Fons Imagurb

L’any 1999 i dins de les línies de treball de la Biblioteca d’Urbanisme i la Biblioteca General de l’Ajuntament de Barcelona es va iniciar un projecte ambiciós per organitzar la producció gràfica que els departaments del sector d’Urbanisme havien generat, a partir de la dècada dels anys vuitanta, per documentar les activitats urbanístiques que es feien sobre la ciutat, els aspectes de disseny i planificació urbana, la construcció i la rehabilitació d’edificis o la rehabilitació de les escultures i dels elements urbans de Barcelona.

Va ser un projecte innovador per a l’època que tenia els objectius següents: millorar l’accés dels usuaris municipals al fons gràfic que es continuava generant des del sector per al seguiment de les tasques diàries, protegir els originals de l’ús continuat, conservar una còpia mestra digital per a finalitats de preservació i investigació i difondre entre la ciutadania les imatges digitals mitjançant Internet.

Aquest projecte va rebre el “Reconeixement del Comitè Executiu Municipal” l’any 2003, en la II Convenció Municipal per a la Innovació de l’Ajuntament de Barcelona.

El projecte es va iniciar amb la selecció d’unes 150.000 imatges analògiques de les quals, l’any 2010, s’havien digitalitzat 22.000. Totes eren accessibles, per als treballadors municipals, mitjançant la base de dades Imagurb a la intranet corporativa, gràcies a la catalogació i indexació segons els estàndards internacionals de descripció per a fons gràfics.

Totes les imatges d’Imagurb i les que continua generant l’actual Gerència d’Urbanisme, en total eren 42.980 el 2016; es van publicar a Internet en el repositori institucional BCNROC i tenen accés lliure i gratuït per a tothom amb llicències Creative Commons que en permeten la reutilització mundial.