Biblioteca del Centre de Formació del Laberint (Desembre del 2018)

Biblioteca del Centre de Formació del Laberint. Selecció de les noves incorporacions al fons documental de la Biblioteca.

Aquest mes destaquem:

– La Cara amable de las malas hierbas : usos alimentarios, medicinales y ornamentales de las plantas arvenses / [Alicia Cirujeda Ranzenberger … [et al.]]. 2a ed. corregida i ampliada. Zaragoza : Centro de Investigación y Tecnología Agroalimentaria de Aragón, DL 2013.

Obra il·lustrada i divulgativa que relaciona 96 espècies vegetals de les habitualment anomenades “males herbes”, que en molts casos generen problemes en nombrosos cultius i en diferents llocs. Tot i que poden ser plantes molt útils per a les persones i aportar biodiversitat. Cada espècie té una fitxa amb el nom científic i comú, una fotografia, una breu descripció morfològica, cicle biològic, el seu hàbitat i els seus possibles usos etnobotànics. Es divideix en tres blocs: plantes arvenses, les anomenades “males herbes”; ruderals, molt comuns en camins i terrenys erms; i les ornamentals invasores.

– Vive más y mejor : reduciendo tóxicos y contaminantes ambientales / Miquel Porta Serra. [Barcelona] : Grijalbo, septiembre de 2018.

Llibre didàctic que explica què fer per reduir els contaminants en el dia a dia a nivell de salut. L’autor convida a informar-nos i a pensar en aquesta contaminació interna i externa oferint consells útils per aconseguir reduir l’exposició a tots aquests contaminants.

– Que deviennent les jardins historiques? : un état des lieux : actes du colloque des Hauts-de-Seine, 15-16 mai 2017 / sous la direction de Marco Martella. Milano : Silvana Editoriale, [2018].

Obra que recull les actes de la conferència de Hauts-de-Seine del 15 al 16 de maig de 2017, on es planteja  la situació dels jardins i, en particular, dels jardins històrics en el món contemporani, així com quin és el seu lloc actual després de trenta-cinc anys de l’adopció de la Carta de Florència pel Consell Internacional de Monuments i Llocs.

– J’ai de beaux rosiers : sans produits chimiques! / texte, Brigitte Lapouge-Déjean ; photographies, Serge Lapouge. Mens : Terre vivante, [2012].

L’autora ens presenta de manera didàctica com triar entre els diferents tipus de rosers segons la ubicació, el terreny, clima i estacions de l’any. A més, proporciona recomanacions amb receptes (ortiga, aigües residuals, consolda i cua de cavall) i tècniques per fer esmenes, encoixinats, tractaments preventius i curatius de manera natural, etc.

– Je désherbe sans produits chimiques! / Denis Pépin. Mens : Terre vivante, [2015].

L’autor, amb la seva experiència, ens ensenya, eficaçment per a totes les àrees relacionades amb el jardí ornamental o l’hort, com prevenir i curar les plantes d’una manera natural. S’explica com birbar amb aigua bullint i amb eines específiques, com realitzar el mulching, quines plantes utilitzar per cobrir el terra, com organitzar els cultius, com utilitzar adobs verds, etc.

– El Reino ignorado : una sorprendente visión del maravilloso mundo de las plantas / David G. Jara. Barcelona : Ariel, junio de 2018.

A través de les pàgines d’aquest del llibre descobrirem el complex univers vegetal, perquè en molts aspectes poc tenen a veure amb les experiències i els sentiments humans, però conformen un grup d’éssers extraordinaris que observen i es comuniquen, són capaços de recordar esdeveniments, enganyar, defensar-se dels seus depredadors, adaptar-se a les condicions ambientals més extremes, associar-se amb tota mena d’organismes, caçar animals i aprofitar-se de les seves congèneres.

– Jardines en tiempos de guerra / Teodor Cerić; traducción de Ignacio Vidal-Folch. Barcelona : Editorial Elba, [2018].

Set petites narracions sobre jardins que ens transporten a un món líric i misteriós, escrites per un poeta que va fugir de la seva ciutat a la primavera de 1992, quan l’exèrcit serbi començava a castigar Sarajevo. Cada text fa referència a un jardí (Tuileries o Painshill Park), iniciant així un itinerari per cada un d’ells, i forjant la seva singular concepció de la naturalesa i del lloc que ocupa l’home en ella.

– Atlas de botánica : el pulmón del planeta / Texto: Josep Cuerda. Barcelona : Verticales, [2011]

Aquest petit atles ofereix la possibilitat de conèixer el món dels vegetals, amb la seva gran varietat de formes i estils sota diferents climes i sòls. Una obra il·lustrada molt útil amb breus explicacions i apunts que faciliten la comprensió dels principals conceptes, i que mostren les principals característiques de l’anatomia, la fisiologia i la reproducció dels diferents grups i espècies vegetals.

– Cómo hacer su propio invernadero y ser autosuficiente. Madrid : Susaeta, DL 2001.

Obra amb instruccions clares i senzilles per a qualsevol jardiner aficionat que vulgui aprendre a construir un hivernacle, amb tots els requisits quant a instal·lació elèctrica i presa d’aigua per a calefacció i reg, la terra i els abonaments, la sembra, el trasplantament, esqueixat, necessitats de llum, temperatura i humitat …

– El jardín y las artes : pintura, cine y fotografía / Michael Jakob ; traducción del francés de María Condor. Madrid : Siruela, [2018].

Un jardí funciona alhora com a presentació i representació i en aquesta obra ens revela una exquisida i sorprenent panoràmica d’aquesta presentació i representació del jardí al llarg de la història i l’art.

DONACIONS:

– Decoración floral duradera / Jean Taylor. Barcelona : CEAC, 1985.

– Paisatge, economia i empresa / edició a cura de Joan Nogué, Laura Puigbert, Gemma Bretcha, Àgata Losanton. Olot : Observatori del Paisatge de Catalunya, desembre 2016.

– Paisatge i educació / [edició a cura de Joan Nogué … [et al.]]. Olot : Observatori del Paisatge de Catalunya ; Barcelona : Generalitat de Catalunya, Departament d’Ensenyament, 2011.