Biblioteca del Centre de Formació del Laberint (Juny del 2019)

Biblioteca del Centre de Formació del Laberint. Selecció de les noves incorporacions al fons documental de la Biblioteca.

Aquest mes destaquem:

– Crea tu jardín de aromáticas : aprende a elegirlas, cultivarlas y utilizarlas / Nathalie David-Bernadat, Sylvie Hampikian, Brigitte Lapouge-Déjean ; obra realizada bajo la dirección de Brigitte Lapouge-Déjean. Estella (Navarra) : La Fertilidad de la Tierra, DL 2014.

Una guia per conrear plantes mel·líferes i medicinals, ja sigui en talussos, entre hortalisses i fruiters, en un balcó, o a manera de jardí medieval. S’aprendrà a recol·lectar 58 plantes amb totes les seves propietats i introduir-les en la quotidianitat, per realçar plats i postres, aromatitzar vinagres, preparar tisanes digestives, licors i també locions, mascaretes de bellesa, saquets perfumats; des de les clàssiques lavanda, marialluïsa, coriandre, etc., fins a les menys conegudes: Agastache, herba de Santa Maria i bergamoter.

– El jardín de Babilonia / Bernard Charbonneau; Emilio Ayllón. [Madrid] Ediciones el Salmón 2016.

Llibre on l’autor va mostrar i va denunciar com l’ésser humà després d’haver arrasat la natura, la societat industrial acabava d’aniquilar-la «protegint-la», organitzant-la; i com s’esvaïen al mateix temps, amb aquesta artificialització, les oportunitats de la llibertat humana. Aquesta obra convida a una conscienciació sobre la indigna regressió que des d’aquest punt de vista constitueix l’ecologisme polític, el medi ambient i sobre la nostra naturalesa de com reconstruir-sent capaços de comprendre que ja pràcticament l’hem perdut per complet.

– El jardín de los delirios : las ilusiones del naturalismo / Ramón del Castillo. Madrid : Turner, 2019.

La natura s’ha anat convertint en un objecte d’adoració, però l’ecologisme no requereix del culte: la principal raó per la qual es promou la cura del medi ambient és egoista. La humanitat utilitza la natura com vol: ha creat una planta electrònica a la qual cuidar com un Tamagotchi, vine illes artificials amb la forma de continents ia Nova York ja hi ha el Lowline, el primer parc subterrani del món.

– Vida en el jardín / Penelope Lively ; traducción del inglés a cargo de Alicia Frieyro. Madrid : Editorial Impedimenta, marzo de 2019.

Aquesta obra a mig camí entre autobiografia, reflexió filosòfica i cadena de digressions, és un meravellós recull de jardins que han marcat la vida de l’autora. Des del gran jardí de la casa en què es va criar, al Caire, fins al que tenia la seva àvia en els inclinats camps de Somerset, passant pels jardins d’escriptors, com Virginia Woolf, Elizabeth Bowen o Philip Larkin.

– Cuatro setos : memorias de una jardinera / Clare Leighton. Barcelona : Penguin Random House, [2019].

Aquesta és la història del jardí que Clare Leighton va llaurar en un prat amagat en les profunditats dels turons de Chiltern, al comtat de Buckingham, Anglaterra. L’autora va ser una de les gravadores més elegants del segle XX. El 1930, quan es va instal·lar al camp amb la seva parella, va bolcar la seva creativitat a la terra i la jardineria es va convertir en la seva passió i obsessió. El text ve acompanyat d’il·lustracions, xilografies d’aspecte primitiu que ho realcen i subratllen.

– Color me floral : stunning monochromatic arrangements for every season / Kiana Underwood ; photographs by Nathan Underwood. San Francisco, CA : Chronicle Books LLC, [2018].

Una obra per aprendre a dissenyar arranjaments monocromàtics espectaculars. L’autora comparteix les seves tècniques per crear brillants ornaments d’un sol color utilitzant ingredients inspiradors, textures dramàtiques i colors vibrants. Organitzat per colors i estacions amb imatges atractives i consells fàcils de seguir, tant per a principiants com per a dissenyadors avançats.

– Terrarios : 33 mundos vegetales en recipientes de cristal / Anna Bauer y Noam Levy ; [traducción Laura collet Texidó, revisión de la edición en lengua española: Teresa Casasayas Fornell]. Barcelona : Blume, [2019].

Guia detalla per aprendre a la creació de jardins interiors en miniatura i recrear paisatges. Compta amb un llistat de totes les plantes que poden adaptar-se a un terrari. Els projectes que presenta l’autora s’inspiren en ecosistemes de tot el món, entre ells, el parc de l’Amazònia, la Selva Negra d’Alemanya, un delicat jardí de bonsais del Japó, el Popocatépetl mexicà, etc.

