Biblioteca del Centre de Formació del Laberint (Març del 2021)

Biblioteca del Centre de Formació del Laberint. Selecció de les noves incorporacions al fons documental de la Biblioteca.

Aquest mes destaquem 

1001 curiositats de la natura a Barcelona / Fina Vallvé-Marquès. Barcelona : L’Arca : Redbook Ediciones, [2019].

Temàtiques: Natura — Curiositats i enigmes — Barcelona ; Zones verdes – Barcelona — Guies ; Barcelona (Catalunya) — Història

Un llibre que ofereix un passeig i una invitació a gaudir de la natura dins la ciutat de Barcelona, els seus barris, i tot el que l’envolta, amb un gran nombre de racons on respirar aire pur i gaudir de la natura.

El Arte del paisaje / Raffaele Milani ; traducción de Carmen Domínguez ; edición de Federico López Silvestre. Madrid : Biblioteca Nueva, 2015.

Temàtiques: Arquitectura del paisatge ; Pintura de paisatges ; Paisatges en l’art ; Jardins -Estètica

En l’obra l’autor aplica els seus coneixements en història de la pensada, literatura, jardineria, art i arquitectura, amb un punt de partida filosòfic. El paisatge es mostra aquí com el que és: país estetitzat, territori convertit en objecte de contemplació. El recorregut històric que ens presenta posseeix una mirada estètica forjada amb l’ajuda de l’art i de la memòria.

Diccionario de floricultura Ball : inglés-español / español-inglés : con definiciones en español = Ball floriculture dictionary : english-spanish / spanish-english : with spanish definitions / Verónica Hoyos de Martens, M.L. Nydia Palma de Villarreal. Batavia (Illinois) : Ball Publishing, cop. 1995.

Temàtiques:  Floricultura — Diccionaris poliglots

Aquest diccionari bilingüe, facilita la comunicació a la indústria de la floricultura, anota termes específics, inclosos els relacionats amb les aplicacions biològiques, botàniques i entomològiques de la indústria. Les taules ofereixen les traduccions dels termes més utilitzats; proporciona conversions per mesurar temperatura, longitud, volum, àrea i pes; i facilita la referència ràpida de noms científics i químics.

– Gardenlust : a botanical tour of the world’s best new gardens / Christopher Woods. Portland, Oregon: TimberPress, 2018.

Temàtiques: Jardins ; Jardins botànics ;Jardineria paisatgística

Un recorregut mundial pels jardins moderns i paradisos a l’aire lliure, a càrrec d’aquest expert en plantes, qui visita 50 jardins que traspassen els límits i defineixen la bellesa natural de manera significativa. Amb jardins públics i privats, aquest viatge s’obre camí des d’Amèrica i Europa fins a Austràlia i Nova Zelanda, amb parades a Àsia, Àfrica i la Península Aràbiga. En el camí, aprendrà sobre les persones, les plantes i les històries que fan que aquests jardins icònics siguin tan valuosos.

– Hedera : the complete guide / Hugh McAllister & Rosalyn Marshall ; paintings by Josephine Hague. London: Royal Horticultural Society 2017.

Temàtiques: Plantes enfiladisses

Una obra per explorar la diversitat i l’ús de jardí de l’heura, des de les espècies silvestres fins als centenars de conreessis disponibles per als jardiners. Aquesta guia completa i il·lustrada inclou informació detallada i fotografies de les 12 espècies i gairebé 200 cultivars. Els cultivars s’agrupen per forma i color de les fulles, el que ajuda als jardiners i dissenyadors a triar les plantes. El llibre també inclou botànica, història, vivers, serveis ecosistèmics, amplis consells de cultiu i una llista de verificació de més de 1000 noms científics i de cultiu.

– Els Jardins de la industrialització al Ter / Pere Casas Trabal [i 5 més] ; dibuixos: Manel Vicente Espliguero ; fotografies: Ester Molera Suriñach. Barcelona : Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya : Rafael Dalmau Editor, abril de 2019.

Temàtiques: Jardins — Catalunya — Història ; Colònies industrials — Catalunya — Història.

Des de la primera meitat del segle XIX les fàbriques en torn del Ter i les colònies rurals van convertir un món rural en una societat industrial amb noves formes de vida, nous grups socials, noves formes d’associacionisme… que tenen un reflex en l’urbanisme: recloses, canals, fàbriques, habitatges i un importat conjunt de jardins. En la primera part, el llibre fa una anàlisi del context cultural i històric en el qual es produeix la proliferació dels enjardinaments en aquests conjunts industrials. En la segona aprofundeix en els jardins i el verd urbà de vint conjunts industrials de la conca del Ter.

– Una Breve historia del jardín / GillesClément ; traducción de Cristina Zelich ; edición a cargo de Moisés Puente. Barcelona : GG, Gustavo Gili, [2019].

Temàtiques: Jardins — Història

L’autor descriu un recorregut per la història de jardí que part dels seus significats més profunds i atàvics; un llibre breu i deliciós que ens connecta amb els sentits que, des de la nostra condició d’éssers humans, li hem anat donant a la natura domesticada.

DONACIONS

– Barris de muntanya : Montbau i Sant Genís dels Agudells / il·lustració i textos: Lucía Gómez Serra. Barcelona : Ajuntament de Barcelona, 2019.

– Horti. Los jardines de la antigüedad / Lluís Pons Pujol (ed.). Edició 1.ª edición. Barcelona : Edicions de la Universitat de Barcelona, 2020.

– Passejant per Horta / ÒscarJulve. Barcelona : Ajuntament de Barcelona, 2011.

– Serralada de Marina : la Conreria : guia del parc / Miquel Jaumot i Bisbal. Barcelona : Pòrtic, 2004.