Biblioteca del Centre de Formació del Laberint (Juliol del 2019)

Biblioteca del Centre de Formació del Laberint. Selecció de les noves incorporacions al fons documental de la Biblioteca.

Aquest mes destaquem:

– El Árbol urbano : Gestión municipal del arbolado en la ciudad / J. Ramón Gómez Fernández. Valencia : Asociación española de arboricultura, 2018.

Un llibre amb l’objectiu, d’una banda, que els ajuntaments reflexionin sobre les condicions en què es troba l’arbre a la ciutat i que s’adonin que les ciutats han de “acollir” amb generositat l’arbre; i d’altra banda, fer que el llibre sigui divulgatiu, que el ciutadà del carrer miri cap els arbres i comenci a entendre’ls per tal d’actuar amb ells i tractar-los com a companys i no com a part del mobiliari urbà de les ciutats. També tracta sobre els arbres urbans i la dificultat que tenen per poder desenvolupar-se en les ciutats, del paisatge i la seva relació amb ells.

– Identification of trees and shrubs in winter using buds and twigs / Bernd Schulz ; 1900 drawings by Bernd Schulz. Richmond, Surrey : Kew Publishing, Royal Botanic Gardens, Kew, [2018].

Una obra mestra de referència d’un treball taxonòmic que representa una guia pràctica per identificar arbres i arbusts a l’hivern. Completa i fàcil d’utilitzar, conté més de 700 espècies identificables a través dels seus brots i de les branques d’hivern. Les claus d’identificació il·lustrades són fàcils d’utilitzar i es proporciona un conjunt de claus de resum com a apèndix. Les descripcions detallades s’acompanyen amb més de 1.400 il·lustracions en color.

– Jardines mágicos de España / Anneli Bojstad ; fotografías de Eduardo Mencos. Barcelona : Blume, 2011.

Més de dues-centes fotografies que mostren quaranta dels jardins més bells que es poden trobar a Espanya en l’actualitat. De les pedreres de marès de Pedreres de s’Hostal a Menorca a les verdes terres del Pazo de Castrelos a Galícia, i des de l’original jardí de cactàcies a les illes Canàries creat per César Manrique fins al jardí tropical de la Concepció. Tots ells oberts al públic, els jardins reflecteixen la diversitat del clima i del paisatge espanyol. També s’inclouen espais públics (el santuari de bellesa i coneixement que representa el Jardí Botànic de Madrid) així com altres més personals, com l’original Parc Güell de Gaudí. Un llibre on es presenten jardins de totes les èpoques, així com de nombrosos estils.

– Gardens of Marrakesh / Angelica Gray ; photographs by Alessio Mei. London : Frances Lincoln, [2017].

Anomenada “la Rosa entre les palmeres”, la ciutat mil·lenària de Marràqueix es caracteritza per la seva arquitectura tàpia o “pisé” de color rosa i la seva tradició arrelada dels jardins i els espais verds. Un llibre on en un món d’escassetat d’aigua i de desenvolupament urbà explora el seu patrimoni verd, descobrint uns vint jardins des d’una perspectiva històrica i cultural.

– Manual para observar e interpretar paisajes / Fco. Javier Barbadillo Salgado. Almenara : Tundra, 2016.

Aquesta obra proporciona els coneixements teòrics i pràctics per a introduir-se en l’observació, interpretació i comprensió dels paisatges. Ofereix una aproximació a la física, la biologia i l’antropologia dels paisatges. I dóna les claus i els indicadors per a “llegir” el paisatge, incloent  exemples pràctics. Finalment, descriu una selecció de les principals unitats paisatgístiques d’Espanya.

– Las Gramíneas de la Península Ibérica e Islas Baleares : claves ilustradas para la determinación de los géneros y catálogo preliminar de las especies / Carlos Romero Zarco. Jaca: Jolube Consultor Botánico y Editor, 2015.

Aquesta obra ajuda a determinar els 144 gèneres de gramínies presents a la Península Ibèrica (Espanya peninsular, Portugal i Andorra) i Illes Balears, gràcies a unes claus il·lustrades amb 17 làmines de macrofotografies de les espiguetes, 74 dibuixos que il·lustren els caràcters diagnòstics més usats i més de 150 fotos d’espècies corresponents a 92 gèneres.

– Plantas de la Alhambra : 80 especies imprescindibles / textos, Rafael de la Cruz Márquez, José Manuel García Montes ; ilustraciones, Pilar Campos Fernández-Fígares. Granada : Junta de Andalucía, Patronato de la Alhambra y Generalife : Ediciones Miguel Sánchez, [2017].

Una obra on podrà conèixer la flora de cadascuna de les zones del conjunt de la dinastia nassarita a través de diversos instruments didàctics. El llibre compta amb 80 fitxes, il·lustrades artísticament, de diverses espècies de plantes que el conjunt monumental alberga, presentades en ordre alfabètic. Cada il·lustració mostra una fitxa amb la descripció de cadascuna de les espècies vegetals. A més, es complementa amb una sèrie de plans del conjunt monumental, també realitzats a mà, precedides d’una breu introducció.