Projecte de cooperació Barcelona-L’Havana: Ponts Culturals

El MUHBA ha acompanyat la conceptualització de la museologització del Palacio del Segundo Cabo: Centro para la interpretación de las relaciones culturales Cuba-Europa.

 

Les ciutats de Barcelona i l’Havana tenen un vincle especial a molts nivells i en diferents àmbits que des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha vehiculat a través dels successius  acords de cooperació internacional des de 1993 impulsats i gestionats per la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional.

Durant els últims quatre anys Barcelona i  l’Oficina de l’Historiador de la Ciutat  de l’Havana (OHCH) han compartit espais d’intercanvi de coneixement i implantació de polítiques públiques locals de  planificació urbana, d’estratègies per a la rehabilitació, així com la preservació i gestió del patrimoni cultural des d’una perspectiva econòmica sostenible i socialment equitativa.

Una de les línies de treball recent a destacar  és el projecte Ponts Culturals: Desenvolupament de la proposta museogràfica de la sala d’arquitectura i urbanisme del Palacio Segundo Cabo, que s’ha realitzat de la mà del MUHBA (Museu de Història de Barcelona).

L’aliança MUHBA-OHCH, i el intens treball de l’equip tècnic a banda i banda de l’Atlàntic, ha permès aconseguir fites d’interès per ambdues ciutats que de cap manera hauria  estat possibles  si no s’hagués donat aquesta col·laboració mútua.  El MUHBA ha acompanyat la conceptualització de la museologització del Palacio del Segundo Cabo: Centro para la interpretación de las relaciones culturales Cuba-Europa. També  ha co-creat,  junt amb  l’OHCH, el documental “L’Havana i Barcelona. Història de dues ciutats, 1779-1936″  i la guia urbana sobre el modernisme a l’Havana, transferint així el model de mostrar la història de la ciutat que té Barcelona.

El  projecte tècnic de cooperació internacional  i la documentació històrica revelada a l’Havana i a Barcelona durant la investigació, utilitzada o valorada per formar part d’aquest productes culturals,  estan ara a l’abast de la ciutadania gràcies  a la cooperació entre el  departament de projectes del MUHBA, el Servei de Documentació i Accés al Coneixement de l’Ajuntament de Barcelona (SEDAC)  i  l’OHCH que han treballat  en un projecte de comunicació digital.

Donat que la implantació es fa simultàniament  a L’Havana  i a Barcelona, es va acordar  la utilització d’un programari madur, testat,  lliure i versàtil i es va escollir DSpace que és el  programari que s’utilitza en el repositori institucional de l’Ajuntament de Barcelona, anomenat BCNROC, el qual està gestionat pel Servei de Documentació i Accés al Coneixement de l’Ajuntament de Barcelona.

Els documents procedents dels diversos arxius es van incorporant, fase a fase, amb el suport del SEDAC, del MUHBA i de l’OHCH, a la comunitat de BCNROC Col·leccions Especials. Aquests serveis bibliotecaris han fet una tasca detallada de tractament documental de cada un d’aquests materials incloent el vídeo nuclear de la col·lecció.

Tot el fons s’han descrit en format Dublin Core qualificat, i han estat indexats en català, castellà i anglès per tal que siguin cercables en multiidioma, tenint present una audiència mundial. Per facilitar una adequada reutilització, s’han fet servir les llicències Creative Commons que descriuen les condicions d’ús de cada un dels ítems. Gràcies a aquesta iniciativa, tots els components del documental s’han posat a disposició del públic universal seguint el model Open Access, per potenciar l’accés lliure i gratuït a aquest coneixement fruït de la cooperació internacional de l’Ajuntament de Barcelona amb l’OHCH.