Projecte europeu Secur'Cities

L’Àrea de Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona participa, conjuntament amb l’Ajuntament de Lió, en el projecte europeu Secure-Cities per millorar la protecció de l’espai públic davant d’amenaces terroristes i altres incidents crítics.

El projecte europeu Secur-Cities, que s’ha iniciat aquest gener i té una durada de tres anys, permetrà donar resposta a algunes de les necessitats de millora de la prevenció i resposta davant d’incidents amb múltiples víctimes que el consistori va detectar arran dels atemptats terroristes del 17 d’agost de 2017. Entre altres actuacions, el projecte preveu el següent:

  • La protecció d’espais emblemàtics, com l’avinguda de la Reina Maria Cristina, escenari de diversos esdeveniments a la ciutat amb gran afluència de persones.
  • L’elaboració d’un estudi sobre la protecció de zones sensibles a la ciutat amb una proposta tècnica de millora.
  • La modernització del sistema de videovigilància en l’àmbit de la seguretat urbana, per garantir una detecció ràpida d’incidents, i la identificació àgil de persones, objectes o vehicles que puguin representar un risc per a la seguretat. En concret, el projecte permetrà passar del sistema analògic actual a un sistema digital en les 24 càmeres de seguretat, desenvolupar programari d’anàlisi d’imatges i detecció automàtica d’anomalies i riscos, incorporar càmeres de lectura automàtica de matrícula als cotxes patrulla de la Guàrdia Urbana i millorar la consulta amb bases de dades policials.

A més de l’oportunitat de posar en pràctica aquestes actuacions, el projecte permetrà enriquir-ne el disseny, la implementació i l’avaluació gràcies a l’intercanvi de bones pràctiques entre les dues ciutats participants.