Servei de Documentació d'Educació Ambiental (Juliol del 2019)

SDEA. Selecció de les noves incorporacions al fons documental del Servei.

Aquest mes destaquem:

– X un bon clima : el llibre verd de Barcelona / Jordi Bigues. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2018.

Temàtiques: economia ambiental, canvis climàtics, Residus-minimització, Energia-estalvi.

Aquest llibre és una caixa d’eines del coneixement i l’acció climàtica i ambiental per a  la nostra llar, el nostre barri, el nostre lloc de treball i estudi i la nostra ciutat. Més d’un centenar de temes per llegir, avaluar i discutir en grup basats en el CRC (calcular, reduir i compensar).

– Upcycling wood : reutilización creativa de la madera : de la materia prima al arte / Bruno Sevé. Barcelona: Icaria, 2018.

Temàtiques: cicle de vida del producte-aspectes ambientals; fusta, treballs amb; mobles-disseny; reciclatge (residus, etc.).

Compendi que recull descripcions, bones pràctiques i accions d’usos i possibilitats de la fusta recuperada com paradigma d’una reutilització responsable. L’objectiu és conscienciar als professionals i a la ciutadania mitjançant l’anàlisi del cicle de vida, exemples d’usos, i processos d’acabats per terminar en un quadre ecològic i responsable.

– Mujeres diversas por la biodiversidad : retos ante el cambio climático  / Vandana Shiva. Donostia-San Sebastián: San Telmo Museoa; Alkibla Editorial, 2018.

Temàtiques: ecofeminisme, canvis climàtics, conferències.

Conferència de la prestigiosa ecologista, feminista i filòsofa de la ciència, na Vandana Shiva, celebrada al Museu de Sant Telmo de San Sebastià en el marc del cicle Àgora k2050. Exposa la seva visió sobre l’actual crisi climàtica a la que s’enfronta la humanitat. Inclou també les preguntes que li van realitzar alguns assistents a la finalització de la conferència.

– ¿Tenemos suficiente inteligencia para entender la inteligencia de los animales?  /  Frans de Waal. Barcelona: Tusquets, 2016.

Temàtiques: Animals-intel·ligència, psicologia comparada, animals-hàbits i conducta.

Treball de camp realitzat per etòlegs que posa de manifest i obliga a replantejar-se la vella idea referent la natura i els mecanismes d’intel·ligència, tant humana com animal. Es mostren històries de cooperació i empatia entre dofins, divertits exemples sobre la memòria visual d’algunes aus o sorprenents relats sobre un incipient sentit del bé i del mal en primats superiors i la seva capacitat per anticipar-se al futur.