Biblioteca del Centre de Formació del Laberint (Desembre del 2019)

Biblioteca del Centre de Formació del Laberint. Selecció de les noves incorporacions al fons documental de la Biblioteca.

Aquest mes destaquem

– Applied tree biology / Dr. Andrew D. Hirons, Dr. Peter A. Thomas. Hoboken (New Jersey) : Wiley Blackwell, 2018.

Obra indispensable sobre biologia dels arbres, fisiologia i ecologia per a professionals i aficionats, interessats i implicats en la cura dels arbres. Els autors experts en el camp de la biologia i fisiologia dels arbres proporcionen en aquesta obra informació precisa i científica sobre bones pràctiques per plantar, podar, tenir cura, la descomposició del sòl, el reg, etc. El llibre adopta un enfocament multidisciplinari  que ajuda a promoure la salut i la longevitat dels arbres.

– Naturalistic planting design : the essential guide / Nigel Dunnett. London : Filbert Press, 2019.

En aquest llibre l’autor comparteix la seva inspiració, filosofia i mètodes de treball per dissenyar jardins i paisatges. Imagina un context particular de plantació naturalista en un context històric, i ensenya a llegir associacions de plantes silvestres i a comprendre com es comporten en el jardí. Finalment, també dóna a conèixer la seva selecció de plantes, que inclou arbres i arbustos, així com plantes de prats perennes i anuals, i les tècniques d’implementació.

– Bat Roosts in Trees : A Guide to Identification and Assessment for Tree-Care and Ecology Professionals / Bat Tree Habitat Key. Exeter : Pelagic Publishing, 2018.

Primera guia pràctica il·lustrada en color que ensenya tècniques basades en proves per localitzar adormidors de ratpenats en arbres. Ofereix un seguit de recomanacions i pautes per fer aquest tipus de treball de camp específic, amb ressenyes dels mètodes utilitzats en 14 espècies de ratpenats. Conté fitxes amb taules de resum que ressalten els aspectes més concrets de la feina de camp a desenvolupar. El propi marc de l’enquesta i l’anàlisi efectuat en els ratpenats pot adaptar-se fàcilment a qualsevol tàxon; des d’arnes o ruscs, passant per amfibis, rèptils, aus i tots els altres mamífers.

– Producción de naturaleza : parques, rewilding y desarrollo local / Ignacio Jiménez Pérez ; de las ilustraciones, Lalo Kubala. Edició 1ª edición. Almenara (Castellón) : Tundra, [2018].

Aquest manual presenta, al costat de l’experiència pràctica de l’autor i de conservacionistes de diferents països, un mètode combinat de principis i eines de les ciències biològiques i socials per a produir naturalesa i conservar la biodiversitat al segle XXI. Ofereix una visió optimista i pragmàtica en relació a un dels reptes més importants dels nostres temps: revertir l’actual crisi socioambiental, aconseguint que els ecosistemes naturals i les comunitats rurals es beneficiïn mútuament. Utilitza exemples concrets de tots els continents i detalla com utilitzar els components de qualsevol programa de conservació, incloent la promoció, obtenció d’informació, planificació, maneig d’àrees naturals, gestió de conflictes, avaluació i gestió d’equips i organitzacions.

– The rose : the history of the world’s favourite flower in 40 captivating roses with classic texts and beautiful rare prints / Brent Elliott. London : Andre Deutsch, 2016. Conté: 40 làmines (color ; 28 x 22 cm).

Obra de l’expert historiador de la Royal Horticultural Society, Brent Elliott, que li dedica un homenatge a la flor més preuada del món presentant les espècies i els híbrids més populars, i explorant el disseny dels jardins de roses a través dels anys. Aprofundeix en els mites que envolten a la flor i examina les roses en el llenguatge de l’amor.

– Introducción a la botánica / Murray W. Nabors ; traducción: Paola González-Barreda. Madrid : Pearson / Addison Wesley, cop. 2006.

Aquest manual il·lustrat té com a objectiu exposar com les plantes juguen un fascinant i essencial paper en la nostra vida quotidiana i per això se centra en quatre temes fonamentals: Evolució, Biotecnolobia, Biologia de la conservació i Les plantes i les persones. Un fascinant món per atraure els estudiants i motivar-los perquè aprofundeixin en la Botànica.

