Barcelona durant l’any 2021 és la capital mundial en polítiques sobre usos del temps i acollirà la 43a edició del Congrés Internacional de l’IATUR el 2021, del 27 al 29 d’octubre, el més important a escala mundial i una de les trobades internacionals de més renom per intercanviar idees, bones pràctiques i recollir les novetats en recerca sobre l’ús del temps.
El Pacte del Temps de Barcelona és un acord de ciutat amb la implicació d’organitzacions socials i econòmiques, per tal d’avançar cap a models d’organització del temps més saludables, igualitaris i eficients, amb un impacte en la qualitat de vida de la ciutadania, i com a part central de la vida socioeconòmica de la ciutat.
El Pacte del Temps, 9 reptes i 7 eixos
L’exposició que, a més a més d’explicar què és el Pacte del Temps, quin és el seu ideari i missió, així com els diferents àmbits d’actuació a la ciutat, concreta el marc teòric del projecte – una nova organització del temps, més saludable, igualitària i eficient -, i mostra, d’una forma visual i gràfica, experiències concretes i d’èxit per cada un dels diferents eixos d’actuació del Pacte del Temps, assenyalant els principals beneficis i beneficiàries de la mesura. Els set eixos d’actuació estan relacionats amb l’educació, la salut, la cura, la participació, el treball, els serveis a la ciutat, i la mobilitat i noves tecnologies.
Hi ha 9 reptes:
- Emergència climàtica i emissions zero
- Igualtat de gènere i corresponsabilitat en la cura de les persones
- Harmonització dels horaris
- Organitzacions més eficients i saludables
- Nova organització i gestió del temps de treball
- Ús de les TIC
- Consolidació d’hàbits saludables
- Adequació a la nova situació fruit de la covid-19
- Transició digital de la societat
i el Pacte del Temps s’estructura en 7 eixos:
- l’educació
- la salut
- les cures
- la participació
- el treball
- els serveis a la ciutat
- la mobilitat i les tecnologies de la informació i la comunicació
Xerrada taller al Centre Cívic Vil·la Urània
Dimarts, 13 de juliol, a les 18 h, tindrà lloc la xerrada taller, d’1 hora de durada per poder portar a terme una reflexió conjunta, amena i divertida al voltant de l’organització i usos del temps, per tal d’assolir horaris més eficients, conciliadors i saludables, de forma especial en el nou context econòmic i social.
La xerrada anirà a càrrec de Xavier Peralta, de la Secretaria tècnica del Pacte del Temps
Es tractaran els següents continguts:
Els horaris a la nostra ciutat: problemàtiques i solucions.
Antecedents històrics.
La conciliació del temps laboral i personal, familiar i social.
Els ritmes circadiaris com a font de salut.
Espai per a preguntes.
Des del Pacte del Temps s’impulsen accions en l’àmbit dels usos del temps que contribueixin a la reducció de les desigualtats socials, a la millora de la qualitat de vida i a la promoció d’una economia plural al servei de les persones a la ciutat de Barcelona.
A hores d’ara hi ha 221 organitzacions adherides que porten a terme 500 bones pràctiques.