Biblioteca del Centre de Formació del Laberint (Setembre del 2019)

Biblioteca del Centre de Formació del Laberint. Selecció de les noves incorporacions al fons documental de la Biblioteca.

Aquest mes destaquem:

– Vivaces sans arrosage : 40 idées de massifs : les plus belles plantes vivaces pour les situations sèches et ensoleillées / Matic Sever. Paris : Ulmer, 2017.

L’autor, paisatgista i horticultor, preocupat per l’impacte de l’home en el medi ambient, garanteix amb aquest llibre l’ús de plantes que consumeixen poca aigua i que resisteixen situacions totalment o parcialment seques. A través de 40 plantacions, ens ensenya a triar les plantes adequades i combinar-les, ja que les barreges i composicions de plantes resulten més resistents als riscos climàtics que les plantes aïllades. Els projectes senzills inclouen de 3 a 10 plantes. Per a cada projecte, es proposen alternatives o opcions complementàries per adaptar les combinacions al gust o segons les temporades anuals

– Sobre la marxa / un film de Jordi Morató. Barcelona : Cameo, cop. 2016.

Aquesta és la història d’un home que va crear una selva al costat de l’autopista. Un home que va alçar al bosc, amb les seves pròpies mans, construccions tan belles com inversemblants. És també la història de com va acabar reduint-les a cendres per tornar a reconstruir-les, un cop rere l’altra, durant dècades. Se li coneix com ‘el Garrell’, àlies ‘Tarzan d’Argelaguer’, i no es guia per cap propòsit aparent, excepte el seu lema, “anar fent sobre la marxa”.

– El Olivar ecológico : aprender a observar el olivar y comprender sus procesos vivos para cuidarlos / Manuel Pajarón Sotomayor. Segona edició revisada i ampliada. Artaza (Navarra) : La Fertilidad de la Tierra, [2018].

Títol on trobar les claus per al cultiu ecològic de l’olivera de manera pràctica. Amb la seva lectura s’entendrà la importància d’algunes tasques o la necessitat d’evitar d’altres. L’autor explica pas a pas com comprendre l’olivera, amb els seus processos vitals, i a partir d’aquí saber aplicar unes cures que porten a no necessitar de cap tractament químic.

– 40 nuevos diseños de pequeños jardines / Tim Newbury. Madrid : Tutor, cop. 2009.

Projectes de petits jardins il·lustrats i acompanyats per un detallat pla de plantacions, a més d’instruccions pas a pas per realitzar elements especials, des estanys fins jardineres, i d’excel·lents idees i consells.

– Patios y zonas de sombra : rápido y fácil / autora: Jolanda Englbrecht ; fotógrafos: Wolfgang Redeleit y otros conocidos fotógrafos de jardines ; ilustraciones: Birgit Dauenhauer ; [traducción: Enrique Dauner]. Barcelona : Hispano Europea, cop. 2008.

Una mini guia per ajudar a seleccionar flors, arbres o arbustos a les zones d’ombra d’un jardí per tal de donar-li vida i color.

– Larousse de la jardinería : plantas de interior / [bajo la dirección de Patrick Mioulane]. Barcelona : Larousse : [Spes], cop. 2004.

Obra que descriu la forma d’utilitzar plantes en test en cada zona de la casa; explica les tècniques bàsiques de jardineria d’interior (cura i manteniment, etc.), proporciona descripcions i consells sobre plantes específiques en un catàleg de fitxes de plantes interiors, i ofereix un calendari mensual de les activitats de tot l’any, a més d’un diccionari amb paraules clau.

– RHS Chelsea Flower Show : the first 100 years : 1913-2013 / Brent Elliott. London : Frances Lincoln, [2014].

El 2013 es va celebrar el centenari de l’esdeveniment anual en el món de l’horticultura més reconegut de la Royal Horticultural Society: Chelsea Flower Show. Aquesta edició del 2014 recull amb il·lustracions (provenen de l’extens arxiu de la RHS) la màgia del saló i tota la història d’aquest espectacle. Brent Elliott, explica com ha crescut i ha canviat l’espectacle, com ha format part del calendari social i com l’interés del seu país al disseny i la plantació del jardí ha estat reflectit i configurat per Chelsea al llarg dels any.

