Sarrià – Sant Gervasi vetlla i promou l’envelliment actiu

08/02/2019 - 09:58

Gent gran. En els darrers quatre anys, no només s’han dut a terme programes específics per a potenciar la seva atenció, cura i envelliment actiu; sinó que també s’ha inaugurat un espai per al col·lectiu.

El Districte de Sarrià – Sant Gervasi té entre les seves prioritats vetllar per la gent gran que viu en aquest territori. En els darrers quatre anys, no només s’han dut a terme programes específics per a potenciar la seva atenció, cura i envelliment actiu; sinó que també s’ha inaugurat un espai per al col·lectiu.

El projecte Radars s’ha estès als barris de tota la trama urbana del districte i ja està present a Sant Gervasi – la Bonanova, el Putxet i el Farró, Sarrià, les Tres Torres, Sant Gervasi – Galvany. Aquest projecte és un exemple d’articulació de la solidaritat i la coresponsabilitat ciutadana, que funciona com una xarxa de prevenció en què el veïnat, el voluntariat, el teixit comercial i professional d’entitats i serveis dels barris ajuden i contribueixen al benestar i l’autonomia de les persones grans que viuen soles.

A més, les persones usuàries del projecte Radars poden gaudir d’un altre dels nous programes que s’està duent a terme en col·laboració amb el Teatre de Sarrià: ‘El Teatre de Sarrià amb i per a la Gent Gran’ permet que totes les persones de més de 60 anys que disposin de Targeta Rosa puguin gaudir de l’oferta cultural del Teatre de Sarrià a un preu simbòlic. L’objectiu és promoure la inclusió, l’arrelament al territori i la reducció del sentiment de solitud no volguda de totes les persones grans de Sarrià – Sant Gervasi.

També s’ha implementat el projecte Generaccions, una acció comunitària en què col·laboren l’entorn social (residències geriàtriques), l’educatiu (escoles) i el sanitari (CAP). Consisteix en l’organització d’una visita setmanal a una residència geriàtrica, seguint una metodologia sistematitzada, per part de l’alumnat de 4t i 6è de primària i 2n, 3r i 4t d’ESO de les escoles participants. Inicialment es preveu desenvolupar la prova pilot en la zona d’influència del CAP Sarrià per, posteriorment, anar-ho estenent a la resta del districte. Per als residents, la visita de l’alumnat té un gran impacte emocional i millora el seu estat de salut tant física i psicològica; alhora les persones residents tenen l’oportunitat d’aportar la seva saviesa i la seva experiència per enriquir l’educació de l’alumat. En aquest context, doncs, l’alumnat pren consciència de la realitat de la gent gran: en una societat cada vegada més envellida, la ciutadania del futur cal que estigui més sensibilitzada envers aquest col·lectiu.

El Districte també realitza anualment un acte que reconeix la figura dels avis i àvies centenaris de Sarrià – Sant Gervasi. Es tracta d’un dels actes més emotius de l’any, al qual assisteixen persones centenàries, acompanyades dels seus familiars, que esdevenen les autèntiques protagonistes de la jornada juntament amb el record de les experiències que han viscut.

Al Districte de Sarrià – Sant Gervasi també s’ha posat en marxa el Vincles BCN, un projecte d’innovació social que vol reforçar les relacions socials de les persones grans que se senten soles i millorar el seu benestar a través de les noves tecnologies. Es tracta que les persones grans gestionin les seves pròpies relacions a partir de l’ús d’una aplicació instal·lada en una tauleta com a instrument de comunicació, que serveix per posar en contacte persones i reforçar les seves relacions, al mateix temps que se’n creen de noves. Es promouen, a més, la comunicació en línia a través de l’aplicació així com trobades presencials.

Finalment, durant l’any 2018 s’han assolit dues grans fites relacionades amb la gent gran a Sarrià – Sant Gervasi: al mes de setembre, l’Ajuntament lliurava les claus de la promoció de 44 habitatges amb serveis per a persones grans de Quatre Camins, al barri de Sant Gervasi – La Bonanova. I un mes després, s’inaugurava el nou Casal de Gent Gran Sant Ildefons. L’antic casal per a gent gran, que estava gestionat per persones voluntàries de la parròquia de Sant Ildefons, s’ha rehabilitat, modernitzat i adaptat als requeriments tècnics actuals, gràcies a un conveni amb la parròquia per un termini de 25 anys. Avui, aquest espai de més de 400 metres quadrats, s’ha consolidat plenament al barri com a equipament de proximitat.