– Les Plantes bioindicadores : eina de diagnosi del sòl a partir del que indica la flora arvense / a càrrec de Gérard Ducerf ; traducció de Charles-André Descombes. Manresa : Edició de L’Era, Espai de Recursos Agroecològics, maig de 2018.

Un fascicle que serveix com a eina de diagnosi del sòl a partir del que indica la flora arvense. És una síntesi de les condicions de trencament de la dormició de les principals plantes bioindicadores que es troben en l’agricultura. L’autor ha pogut estudiar quines són aquestes condicions per relacionar la flora arvense que trobem en els nostres camps, amb el tipus de sòl que la sustenta. D’aquesta manera, estudiant la flora podem conèixer l’estat del nostre sòl. Els diferents criteris s’exposen en una taula sintètica que permet una lectura ràpida.

– El Increíble viaje de las plantas / Stefano Mancuso ; traducción de David Paradela López ; acuarelas de Grisha Fischer . Barcelona : Galaxia Gutenberg, marzo de 2019

En aquest seu nou llibre, Mancuso se centra en l’evidència que les plantes es mouen i viatgen. Com arriben, com naveguen al voltant del món, com porten la vida en illes enmig de l’oceà, com aconsegueixen créixer en llocs inaccessibles i inhòspits, com aconsegueixen introduir la vida en sòls estèrils, com van resistir a la bomba atòmica i al desastre de Txernòbil, com són capaços de viatjar en el temps (la ciència ha aconseguit reviure plantes a partir de llavors que havien estat en el gel durant 39.000 anys!), etc.

– Plantes silvestres : guia per conèixer les comestibles i distingir-les / Christa Bastgen, Berko Schröder, Stefanie Zurlutter ; traducció: Alba Gort Quílez. Valls : Cossetània Edicions, maig de 2018.

Guia de naturalesa il·lustrada per conèixer 300 espècies europees de plantes comestibles i com saber distingir-les. Ràpida orientació mitjançant el codi de colors amb informacions detallades de cada tipus de planta i els seus fruits, mitjançant l’anàlisi de les seves parts i característiques identificatives, distribució i altres curiositats i dades interessants al respecte.

– La Gatronomia dels camins : més de cent receptes de cuina fetes amb plantes boscanes / Marisa Benavente i Pilar Herrera. La Bisbal d’Empordà : Edicions Sidillà, abril 2017.

Les autores es dediquen a l’etnobotànica i formen part del grup de recerca FloraCatalana. A partir de les setanta plantes més habituals al nostre país proposen en aquest llibre més de cent receptes per tornar-les a incorporar a la nostra cuina. Bunyols de malva, cruixents de borratja, torradetes d’avet, xips d’heura de terra, lasanya de bolets i ortigues, trinxant de patata i blets o crema de reina dels prats són algunes de les propostes que fan. A més, també es pot trobar tota la informació sobre com i quant recol·lectar cada planta i sobre les propietats que aporten a la nostra alimentació.

– Tras las huellas de Russell Page, maestro de jardineros / por Blas Parra. Editorial: València : El Nadir, [2018]

Obra semblant a un tractat de jardineria o a una biografia novel·lada gira entorn de la carrera d’un home obsessionat per les plantes, l’estètica i la història crítica dels estils. L’experiència singular, de la creació del jardí, implica un acte transcendent, un escenari on succeeixen “coses” emocionants capaços de comunicar-nos amb el passat remot de les plantes. L’autor compon un petit breviari que inclou una desfilada fulgurant de mansions, milionaris esnobs, aventurers, paisatgistes, jardineres i jardiners a la recerca d’alguna cosa molt semblant a un ideal de vida.

– El Pensamiento ecológico / Timothy Morton ; traducción de Fernando Borrajo. Barcelona : Paidós, septiembre de 2018.

Utilitzant a Darwin i els descobriments contemporanis vinculats a les ciències biològiques, així com referències literàries i de la cultura popular, l’autor sosté que totes les formes de vida estan connectades a una vasta «malla» que penetra totes les dimensions de la vida. És una obra compromesa i accessible que desafiarà el pensament dels lectors en disciplines que van des de la teoria crítica fins al romanticisme i la geografia cultural.

DONACIONS:

– Les Orquídies del Solsonès / coordinadors: David Guixé, David Giralt, Josep Nubiola, Gerard Bota i Enric Bringués. Barcelona : Institució Catalana d’Història Natural, filial de l’Institut d’Estudis Catalans ; Solsona : Grup de Natura del Solsonès, Centre d’Estudis Lacetans, febrer 2019.

– Mariposas / Gerstmeier – Zepf. Barcelona : Hispano Europea, 1993.