Respectem Collserola! Estiu al Parc Natural

16/06/2020 - 12:55

Prevenció. Amb l’arribada de les altes temperatures i l’increment de les visites, com cada any, es fa necessari extremar les precaucions i evitar qualsevol actuació que pugui augmentar el risc d'incendis. Entre tots, hem de protegir Collserola.

Amb l’arribada de les altes temperatures i l’increment de les visites, com cada any, es fa necessari extremar les precaucions i evitar qualsevol actuació que pugui augmentar el risc d'incendis. Entre tots, hem de protegir Collserola.

Les característiques que fan únic el Parc Natural de la Serra de Collserola requereixen preparar, posar a punt i mantenir mecanismes per poder fer front als possibles inconvenients propis de l’estiu.

Seguretat

El cos de Bombers i la Guàrdia Urbana reforcen l’actuació durant aquesta època per millorar les condicions i vetllar perquè la muntanya es mantingui amb les condicions òptimes. Els camins i accessos al parc, així com l’estat dels hidrants, han estat revisats, i el parc de Bombers de Vallvidrera, estacional, també és obert per garantir una ràpida actuació en cas d’emergència. Juntament amb els parcs de la Vall d’Hebron, l’Eixample i Sant Andreu, recorren les zones de cobertura bàsiques de l’entorn forestal de la Serra de Collserola.

En aquestes àrees d’actuació, Bombers de Barcelona engega un dispositiu permanent on s’estableixen:

  • Reconeixements i recorreguts diaris programats: per fer tasques de prevenció i com a element dissuasiu.
  • Reguardes preventives: en funció dels valors de la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana, ja que es compta amb un protocol d’actuació que es nodreix d’informació permanent sobre la climatologia.

El telèfon al qual s’ha de trucar si hi ha una incidència és el 112; els professionals són els únics preparats i amb mitjans per resoldre-ho i ningú altre ha d’intentar actuar per extingir un hipotètic foc.

Enguany s’ha intensificat la campanya que duia a terme cada any el Districte i s’ha estès a tota la franja propera a la muntanya de la ciutat. A més, la Guàrdia Urbana també augmentarà el patrullatge en els barris de muntanya.

El Districte de Sarrià – Sant Gervasi també ha dut a terme una campanya a través de flyers i cartelleria per tal de sensibilitzar el veïnat sobre les mesures preventives que s’han d’adoptar.

Com coneixeu, en període d’alt risc d’incendi resten prohibides activitats com:

  • Encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat (cremar rostolls, marges i restes, focs d’esbarjo, etc.).
  • Llençar burilles i objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l’inici d’un foc.
  • Llençar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

La col·laboració veïnal a les propietats és igualment primordial. És molt important que aquestes estiguin en condicions de poda i neteja òptimes. La prevenció és bàsica per tal de minimitzar el risc i, entre tots, aconseguirem uns millors resultats.

Recordeu que l’Oficina de Collserola està a la vostra disposició per a qualsevol informació que necessiteu (els telèfons són els següents: 93 205 78 76 – 93 205 74 13 – 93 205 83 23).   En cas d’emergència truqueu al 112.

Recomanacions per evitar incendis

Els consells i les normes cíviques i de prevenció del foc que s’han de seguir són:

No llencis cap element que comporti flames o espurnes (burilles, llumins, petards, deixalles…).

Entre el 15 de març i el 15 d’octubre està prohibida qualsevol actuació generadora de guspires (cremes, barbacoes…) a menys de 500 metres de massa forestal.

No utilitzis tancaments perimetrals de material sintètic ni d’espècies del tipus bruc o xiprer.

Elimina regularment la vegetació morta del jardí.

Allunya la llenya i el material combustible (ampolles de gas, dipòsits de gasoil…) de la façana de la casa.

Tingues una mànega de reg disponible i prou llarga per envoltar tot l’habitatge.

Mantingues els camins d’accés accessibles als vehicles d’emergència.

Informa’t sobre el pla d’autoprotecció de la teva urbanització (zones segures, vies d’evacuació…).

Evita acumulacions de vegetació i elements combustibles als terrats, canalons i baixants.

Mantingues una franja de protecció mínima de 25 metres al voltant de casa teva.

Civisme

Cal tenir en compte que no està permès acostar-se ni donar menjar als animals que poden trobar-s’hi com els porcs senglars. Els senglars poden arribar a mostrar actituds molt agressives i resultar un perill per a les persones. En cas de trobar-ne un, s’aconsella fer soroll i gesticular per allunyar-lo, i el telèfon d’incidència per a complicacions relacionades amb aquest aspecte és el 112.

També es important no fer malbé la natura, fent ús de corriols i tenint cura de conservar la flora. S’ha d’intentar deixar la naturalesa tal i com estava en el moment d’arribar-hi i respectar les altres persones que comparteixen l’espai. En aquest sentit, cal que els ciclistes circulin per les vies i camins permesos. Els itineraris estan assenyalats segons la seva dificultat.

En cas de dubtes relatius al comportament, es poden consultar les bones pràctiques al web del parc.

Desconfinament i nova normalitat

Degut a la crisi sanitària que ha tingut lloc en els darrers mesos, la normativa s’ha hagut d’adaptar amb el fi de garantir la màxima seguretat per a tota la població. Per aquest motiu, és important estar informat o consultar amb freqüència en quin moment de la crisi ens trobem, i fer cas de totes les normes i indicacions que siguin necessàries, tant les obligatòries com les recomanacions. S’han de respectar els possibles tancaments d’espais que, per raons de seguretat, duguin a terme les autoritats locals.

Més informació, a la Xarxa de Parcs Naturals

Telèfons dels serveis d’emergència 

  • Bombers de Barcelona / Guardia Urbana / Emergències: 112
  • Informació general: 010
  • Oficina de Collserola: 93 205 78 76 – 93 205 74 13 – 93 205 83 23

Informació d’interès i emergència a les xarxes socials 

A més, en cas d’incidències, podeu seguir tota l’actualitat a través de l’etiqueta #ConsellsCollserola.

Altres informacions d’interès