Biblioteca del Centre de Formació del Laberint (Febrer del 2019)

Biblioteca del Centre de Formació del Laberint. Selecció de les noves incorporacions al fons documental de la Biblioteca.

Aquest mes destaquem:

– Plantes couvre-sol : des idées originales pour un jardin plein de couleurs et sans entretien/Barbara W. Ellis. Paris : Ulmer ,2011.

Les plantes entapissants redueixen treball de manteniment d’un jardí i com a plantes ornamentals permeten diferents associacions. A més, són una alternativa a la gespa i l’herba. Aquest llibre és una guia d’aquestes plantes amb més de 200 espècies on es mostren exemples d’usos exitosos. Les plantes es presenten en cada situació del jardí: sol o a ple ombra, terra inclinada, sòl àcid, zones humides, etc.

 – Enciclopedia de jardinería / The Royal Horticultural Society, edición a cargo de Christopher Brickell ; traducción: Irene Saslavsky, Juan Manuel Ibeas, María Eugenia Santa Coloma y Ferran Vallespinós. Edición actualizada. [Barcelona] : Grijalbo, 2018.

El reconegut autor presenta la nova versió il·lustrada, revisada i actualitzada on inclou tècniques explicades pas a pas, consells de plantació, principis de disseny de jardins, llistats de plantes, consells per actuar contra les plagues i apartats dedicats exclusivament a les últimes tendències en disseny d’espais verds (des de teulades amb cobertes vegetals fins horts urbans). Vint anys després de la seva primera publicació, aquesta guia segueix sent una obra de referència i una de les millors fonts d’idees i consells sobre el món de l’horticultura.

– Laissez faire! : l’art de jardiner avec les plantes qui se ressèment toutes seules / Jonas Reif, Christian Kress ; [photographies de] Jürgen Becker. Paris : Ulmer , 2015.

El concepte de “laissez-faire”, es basa en l’ús de plantes autosuficients, on el treball del jardiner és, abans que res, triar les plantes que vol introduir, principalment en forma de llavors, per controlar la dinàmica natural de les plantes. La natura i l’atzar són els trets distintius d’aquest tipus de jardí.  Econòmic i potser poc captivador per un jardiner, aquest mètode permet obtenir jardins molt naturals, rics en flors i colors. El llibre que explica els principis i les tècniques d’aquest tipus de jardí, amb 90 espècies de plantes i magnífics exemplars de cultius i jardins fets amb aquest mètode.

– Diseño floral : arte e inspiración floral / Paula Pryke. Barcelona : Blume, 2018.

L’autora porta més de trenta anys creant arranjaments florals i innovadors dissenys florals dels quals han rebut elogis. En aquest llibre, fa un repàs de les seves millors obres i s’estudia les fonts d’inspiració del seu peculiar estil. Les característiques distintives de l’obra de Paula Pryke són el seu encertat ús del color i de l’estructura.

– Manual práctico del cultivo sin suelo e hidroponía / Miguel Urrestarazu Gavilán. Madrid : Mundi-Prensa, DL 2015.

Aquest manual pràctic està dirigit al productor que utilitza la hidroponia i tècniques de cultiu sense sòl, ja sigui a nivell professional o principiant, cuidant el rigor necessari per a l’èxit productiu amb la màxima eficiència i sostenibilitat ambiental. Es descriuen tant les infraestructures senzilles o complexes que es pot utilitzar i dissenyar, com els fonaments i manejos que garanteixen el correcte creixement i rendiment de les plantes cultivades en aquests sistemes. Conté: 1. Components, bases i sistemes dels cultius sense sòl — 2. Els substrats hortícoles i la seva relació amb el maneig i les unitats de cultiu — 3. La solució de fertirrigació. — 4. Tècniques de fertirrigació en cultiu sense sòl.

– Diviértete con las plantas : Juegos, plantas musicales y manualidades / autores: Alicia Cirujeda, Gabriel Pardo, Ana Isabel Marí, Joaquín Aibar, María León. Zaragoza : Centro de Investigación y Tecnología Agroalimentaria de Aragón (CITA), DL 2016.

El llibre pretén afavorir una trobada pràctica amb les plantes i la natura de forma lúdica i senzilla on proposa 107 activitats (jocs, manualitats, etc.) per a realitzar. És una eina de suport pedagògic complementària i innovadora per a la conscienciació i el respecte al medi ambient i la natura. El públic al qual va dirigit són nens i joves d’entre 3 i 15 anys i els seus familiars. També, als professionals de l’educació que vulguin complementar la seva activitat pedagògica en l’àmbit del coneixement del medi natural, als centres d’Interpretació de la Natura, Aules de Medi Ambient, públic en general, etc.

DONACIONS:

– Los jardines de Gaudí / Juan Bassegoda Nonell. Barcelona : Edicions UPC, 2001.

– El árbol : una maravilla de la Naturaleza / Jenny Linford ; traducción del inglés, Eva Vico. [Barcelona] :  Paragon Books,

– El Hombre y el medio ambiente : XIV Jornadas Ambientales / Pedro Ramos Castellanos (ed.) ; organiza: Departamento de Ingeniería Química y Textil. Delegación de Estudiantes de la Facultad de Ciencias Químicas. Salamanca : la Universidad, 2010.