Nova regulació de les àrees de Distribució Urbana de Mercaderies (DUM)

17/03/2015 - 17:25

Redacció

El desplegament de l’areaDUM s’emmarca dins dels eixos del Pla de Mobilitat Urbana (PMU), que té com un dels objectius la millora de la Distribució Urbana de Mercaderies mitjançant una millor gestió de l’eficiència i l’eficàcia de la càrrega i la descàrrega a Barcelona.

L’1 de juliol, l’areaDUM serà obligatòria, el disc horari deixarà de tenir validesa i serà necessari fer ús de l’aplicació areaDUM o del sistema de SMS per gestionar l’estacionament. Fins llavors, coexistiran els dos sistemes. En total s’instal·laran a tota la ciutat 2.500 senyals verticals d’areaDUM.

Cal tenir en compte que la distribució urbana de mercaderies suposa un repte logístic tant pels responsables de mobilitat de la ciutat com pels distribuïdors, que es troben amb espais complexes per l’entrada i sortida de vehicles. Alhora, és necessari compatibilitzar aquesta distribució amb la resta d’usos de la ciutat.

En total s’instal·laran a tota la ciutat 2.500 senyals verticals d’areaDUM. Del 14 al 22 de març es senyalitzarà l’Eixample i Ciutat Vella. Del 23 al 29 de març les senyals es col·locaran a Sant Martí i Les Corts. Del 30 de març al 5 d’abril serà el torn de Sants, Sant Andreu i Nou Barris. A Horta-Guinardó i Sarrià s’instal·laran entre el 7 i el 13 d’abril i, per últim, entre el 14 i el 19 d’abril es senyalitzarà Gràcia.

Gestió de l’estacionament a través del mòbil

L’aplicació gratuïta areaDUM, disponible per a dispositius amb sistema Android i iPhone, permet evitar multes innecessàries gràcies al seu sistema d’avisos, que es pot configurar segons les necessitats de l’usuari per a que doni un avís del temps que queda per finalitzar l’estacionament. L’aplicació també ubica el vehicle en un mapa, ofereix un registre detallat de totes les operacions, informa sobre les novetats de l’AREA i manté un canal de comunicació molt còmode, ràpid i directe entre l’usuari i el servei d’atenció al client, que respondrà qualsevol dubte de forma personalitzada i en un període màxim de 48 hores.

En el cas de no disposar d’un smartphone, s’ha habilitat com a alternativa un servei d’SMS a través del qual també es podrà gestionar l’estacionament a l’areaDUM. L’usuari haurà d’enviar un SMS al 217010 amb el text següent: “DUM (espai) matrícula (espai) CODI ZONA”. La matrícula s’haurà d’escriure sense espais ni guions i el codi de la zona es trobarà indicat de manera clara a la senyalització vertical. Una vegada enviat, es rebrà un SMS de confirmació amb l’horari màxim d’estada. El cost de l’SMS dependrà de cada operador segons contracte, i per a alguns usuaris fins i tot podrà resultar gratuït.

El nou sistema, ja sigui a través de l’app o dels SMS, estarà a l’abast de tothom que tingui mòbil o smartphone, el que suposa un 98% dels usuaris que diàriament fan ús de les places de l’areaDUM. En cas d’incidència en la gestió s’ha habilitat el telèfon 902.20.21.21 per atendre als usuaris.

Com funciona l’app areaDUM

El funcionament de l’app areaDUM és molt àgil i senzill. Primer de tot caldrà donar-se d’alta, a través del smartphone o del  web de l’àrea, omplint un formulari de registre i, un cop omplert, es rebrà un mail de confirmació que caldrà validar. Existeixen dos tipus de compte: l’unipersonal, per a usuaris particulars, i el compte de flota, que permetrà gestionar i realitzar estacionaments d’una flota de vehicles per part d’un equip de treball. A més, les empreses disposaran d’un resum mensual online amb el detall de tots els estacionaments efectuats.

A l’hora d’estacionar, l’usuari ha d’indicar la matrícula del vehicle i l’aplicació geolocalitzarà la seva ubicació mostrant tots els codis de zona existent, dels quals l’usuari n’haurà de seleccionar el que correspongui d’acord amb el senyal vertical del tram on es troba. Tot seguit, apareixerà una pantalla que mostrarà les condicions horàries de la zona per informar a l’usuari, que haurà d’iniciar l’estacionament. Quan es vulgui retirar el vehicle, s’haurà de marcar a l’aplicació mitjançant l’opció “finalitzar estacionament”. Podeu consultar com funciona en aquest enllaç.

D’altra banda, l’usuari no podrà repetir estacionament en una mateixa zona durant un temps determinat, per afavorir l’accés a altres vehicles. Les PDA’s dels vigilants d’AREA estan preparades per distingir si un vehicle es troba en areaDUM, així que els usuaris no hauran de témer que el fet de no disposar del disc horari els comporti cap risc de sanció.

Aquesta aplicació és un pas més per avançar mitjançant l’ús de les noves tecnologies en el concepte d’Smart City. L’aplicació permetrà que l’Ajuntament de Barcelona compti amb més informació sobre el repartiment de la càrrega i descàrrega i alhora facilitarà l’ús d’aquestes places a les empreses distribuïdores i ajustarà la oferta a les necessitats dels diferents col·lectius. Està previst que, en un futur, també s’informi de la disponibilitat de places, per evitar haver de donar voltes buscant lloc i que l’usuari estalvií temps i diners, mentre es redueix la contaminació, el soroll i es guanya en qualitat de vida.

Més informació: veure nota de premsa

 

 

Més informació