– Gardens of the Arts and Crafts Movement / Judith B. Tankard. Portland, Oregon : Timber Press, [2018]. Edició revisada.

L’autora fa un seguiment de les inspiracions, característiques i el desenvolupament del disseny del jardí durant aquest icònic moviment. Presenta una selecció de cases i jardins de l’època de Gran Bretanya i Amèrica del Nord. Amb gairebé 300 il·lustracions i fotografies i l’èmfasi en la diversitat de dissenyadors que han ajudat a forjar aquest moviment.

PELÍCULES I DOCUMENTALS

– Grey Gardens = Vidas excéntricas (Pel·lícula cinematogràfica : 2009) / story by Michael Sucsy and Patricia Rozema ; directed by Michael Sucsy. Madrid : Warner Bros. Entertainment España, cop. 2009. En espanyol.

Una tia (Jessica Lange) i cosina (Drew Barrymore) de Jackie Kennedy, són dues dones excèntriques que viuen aïllades i envoltades de tones d’escombraries a Grey Gardens, un ruïnosa mansió d’estiu d’una aristocràtica família d’origen francès. El 1973, arran de l’ordre de desnonament de la casa per raons sanitàries, un equip de cinema es va disposar a rodar-hi un documental. Les dues dones van veure en això una oportunitat de mostrar les seves dots artístiques.

2 Globus d’Or: Millor pel•lícula per a TV, actriu per a TV (Barrymore).

6 Emmy: Incloent millor telefilm, actriu (Lange).

– Sobre la marxa (L’inventor de la selva)/ un film de Jordi Morató. Barcelona : Cameo, cop. 2016. En català. Premi Fénix: Millor documental.

Documental sobre la història d’un home que va crear una selva al costat de l’autopista. Un home que va alçar al bosc, amb les seves pròpies mans, construccions tan boniques com inversemblants. És també la història de com va acabar reduint-les a cendres per tornar a reconstruir-les, un cop rere l’altra, durant dècades. Se li coneix com ‘el Garrell’, àlies ‘Tarzan d’Argelaguer’, i no es guia per cap propòsit aparent, excepte el seu lema, “anar fent sobre la marxa”.

– Dolphin man : la increíble historia de Jacques Mayol / dirección, Lefteris Charitos ; producción, Rea Apostolides, Yuri Averof, Ed Barreveld, Estelle Robin You ; guión, Yuri Averof, Lefteris Charitos ; fotografía, Stelios Apostolopoulos ; música, Philippe Leguy. Barcelona Cameo [2018]. Subtítols en espanyol.

Documental sobre la vida de l’apneista Jacques Mayol (l’Home Dofí) i el seu impressionant llegat. La seva extraordinària vida va servir d’inspiració per a la pel·lícula de culte de Luc Besson “El Gran Blau”. Narrat per Jean-Marc Barr, el film ens endinsa en el món de Mayol, mostrant el seu captivador travessia des de Japó a Europa, Índia i Bahames, submergint a l’espectador a la meravellosa experiència sensorial i transformadora del busseig a pulmó.

– Angry inuk / un documental de Alethea Arnaquq-Baril. Barcelona : Cameo, [2017].

Les foques són un dels principals símbols de la lluita pels drets dels animals. La directora inuit Alethea Arnaquq-Baril examina de prop el paper central de la caça de foques a la vida dels Inuit, la importància dels ingressos que obtenen de les vendes de pells de foques i l’impacte negatiu que les campanyes internacionals contra la caça de foques han tingut en les seves vides.

DONACIONS

– Historia de una flor / Claudia Casanova. Barcelona : Ediciones B, enero de 2019.

Novel·la històrica que ens transporta amb tocs de ficció al món de la botànica en el segle XIX on l’autora fa un retrat de Blanca Catalán de Ocón la primera botànica espanyola que va tenir el seu nom en la nomenclatura científica universal. Personatges reals i el descobriment de la Saxifraga blanca fan d’aquesta novel·la un relat d’amor i sensibilitat a la ciència, la vida y la natura.

– Normativa urbanística metropolitana / Àrea metropolitana de Barcelona. Mancomunitat de Municipis. Reedició actualitzada 2009. [Barcelona] : Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, DL 2010.

– Racons del Montseny amb aigua / Òscar Farrerons Vidal. Sant Vicenç de Castellet : Farrell Editors, 2019.