Considerada una de les més importants novel·listes en llengua castellana de la postguerra espanyola, i una de les veus més personals de la literatura de la segona meitat del segle XX, la barcelonina Ana María Matute Ausejo serà homenatjada i recordada públicament dimarts 22 de juny amb la descoberta d’una placa literària que l’Ajuntament de Barcelona instal·la a l’immoble on va viure, al número 20 del carrer de Plató. L’acte començarà a les 12.30 h, hi assistirà Juan Pablo Goicoechea, fill de l’escriptora, i hi intervindrà Maria Paz Ortuño, editora i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona. Per part de l’Ajuntament parlaran el tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, i el regidor del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, Albert Batlle.
Ana María Matute va néixer a la capital catalana el 26 de juliol de 1925, segona de cinc fills d’una família religiosa i conservadora, en què el pare era propietari d’una fàbrica de paraigües. En la seva infantesa va viure a Madrid i, a causa d’una greu malaltia, va residir també un temps a La Rioja, amb els seus avis. El debut literari va arribar el 1948 amb Los Abel, finalista al Premi Nadal de novel·la. D’aleshores ençà va tenir una elogiada i premiada trajectòria que inclou novel·les, relats breus i contes. Citem, per exemple, Pequeño teatro (Premi Planeta, 1954), Primera memoria (Premi Nadal, 1959) o Solo un pie descalzo (Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil, 1984). Va ser la quarta dona a ocupar un seient a la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua (la lletra K majúscula), i també va ser distingida pel conjunt de la seva obra amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles (2007) i el Premi Miguel de Cervantes (2010). També cal destacar que va ser professora convidada a diverses universitats estatunidenques i que els seus llibres han estat traduïts a diferents idiomes. La prosa de Matute està marcada per la postguerra i el pessimisme, és de caire realista i sovint lírica. El setembre del 2014 es va publicar una novel·la pòstuma de la barcelonina, Demonios familiares.
La instal·lació de la placa literària dedicada a Ana María Matute forma part del desplegament del Mapa Literari de Barcelona, en el qual es localitzen carrers i racons que han estat habitats, freqüentats o immortalitzats per escriptors de totes les èpoques i de tots els orígens.