– The universe in the landscape : landforms by Charles Jencks / Charles Jencks. London : Frances Lincoln, 2011.

Obra dels treballs de Charles Jencks que explica el seu particular enfocament de la forma geogràfica. Les seves formes geogràfiques contenen el simbolisme còsmic i recullen escultura, epigrafia, aigua, jardins, ferralla i arquitectura. L’arquitecte paisatgista, busca definir una nova iconografia del paisatge basada en formes i temes que poden ser la identitat, els patrons de la natura, la mort i el poder de la vida, però d’una manera contemporània, basada en les idees de la ciència.

– Plants that kill : a natural history of the world’s most poisonous plants / Elizabeth A. Dauncey & Sonny Larsson. Richmond : Kew Publishing, [2018].

Aquest llibre no és una guia de camp, sinó una història natural i ben presentada de les plantes més verinoses del món. S’expliquen les estratègies que utilitzen per a la supervivència, l’impacte que tenen sobre els humans, la relació que tenen entre animals i altres plantes, l’ús en la farmacologia, etc. Aquesta diversitat de plantes es mostra amb exemples, il·lustracions i esquemes explicatius.

– El Arte de pasear / Karl Gottlob Schelle ; edición de Federico L. Silvestre ; traducción de Isabel Hernández. Madrid : Díaz & Pons, DL 2013.

Obra escrita en 1802 per un autor divulgador de l’anomenada filosofia popular que reflexiona sobre el que significa passejar posant més èmfasi en fer-ho per la natura i, per tant, també pels jardins. En un capítol l’autor selecciona textos descriptius de paisatges i jardins; i en un altre dóna una visió comentada de la bibliografia sobre passejos en paisatges i jardins.

– Plantas para patios / Francisco Javier Alonso de la Paz. Madrid : Susaeta ediciones, [2006].

Guia il·lustrada de les plantes per pati. Així com un recorregut excepcional pels patis mes espectaculars d’Espanya.

– La Ciutat comestible : la natura ha decidit tornar a la ciutat / Pilar Sampietro, Ignacio Somovilla, Jabier Herreros i Jorge Bayo. Barcelona : Walrus, setembre de 2018.

Aquesta obra mostra com la vida urbana està canviant i com pot tornar a ser verda i fèrtil. Per això, en el llibre es descobreixen les accions de: recollir, plantar, sembrar, esqueixar o seure per contemplar el pas de les estacions en un jardí al mig del ciment. També, s’explica com s’organitzen persones i grups veïnals per mantenir aquest vincle que ens porta a ruralitzar el nostre hàbitat.

– El Jardín escondido : espacios verdes en la ciudad = The hidden garden : green spaces in the city / Pilar Sampietro, Ignacio Somovilla, con la colaboración de Jabier Herreros y Jorge Bayo ; [traducción al inglés: Kyrl Acton, Douwe Kraan y Patricia Nash]. Barcelona : Pol·len, 2013

Llibre que descobreix les persones que hi ha darrere de 12 jardins i horts de la ciutat de Barcelona.

 DONACIONS

 – Un Parc de contes : rondalles escrites pels estudiants de primària de la Garrotxa per ser llegides i escoltades vora dels volcans. Olot : Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, 2009.

– La Casa de pagès al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa : les cases que no criden = las casas silenciosas = tranquil houses / pròleg: Antoni Puigverd ; fotografia: Pep Sau ; [introducció: RCR Aranda Pigem Vilalta Arquitectes]. [Olot] : Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa ; [Barcelona] : Generalitat de Catalunya, Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, 2011.

– Arbres amb història de la Garrotxa : guia d’arbres singulars de la comarca / coordinació: Gemma Duran, Anna Ros i Xavier Oliver. Olot : Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 2018.

– Dades del medi ambient a Catalunya 2018. Barcelona : Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya : Institut d’Estadística de Catalunya, 1999-. També disponible a:

http://territori.gencat.cat/ca/01_departament/06_estadistica/07_publicacions_estadistiques/medi_ambient_sostenibilitat_publicacions_est/dades-del-medi-ambient-a-catalunya/