Petita història del Centre Excursionista Els Blaus

30/01/2020 - 13:53

El Centre Excursionista Els Blaus ha començat la nova dècada del 2020 amb l’efemèride del seu centenari, i ho celebra amb un programa d’activitats al llarg de tot l’any.

El Centre Excursionista Els Blaus ha començat la nova dècada del 2020 amb l’efemèride del seu centenari, i ho celebra amb un programa d’activitats al llarg de tot l’any.

Anècdotes i històries n’hi ha fins i tot per editar un llibre que veurà la seva llum per la Diada de Sant Jordi.

Fundat l’11 d’octubre de l’any 1920, era l’època de l’aparició dels primers diaris esportius que es feien ressò dels esports més populars de l’època que eren l’excursionisme i el ciclisme. També, va ser l’any de la primera edició de la cursa popular Jean Bouin, organitzada pel setmanari esportiu Sport  gràcies a la iniciativa d’un grup de periodistes amants de l’atletisme.

I eren els temps dels grans canvis i les innovacions. De fet, el Centre Excursionista Els Blaus va néixer com una escissió de l’Orfeó Sarrianenc, ja que el grup de joves que el van idear volien fer coses noves i més lliberals. I sobretot, fer muntanya, ja que l’excursionisme era vist com una pràctica innovadora. A més a més de la pràctica esportiva, s’apostava per la realització de tertúlies culturals en les quals els Blaus van esdevenir tot un referent cultural a Sarrià. Com a sarrianencs il·lustres que hi van participar en aquelles trobades destaquen el poeta J.V. Foix , o el pintor Joan Ponç.

La història com a vehicle d’anècdotes

L’origen del nom del Centre Excursionista Els Blaus es deu al color de la roba de treball dels seus fundadors que era la que feien servir en la indumentària pròpia de la roba dels oficis d’aquell temps i que vestien els paletes, els fusters o els picapedrers.

Durant el període de la dictadura de Primo de Rivera, durant els anys de 1923 al 1930, l’entitat va ser obligada a canviar el nom per ‘los Azules’.

L’any 1939, quan va finalitzar la guerra civil, el Centre va tancar durant un any per decisió de la junta i evitar així la clausura del local.

Com a curiositat, l’any 1968 durant la celebració del naixement de Pompeu Fabra els actes previstos per a la celebració de l’esdeveniment que tenien lloc a principis del mes de juny es van haver d’ajornar a causa dels fets del Maig del 68.

Entre els guardons rebuts, destaca la Creu de Sant Jordi, l’any 1995, la medalla d’Honor de la Ciutat, l’any 2004, i la inauguració de la placeta dels Blaus durant la celebració de la Festa Major de Sarrià, el 5 d’octubre de 2013, a la cantonada del carrer del Pedró de la Creu i l’avinguda Foix.

El Club ha tingut tres xalets a les platges de Castelldefels, un l’any 1933, l’altre, l’any 1957, i el darrer que va ser demolit a causa d’un nou pla urbanístic creat pels Jocs Olímpics de Barcelona de l’any 1992.

La patrona del Centre és la Mare de Déu de Montserrat i durant la seva festivitat se celebren activitats que s’allarguen  tota una setmana.

El nou excursionisme

Avui en dia, l’excursionisme torna a estar de moda amb esportistes amants de la muntanya com en Kilian Jornet i la Núria Picas.

De fet, aquest esport té molts seguidors i el practica molta gent, i el Centre Excursionista Els Blaus és la quarta entitat amb més socis federats. La pràctica de l’excursionisme ha canviat al llarg del temps,i actualment és més assequible arribar als cims de les muntanyes amb la millora del material i de la tècnica, més còmoda i eficient.

De fet, la mitjana d’edat dels membres se situa entre els 40 o 50 anys, i en l’actualitat les dones són majoria,tot i que fins l’any 1966 no s’hi van poder inscriure.

Recentment, se li va retre homenatge al soci número 1, Jacint Noya Colet, que va néixer l’any 1923, i amb onze anys va entrar com a soci minyó. Ostenta l’honor de ser l’únic que té les medalles d’argent, d’or i platí de l’entitat.

Excursions emblemàtiques

Les excursions més maques que s’han fet des del Centre, segons Albert Arbós, president de l’entitat, ‘van ser l’any 1958 amb la pujada a l’Aneto, ja que en aquell temps no era fàcil l’aproximació a la muntanya i els materials eren molt rudimentaris. Amb el pas del temps i la modernització de la pràctica esportiva hi ha hagut moltes excursions arreu de Catalunya, Espanya, Europa i altres continents, com l’ascens a l’Himalaya’.

L’Albert també recorda la dedicació dels Blaus a la rehabilitació dels refugis de muntanya que han estat tan útils quan les condicions atmosfèriques no eren les idònies i calia buscar aixopluc durant les tempestes imprevisibles. També lamenta la pèrdua d’algun soci per accident i algun rescat amb helicòpter. ‘La muntanya és molt dura i cal saber i planificar les sortides’.

Més que l’excursionisme

L’any 2001 va néixer la secció infantil amb el gegantó ‘Blauet’, una iniciativa que compta amb la col·laboració de la colla gegantera de Sarrià. El Centre té en projecte crear un grup de minyons que tinguin valors com estimar la natura, la cultura i la terra.

El Centre Excursionista Els Blaus té una secció dedicada a l’arqueologia i s’ha publicat algun llibre sobre aquesta disciplina.

El Centre Excursionista Els Blaus fa 100 anys. Programació d’actes