Servei de Documentació d'Educació Ambiental (Febrer del 2020)

SDEA. Selecció de les noves incorporacions al fons documental del Servei.

Aquest mes destaquem:

– Economía rosquilla: siete maneras de pensar como un economista del siglo XXI / Kate Raworth. Barcelona: Paidós, 2018.

Temàtiques: Qualitat de vida; Benestar; Economia ambiental; Igualtat.

L’autora identifica set claus cabdals de perquè l’economia convencional ens ha portat pel mal camí, i estableix un full de ruta per conduir a la humanitat a un punt ideal on puguin satisfer les necessitats de tothom amb els mitjans del planeta. En aquesta trajectòria, l’autora revela com l’obsessió pel progrés i el creixement ha deixat als economistes indefensos a l’hora d’afrontar l’expansió i la caiguda de l’economia del món real; i, al mateix temps, crea un model econòmic capdavanter apropiat per al segle XXI.

 

– Ecociudadanía : retos de la educación ambiental ante los objetivos de desarrollo sostenible. / Dolores Limón Domínguez (comp.) Barcelona: Octaedro, 2019.

Temàtiques: Ciutadania; Educació ambiental; Desenvolupament sostenible.

Obra que busca l’interès i la complicitat de docents, estudiants i ciutadania compromesa amb el benestar ambiental. La consecució dels ODS son una necessitat urgent en el nostre planeta. Necessitem un compromís ètic, una anàlisi de la nostra realitat que ens apropi a prendre iniciatives amb les que millorar les nostres condicions ambientals. La participació ciutadana en la presa de decisions, la resolució de conflictes ambientals i la dignificació de totes i cadascuna de les persones del nostre planeta ens compromet amb una democràcia ambiental que asseguri una justícia social que posi en valor el repartiment equitatiu dels recursos culturals, tecnològics, econòmics i vitals. Per altra banda, pot ser una eina per propiciar una formació des de pràctiques que dinamitzin i avaluïn estratègies de consciència i cooperació, que potenciï una acció comunitària que afavoreixi la implantació dels objectius per a un desenvolupament sostenible. Aquesta lectura convida a consolidar una ecociutadania  activa i dinàmica que sigui protagonista d’una major qualitat ambiental.

 

Manual de lucha contra el cambio climático : nada volverá a ser como antes, ni el clima, ni la sociedad / Joâo Camargo,  Samuel Martín-Sosa . Madrid: Ecologistas en Acción, 2019.

Temàtiques: Canvis climàtics-Aspectes socials; Canvis climàtics-Mitigació; Moviments de protesta; Medi ambient-Anàlisi d’impacte; Home-Influència sobre la natura; Medi ambient-Protecció.

Manual de divulgació que recorre la base científica del canvi climàtic i mostra un possible escenari que s’obre per l’Estat Espanyol i per al món en funció dels camins pels quals la civilització opti en els propers anys. En un món on cada vegada hi ha més desigualtats, oscil·len sobre nosaltres varies crisis simultànies: bancària, financera, laboral, ambiental, energètica, productiva, climàtica, democràtica, sistèmica. És la crisi de la nostra pròpia espècie, en una confrontació entre el que és i el que pot ser: la urgència del canvi climàtic és la urgència de la humanitat. Per aquesta emergència son necessàries persones lluitadores, informades, organitzades i amb la fermesa de rescatar el futur, a elles, va dirigit aquest manual de lluita.