Barcelona durant la primavera del 1938, després de deixar Rocafort, a València. El primer mes a la ciutat el va passar a l’Hotel Majestic, convertit en un centre de persones refugiades il·lustres. Les seves col·laboracions amb La Vanguardia, on va escriure 29 articles, van tenir lloc durant els vuit mesos següents, quan ja s’havia instal·lat a Sant Gervasi.

La mitjanit del 22 de gener de 1939, un mes abans de morir, Machado va emprendre el camí de l’exili.

La Red de Ciudades Machadianas

L’Ajuntament va aprovar al juliol de 2020 l’adhesió de la ciutat a la Red de Ciudades Machadianas. Es tracta d’una associació de municipis que té com a objectiu principal difondre la figura, l’obra i la vida d’Antonio Machado, així com promoure l’intercanvi i promoció d’experiències entre els socis.

La pertinença de Barcelona a aquesta Xarxa permet posar en valor la figura d’Antonio Machado, donar a conèixer la vinculació amb la ciutat i contribuir al coneixement de la seva obra, patrimoni cultural universal i part també de la història de Barcelona.

La Red de Ciudades Machadianas està formada, a més, per les ciutats de Sevilla, Sòria, Segovia, Baeza, Cotlliure, Rocafort i Madrid. Barcelona en forma part en tant que darrera residència de Machado abans de l’exili. A la primavera de 1938, l’escriptor va deixar Rocafort i es va traslladar a Barcelona. Durant aquest període va col.laborar amb La Vanguardia on va escriure un total de 29 articles, la majoria dins de la sèrie ‘Desde el mirador de la Guerra’.